IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски министър критикува София заради блокадата на Македония за ЕС

Националистическите рефлекси в България пречат на справедливите и устойчиви компромиси, твърди Михаел Рот

20:28 | 31.12.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT</em></p>

Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT

Михаел Рот залага надеждите си на Португалия. Западноевропейската държава ще поеме председателството на Съвета на ЕС от Германия на 1 януари и може да даде ход на процеса на разширяване на ЕС към Западните Балкани. Тема, по която Федералната република не успя да постигне напредък през последните шест месеца. Германският министър за Европа не крие недоволството си. „Разбира се, разочарован съм, че ние в ЕС не успяхме да направим следващата стъпка. Защото спешно се нуждаем от положителни сигнали за Западните Балкани. Заложено е доверието към нас“, каза Рот пред Handelsblatt в интервю от Брюксел.

„Трябва да влезем в обувките си. Защото мирът, регионалното помирение и демокрацията в Западните Балкани са от централно стратегическо значение за цяла Европа, и особено за непосредствените съседи:. Той е уверен, че ЕС ще предприеме следващите стъпки по време на предстоящото председателство на Португалия и да стартира първите междуправителствени конференции със Северна Македония и Албания. 

В края на шестмесечното си председателство на Съвета на ЕС през декември Германия претърпя сериозен провал в балканската политика на ЕС. След като България предотврати началото на преговорите за присъединяване със съседната си страна Северна Македония по вътрешнополитически причини, Чехия и Словакия също наскоро блокираха важен текст за напредъка на планираното разширяване на ЕС в Югоизточна Европа.

Двете европейски държави оправдаха това с гнева си към поведението на България. Под натиска на София беше включена препратка към исторически спорове със Северна Македония. В някои държави членки на ЕС тази препратка буди „известно обезсърчение“, считайки, че се вземат предвид вътрешнополитическите опасения, каза Рот.

Дипломатическите кавги блокират преговорите за присъединяването и с Албания. През март ЕС реши да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания. Преговорите за присъединяване със Сърбия и Черна гора продължават от години. Но и двете страни отбелязват труден напредък в процеса на сближаване. Косово и Босна и Херцеговина също се стремят да се присъединят към ЕС.

Но младите държави все още са в началото на пътуването си към Европа. Освен Германия, и Австрия оказва политически натиск върху Брюксел. „Процесът не трябва да се спира. Уверен съм, че ще постигнем интеграция през следващите десет години“, каза австрийският министър за Европа Каролайн Едщадлер наскоро пред Handelsblatt. „Разширяването на ЕС към Западните Балкани е и въпрос на сигурност и стабилност, особено за Австрия поради нейната географска близост до региона“.

Авторитарни сили набират популярност в региона 

Балканските държави са ухажвани от години от великите сили Русия и Китай. Но и Турция разширява своето влияние и в Югоизточна Европа. В Брюксел и Берлин има опасения, че политическите и икономическите интереси на силите извън ЕС могат да забавят все още дългия път към по-голямо върховенство на закона, демокрация и трансгранично сътрудничество.

„Ако ЕС остави вакуум в Западните Балкани, други сили, които не споделят демократичните ценности на Европейския съюз, ще влязат в този вакуум по геостратегически причини“, предупреждава Рот. Ако ЕС не спази думата си и така укрепи националистическите и популистките сили в региона, това също ще има последици за сигурността и стабилността на ЕС, особено за съседните държави, опасява се социалдемократът.

„Ще се простреляме сами в крака си“, казва Рот настойчиво. Всяко по-нататъшно колебание от страна на ЕС би се тълкувало като слабост в свят, в който авторитаризмът е набрал сила, а демокрацията е подложена на нарастващ натиск. Наскоро Германия проведе интензивна кампания, за да убеди България да отстъпи в спора със Северна Македония.

Отношенията между Берлин и София се считат за добри. Но усилията на германското председателство на Съвета на ЕС до момента са пълен провал в това отношение. „На масата на преговорите имаше добри предложения, също с оглед на трудните проблеми с езика и имената между България и Северна Македония. Но за мое голямо лично съжаление и за съжаление на преобладаващото мнозинство от страните членки, не успяхме да направим следващата стъпка по време на германското председателство на Съвета“, признава Рот.

