IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия се нуждае от подкрепа за справяне с коронавируса

Брюксел трябва да разхлаби фискалните си правила, за да помогне на Рим да овладее последиците от епидемията

09:00 | 29.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Няма добър момент епидемия от смъртоносен вирус да връхлети страната ви. За Италия обаче новият коронавирус идва в особено трудни времена. Третата по големина икономика в еврозоната вече се свиваше в края на 2019 г. Необходимите опити за защита на общественото здраве чрез поставяне на болни под карантина и затваряне на предприятия сега рискуват да тласнат страната към четвъртата й рецесия след кризата през 2008 г., пише Financial Times в редакционен коментар. 

Избухването на епидемията в богатите региони Венето и Ломбардия в Северна Италия е най-голямото в западния свят. В отговор правителството предприе разумната стъпка да постави под пълна карантина 11 града. В Милано, финансовата и бизнес столица на страната, бяха затворени училища, офиси и туристически атракции. Южният район Базиликата е ограничил достъпа за хората от много северни райони.

Затварянията на бизнеси и ограниченията за пътуване нанасят удар върху веригите за доставки, които са в основата на съвременната икономика. За съжаление на Италия, огнището е съсредоточено във високопроизводителните северни райони, които са вградени в европейските вериги за доставки, осигурявайки жизненоважни компоненти на германските фабрики. Износът е единственият източник на растеж в Италия от 2008 г. насам - не само инженерингови стоки, но и луксозна храна и мода, които вече страдат от намаляващото китайско търсене. Туризмът също ще бъде засегнат.

Опитите за ограничаване на вируса може да са непосредственият проблем, но икономическата слабост на Италия е трайна. Средният годишен ръст на човек от началото на хилядолетието на практика е нулев. Мнозина в страната обвиняват за стагнацията липсата на автономна централна банка и собствена валута: еврото не позволи на Италия валутна обезценка, която можеше да й помогне за възстановяване на конкурентоспособността.

Проблемите обаче са много по-дълбоки. Частният сектор не е инвестирал много в информационни технологии и остава доминиран от малки и средни семейни компании. Образованието изостава от много европейски държави: едва 28 на сто от италианците на възраст от 25 до 34 години имат висше образование, в сравнение с 41 на сто във Франция и 32 на сто в Германия. Правната система и бюрокрацията остават архаични.

Големият държавен дълг пречи на Италия да се справи с тези проблеми чрез публични разходи, които да компенсират негативния ефект от реформите на трудовия пазар. Еврото обаче помогна за намаляване на дълговите разходи на страната. Доходността по 10-годишните италиански облигации вече е едва 0,99 на сто.

Фискалната политика не може да направи много, за да предотврати шока върху производствения капацитет, причинен от вируса. Правителствените разходи обаче могат да осигурят алтернативен източник на търсене за бизнеса и заетост за онези, които се нуждаят от подкрепа. Брюксел трябва да подходи гъвкаво към бюджетните правила, които Рим поиска да бъдат разхлабени. Европейската централна банка също трябва да следи отблизо ситуацията. По-свободната парична политика и намаляването на лихвите могат да помогнат на предприятията, които се нуждаят от евтино финансиране, за да се справят със сътресенията и анулираните договори.

Последният анализ на Европейската комисия за Италия призовава за „разумни фискални политики“ и целеви инвестиции за повишаване на производителността. Би било грешка да се поставя прекалено голям акцент върху първите. Италия се нуждае от пространство, за да се справи с онова, което е предизвикателство за цяла Европа. Ако това означава по-голям бюджетен дефицит, така да бъде.

Най-големият риск е да не се ограничи вирусът. Това би ударило Италия два пъти, тъй като затварянето на обекти намалява вътрешните и туристическите разходи, докато карантините на други места, например в Германия, намаляват търсенето за износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Какво му се нахвърлихте, той не е виновен, така са го научили. А в България има свобода на вероизповеданията, имаш право да говориш всякакви глупости и хората трябва да се отнасят с разбиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 14
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Оставете копейника Санди да изкара два лева де, големия му син пионер ще го приемат тая година, дрехи, обувки нада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 12
kosuma
преди 4 години
Боже коко мъка има на този свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 14
melon
преди 4 години
ИзкарА ли 10 стотинки с коментара? Айде за Китай да мине твърдението, ама колко италианци има в САЩ? Май са много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 14
zelka007
преди 4 години
и един мармот завива шоколад в станиол ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 27
Sandy
преди 4 години
Който е създал корона вируса разполага с генетичния материал на всички нации. Удариха Китай, за да сринат икономиката им, после удариха Италия, за да сринат икономиката на ЕС. Кой има полза от това, освен САЩ, разбра се. Добре поне, че в този вирус е "програмирано" самоунищожение след определен период на действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още