Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инвеститорите трябва да подготвят портфейлите си за коронавирусна дългова криза

Слабата и несигурна икономическа среда намалява желанието и способността на заемателите да изпълняват договорните си задължения

Инвеститорите трябва да подготвят портфейлите си за коронавирусна дългова криза

Предпазливостта трябва да е водеща, смята Ел-Ериан. Снимка: Bloomberg

Финансовият стрес, причинен от Covid-19, далеч не е приключил. Инвеститорите трябва да се подготвят за просрочия, които ще се разпространят далеч отвъд най-уязвимите корпоративни и суверенни кредитополучатели, в резултат на което има опасност от спадане на цените, пише за Financial Times Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz. 

Все още има време да се изпревари тази тенденция. Вместо да купуват активи при оценки, изумително отделени от корпоративния и икономическия фундамент, инвеститорите трябва да мислят много повече за възстановителната стойност на активите си и да коригират своите портфейли подобаващо.

Още по темата
Досега, въпреки признаците за нарастващ стрес върху корпоративните и публичните баланси, просрочията в голяма степен бяха ограничени до някои силно засегнати сегменти.

Но усещането, че най-лошото не се е случило, подхрани самодоволството сред всички видове инвеститори. Появи се ново поколение дребни инвеститори, които подпомогнаха акциите в безмилостния им марш нагоре.

Противопоставете оптимизма на инвеститорите на предпазливостта на компаниите. Въпреки че много правителства са фокусирани върху рестартирането на икономиките, които бяха затворени, за да се ограничи разпространението на вируса, повечето фирми остават предпазливи. Мнозина все още търсят начини за допълнително намаляване на разходите си.

Предпазливостта бе насърчена от новия скок на инфекциите по целия свят. В САЩ повечето щати сега решиха да замразят или отменят плановете си за облекчаване на блокажите. И има основателни причини бизнесът и инвеститорите да подхождат внимателно. Здравните експерти ни предупреждават за свръхоптимизъм по отношение на евентуална ваксина и, съдейки по най-засегнатите райони, твърде много хора тепърва трябва да приемат заплахата от инфекцията и да приведат поведението си в съответсвие с рисковете, пред които е изправено обществото.

Такава слаба и несигурна икономическа среда намалява желанието и способността на заемателите да изпълняват договорните си задължения. Това се случва особено в уязвимите сектори като гостоприемството и търговията на дребно, както и в развиващи се страни с по-малко финансови буфери и ограничено пространство за регулаторна гъвкавост.

Вече има много тревожни знаци: рекордни темпове на корпоративни фалити; загуба на работни места, преминаваща от малки и средни фирми към по-големи; удължаване на просрочията при търговските недвижими имоти; повече домакинства, които изостават с наемите и отлагат погасяването на задълженията по кредитните си карти; и няколко развиващи се страни, които забавят дългови плащания.

Въпреки това, ако се съди по редица пазарни показатели, инвеститорите проявяват недостатъчна загриженост. Някои продължават да очакват рязко V-образно възстановяване, при което потенциална ваксина или изграждането на имунитет в населението позволяват бързо възобновяване на нормалната икономическа дейност. Други разчитат на повече защита от правителствата, централните банки и международните организации.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Фондът за възстановяване на ЕС трябва да стане постоянен