Българският премиер Бойко Борисов не можа да бъде убеден да отстъпи. „Стигнахме много далеч до България. Но националистическите рефлекси изглежда пречат на справедливите и устойчиви компромиси“, подозира германският министър. Страни като Северна Македония и Албания не могат да бъдат молени да осъществяват трудни и изтощителни реформи, а след това да бъдат лъгани.

Разбираемо е, че това се възприема там като „изключително несправедливо“. Северна Македония разреши дълъг спор за името си с Гърция през 2019 г. Албания пък осъществи противоречива съдебна реформа, която трябва да доведе до повече върховенство на закона.

Португалия осъзнава значението на Балканите

Няма да има сериозна промяна в политиката към Балканите по време на португалското председателство. Тъй като Берлин включи в плановете значителнбо рано Португалия и Словения, която ще поеме председателството на ЕС през втората половина на следващата година.

„Португалия разбира значението на Балканите за стабилността на цяла Европа. Надявам се, че Лисабон ще продължи напред с процеса на присъединяване”. Страната можела да разчита на пълната подкрепа на германското правителство.

В Югоизточна Европа процесът на разширяване на ЕС се наблюдава внимателно, тъй като по-нататъшният напредък в борбата с корупцията или независимостта на съдебната система оказва пряко влияние върху желанието за емиграция, особено сред младите.

„Младото поколение отдавна гласува с краката си. То напуска домовете си, защото не вижда никаква перспектива за себе си. Това е трагедия за балканските страни”, казва Рот. Лекари, медицински сестри, специалисти и инженери липсват в много държави в региона.

ЕС наскоро се ангажира силно към Западните Балкани и в рамките на пандемията. Само в борбата срещу коронакризата блокът подкрепи страните с 3,3 милиарда евро. Европейската комисия също има собствен икономически и инвестиционен пакет за региона в размер на до девет милиарда евро. Западните Балкани могат да разчитат и на европейска солидарност, що се отнася до ваксинациите, казва Рот.

Но ЕС все още твърде рядко успява да покаже наяве своята огромна солидарност и подкрепа. „ЕС трябва да стане по-силен в емоционалното възприятие на хората. Не става въпрос за потупване по гърба. В крайна сметка става въпрос за самоутвърждаването на Европа в системната конкуренция с авторитарни сили, които иначе навлизат в сърцето на Европа“, казва още германският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
А защо не пречат националистическите представи у македонско за справедливите и устойчиви компромиси?Кажи бе немска шваба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Тия си нямат идея каква беля вкарват в ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
scott
преди 3 години
Рюте, ние сме мека мария. Винаги може да наредите на боеко да парафира с език капитулация по сички въпроси.Обаче, рюм, предцтави си как ше набиете в глъвите на макетата истамбулската, джендъриге и парадите на геевете.МАКЕТАТА СТАНАРИ КАКЕТАТА......ЕЙ ТВА, ДА ТИ КАЖЕМ, ШЕ СИ ЗЕМЕМ ПУКАНКИ ДА ГО ГЛЕДКАМ. Щото те днеска скачат и ше тепат нас от омраза и по стар сръбски навик. Обаче, как ше лютът на нацяонал либерализма.....това ше е световно шоу! Коа глава ше се падне, да си запишем у календарот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
4
rate up comment 13 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Ооо ние сме се помирили отдавна още от 1945-та. Време е и макетата да се помирят,че са нов народ с начална дата 1945
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
kane
преди 3 години
г-н Рот, един въпрос може ли?Ако австрииците твърдят, че говорят на австийски и австрийският е прозилязъл в тирол и от там се е пренесъл в германия и немците са започнали да говорят на австрииски, какво ще им кажете?Благодаря ви че ми отговаряте на майчин тиролски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
kane
преди 3 години
ЕС трябва да стане по-силен в емоционалното възприятие на хората."когато това стана, юк напусна кораба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
тоя явно смята , че ние и македонците сме две враждуващи племена , в разправия за някоя открадната крава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още