IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво планираха САЩ и Южна Корея за времето след Ким Чен Ун?

Властите във Вашингтон, Сеул и Пекин не са подготвени за смяна на властта и хаотични дни на Север, твърдят специалисти

08:13 | 27.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Слуховете, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е тежко болен, може би на ръба на смъртта или дори вече мъртъв, изпращат малки шокови вълни в столиците Сеул, Вашингтон и Пекин.

И трите правителства внезапно се сблъскаха с необходимостта да се подготвят за евентуален крах на властта в ядрено въоръжена държава без ясен план за наследяването в Пхенян, пише Даниел Снайдер, преподавател по международна политика в университета в Станфорд и бивш кореспондент на Christian Science Monitor за Tokyo Business Today.

Въпреки че обстоятелствата около здравословното състояние на Ким остават мътни, много по-ясно е, че президентът на САЩ Доналд Тръмп, президентът на Южна Корея Мун Дже Ин и китайският президент Си Дзинпин не са готови за евентуална криза в Северна Корея.

Съдейки по забързаните им коментари, насочени към омаловажаване на слуховете за болестта на Ким, всички те очевидно се надяват, че затлъстелият владетел ще остане на власт.

Така може да се зададе нова криза в момент, в който отношенията между Съединените щати и Южна Корея се разпадат, в който Китай има малко, ако не и никакви стимули за сътрудничество и в който всички тези правителства са напълно погълнати и затрупани с усилията си за справянето с пандемията Covid-19.

„Доколкото знам, никой всъщност не е подготвен за крах на Северна Корея“, казва Ван Джексън, бивш високопоставен служител по отбраната, специализиран в отношенията със Северна Корея, от администрацията на Барак Обама.

„На високо ниво сериозно се съмнявам, че е извършена някаква работа по сценарий за срив в алианса, откакто Тръмп влезе в Белия дом“, заяви Джексън, понастоящем старши преподавател в Университета „Виктория“ в Уелингтън, Нова Зеландия.

„Освен това администрацията в Южна Корея не се интересува от това, което счита за самореализиращо се пророчество при планиране на срив“, казва той. „Китай е по-подготвен от останалите, ако се случи криза при наследяването на властта, но дори Китай има малко ограничени лостове за действие“, допълва Джексън.

Общи военни действия

Желанието да се избегне нуждата от сблъсък с нова криза в Северна Корея обаче не означава, че няма никакви планове. Съединените щати и Южна Корея имат секретен оперативен план (OPLAN) 5029 за провеждане на съвместни военни действия в случай на срив на севернокорейския режим.

Въпреки че подробностите остават строго класифицирани, анализатори по сигурността, запознати с неговото съдържание, твърдят, че той обхваща редица непредвидени ситуации, включително дворцов преврат в Пхенян, гражданска война между враждуващи фракции, природни бедствия и масивен поток бежанци през границата.

OPLAN 5029 също така обхваща изпращането на екипи от военни и учени за събиране и обезопасяване на ядрените оръжия на Северна Корея, твърдят специалисти по сигурността.

OPLAN 5029 води началото си от широко споразумение, постигнато през 1997 г., в последните дни на консервативното правителство на Южна Корея на Ким Йънг Сам, за да се подготви за евентуален крах в Северна Корея.

Споразумението е предизвикано от смъртта на основателя на Северна Корея Ким Ир Сен, последвана от масов глад и придружена от първата криза в усилията на страната да разработи ядрени оръжия. Той се превърна в Концептуален план (CONPLAN) 5029, определящ широка рамка за справяне с разпадането на властите в Севера.

Прогресивното южнокорейско правителство на Ким Де Чун, което дойде на власт в началото на 1998 г., е много по-заинтересовано да преследва мечтите за помирение и обединение със Северна Корея. Все пак САЩ са настоявали CONPLAN да се превърне в оперативен план, който да дефинира потока от войски и техника и да определи кой ще контролира тези сили.

Съгласно американското предложение, представено на прогресивното правителство на Ро Му Хен, което встъпи в длъжност през 2003 г., силите биха били под командването на американски генерал, подобно на Комбинираното командване на силите, създадено за справяне с война със Севера.

Съветът за национална сигурност на Ро в необичайно открито изявление отхвърля плана като „нарушаващ суверенитета на Южна Корея“. Последваха тежки преговори и планът не беше договорен, докато консервативно правителство под ръководството на президента Ли Мюн Бак дойде на власт през 2009 г.

Американските военни, след консултация с колегите от военните сили на Република Корея, са изготвили подробни планове за изпращане на стотици хиляди военни през границата, начело на които да е американски командир.

Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Преди малко някакъв казал пред СНН, че е жив и му нямало нищо, да не го мислят. Явно няма да е първият северно кореец, умрял от затлъстяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още