Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ядрената енергия през 2019 г. - възстановяване или мъгляви перспективи

Въпреки ожесточените спорове в Европа атомните електроцентрали продължават да бъдат силно популярни в развиващите се икономики, където потреблението на енергия расте с бърз темп

Ядрената енергия през 2019 г. - възстановяване или мъгляви перспективи

Снимка: Ройтерс

Въпреки набиращите сила дебати в Европа за приемането или отхвърлянето на ядрената енергия като надежден и чист енергиен източник, този тип енергия продължава да играе основна роля в глобалния енергиен микс през 2019 г. 

По данни на Световната ядрена асоциация делът на генерираната електроенергия от ядрени мощности в световен мащаб достига 10,5% от общия енергиен микс. Общо 52 реактора с планиран инсталиран капацитет от 52 306 MWe са в процес на строителство.

Докато повечето страни от Западна и Централна Европа търсят варианти за дистанциране от „мирния атом“, държави като Франция, Великобритания и по-голяма част от страните в Източна Европа продължават да разчитат на ядрената енергия като надежден и чист източник на електричество.

АЕЦ „Пакш“

През юни тази година се проведе тържествена церемония по случай началото на строителната дейност по изграждането на унгарската ядрена централа „Пакш-2“ и предвидените два енергоблока.

Още по темата

По време на събитието министърът без портфейл Янош Лули заяви, че според последния доклад на Унгарската агенция по енергетика и регулиране на енергийната инфраструктура страната заема второ място по ниска цена на електроенергия в ЕС след България. За да се запази тази достойна позиция е необходимо в дългосрочна перспектива да се поддържа делът на атомната енергия в енергийната кошница, подчерта министърът.

Ситуацията в Полша

На фона на проблемите, които Варшава изпитва по отношение на смелия енергиен преход, чиито рамки бяха очертани от Европейската комисия (ЕК), Полша укрепва своята визия за изграждане на ядрени мощности, които да запълнят празнината, която ще се появи след поетапното спиране на въглищните централи.

Страната очаква първата и ядрена електроцентрала да започне да функционира през 2033 г. Прогнозите сочат, че до 2043 г. ще бъдат инсталирани общо 6-9 гигавата ядрена енергия на приблизителна стойност от 4,66 млн. евро за мегават.

Според правителствените планове нови блокове ще бъдат издигани на всеки две години, като постепенно ще заместят въглищата.

На турския енергиен фронт

В края на 2018 г. Турската агенция за атомна енергия (ТАЕК) издаде ограничено разрешително на Akkuyu Nuclear за строежа на втори блок на първата атомна електроцентрала страната. Символичното начало на изграждането на АЕЦ „Аккую“ беше дадено на 3 април чрез видеоконферентна връзка от президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

Турция инвестира в изграждането на четири енергоблока, всеки с капацитет от 1200 мегавата.

В същото време страната предвижда изграждането на още две централи, чието строителство ще бъде поверено на френско-японски консорциум и евентуално Китай. Сумата за изпълнение на проектите достига няколко десетки милиарда долара.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

2
 
6
 
9
Вся власть Советам! до: Стоян Петров
преди 8 месеца
Може. Но като гледам колко струват авариите, Чернобил и Фукошима, си мисля че 10 пъти по-евтина авария и държавата България трябва да се даде за продан. Защото цената на ликвидирането на последиците е горе долу колкото БВП умножен няколко пъти. Отделно организацията, технологията и саможертвата с които България не разполага. А щом и в Япония се случи, моля не ми обяснявайте че у нас НИКОГА нямало да стане, щото нам кой си експерт бил казал.
7
 
8
 
8
Стоян Петров до: Вся власть Советам!
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Във Великобритания изискванията за сигурност на ядрен реактор са наистина драконовски, затова се и получава такава висока цена на на монтирана мощност. В България е възможно да ти продадат реактор 2+ поколения, а ти да си го афишираш за 3-то. Така е по братски.
5
 
6
 
7
ing5rov до: ivailojelyazkov
преди 8 месеца
гледам , още не си си изял аватара ... : )))
6
 
6
 
6
преди 8 месеца
Във Великобритания например от няколко години уж ще строят нова АЕЦ в Хинкли Пойнт. Докато се кумят финансовата оценка се увеличава, а с това и гарантираната цена на тока на която операторът ще го продава на мрежата. Тази година започна строеж на офшорна вятърна централа в Северно море, която ще добива ток по-евтин от този на АЕЦ-а в проект. По-евтин от прогнозната цена на тока преди последната корекция на горе.

Поживем-увидим.
5
 
9
 
5
ivailojelyazkov до: дядя Вова
преди 8 месеца
стратфор : северна монголия се РАЗПАДА до 2025 г. аре да правиш като вятъра !!!!вов ли си абба ли си !!!зуан ли си ,паликрушев ли си.каквото и да си.

Още от Анализи
Не трябва да позволяваме на Covid-19 да върне хората в ямата на бедността