IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от икономиките и пазарите през 2020 г.?

Моделите предвиждат възстановяване растежа на БВП, изключително ниска инфлация, извънредно малка възвръщаемост на облигациите и ниска на акциите

12:39 | 05.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По това време на годината е традиционно пазарните икономисти да публикуват подробни макропрогнози за следващите 12 месеца. С тревога откривам, че сега приключвам петото си десетилетие на това трудно упражнение, като досега успехът ми е доста под перфектния. Важните икономически и пазарни размествания не се вместват точно в рамките на календарна година, пише Гавин Дейвис за Financial Times.

Този път ще се обърна към набора от иконометрични модели на Fulcrum, създаден през изминалото десетилетие, за насоки относно възможните икономически и пазарни сценарии за следващата година и отвъд нея. Полезно е да се знае какво точно казват моделите или алгоритмите, дори само за да сме наясно къде свършват измеримите „факти“ и започва човешката преценка.

В какво състояние е сега глобалната икономическа активност

Основната характеристика на 2019 г. бе отслабването на световната активност, особено в промишления сектор на развитите икономики, като консенсусните прогнози за растеж на брутния вътрешен продукт за календарната година многократно бяха понижавани. Еврозоната и Обединеното кралство бяха особено засегнати и едва избегнаха техническа рецесия (определена като две тримесечия на свиване).

Песимизмът по отношение на китайския растеж беше широко разпространен през цялата година, но облекчаването на вътрешната икономическа политика на страната смекчи удара от търговските войни и растежът остана близо до целта.

От средата на 2019 г. данните от глобалните промишлени проучвания започнаха да се възстановяват, но секторът на услугите бе все така слаб. Като цяло бизнес условията се стабилизираха, но все още не са съществено подобрени. Големият въпрос е посоката на следващата промяна в растежа.

Моделите за текущото състояние на Fulcrum - предназначени да оценят активността в точно този вид несигурна ситуация - показват, че годишният растеж в световен мащаб все още се колебае около 3-3,5%, около половин процент под историческата тенденция.

Последните прогнози от тези модели показват, че брутният вътрешен продукт в САЩ ще расте с разочароващ годишен темп от 1,5-2% през четвъртото тримесечие на 2019 г. и първото на 2020 г. Китай все още опровергава песимистите със здравословен ръст от 6-6,5%. А растежът в еврозоната наскоро се стабилизира след тревожното лято, макар че все още е само около 0,3-0,6 на сто.

Перспективите, които чертаят моделите показват, че темповете на растеж в световен мащаб ще се увеличат през следващата година, достигайки приблизително историческите средни стойности. Рисковете от рецесия се считат за ниски, като в момента се оценяват на около 5 на сто за САЩ и 15 на сто за еврозоната.

Алтернативните модели, като тези на екипа на Ян Хациус от Goldman Sachs, включват други променливи, като кривата на доходността, кредитните спредове и финансовите дисбаланси в частния сектор. Моделът на банката за САЩ сочи 24% риск от рецесия за следващата година - значително по-висок, отколкото при модела на Fulcrum, но все още сравнително нисък.

Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 4 години
По важно е какво казват ШАМАНИТЕ от снимката отколкото някакви банкови анализатори. Те твърдят , че следващият президент на САЩ няма да се нарича Доналд Тръмп, а за да се случи това означава, че светът ще мине през един финансов АПОКАЛИПСИС непознат за наложената ни система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още