Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китайската икономика все още не е достигнала дъното

Пекин вероятно ще се изправи пред висока безработица, а страната ще навлезе в първата официална рецесия от 1976 г.

Китайската икономика все още не е достигнала дъното

Си Дзинпин определено не го чакат цветя и рози. Снимка: Bloomberg

За Си Дзинпин добрата новина е, че китайската икономика изглежда се е представила малко по-добре през март, отколкото през февруари, пише Том Мичъл за Financial Times.

Лошата е, че добрите новини засега не отиват по-далеч. Ако втората по големина икономика в света не се представи значително по-добре до края на юни, могъщият президент на Китай може да се изправи пред безпрецедентни икономически и политически предизвикателства, вариращи от двуцифрена безработица до първата официална рецесия в страната от 1976 г. насам.

„Реалният процент на безработица в Китай е напълно възможно да надхвърли 10 процента“, казва Диана Чойлева, главен икономист в лондонската Enodo Economics. „Икономическата активност през второто тримесечие се оформя като много слаба, тъй като прекъсванията в производството в Китай продължават, но по-важното е, че търсенето от останалия свят се изпарява", допълва тя.

Във вторник пазарите бяха окуражени за кратко от публикуването на официалния индекс на мениджърите по доставките (PMI) на Националното статистическо бюро (NBS) на Китай. Той показа, че в сравнение с февруари по-голямата част от производителите са свидетели на скромно разрастване на бизнес активността.

Като се има предвид, че икономиката на Китай спря почти напълно през първата половина на февруари заради коронавирусната епидемия, едно проучване, което казва, че нещата леко са се подобрили едва ли е успокояващо - нещо, която главният статистик на NBS също изтъкна. Светът ще трябва да изчака още две седмици, преди да е налице по-пълна картина с публикуването на подробни данни за първото тримесечие, вариращи от износа до БВП.

Тези данни е малко вероятно да са много по-добри от рекордните дъна в показателите, наскоро обявени за януари и февруари. По-рано тази седмица екип от икономисти от ANZ, воден от Бети Уан, прогнозира, че БВП на Китай за първото тримесечие ще спадне с 9,4 на сто на годишна база, като през второто тримесечие е възможен още един спад до 2,1 на сто.

За март Уан очаква двуцифрени годишни спадове в индустриалното производство (-11,7%), инвестициите в дълготрайни активи (-18%) и тези в имоти (-12%). Това поне ще бъде по-добре от периода януари-февруари, когато инвестициите в дълготрайни активи се сринаха с почти 25% на годишна база, но също така ще покаже, че китайската икономика все още не е достигнала дъното.

За китайските лидери такива данни засега са просто повърхностен шум. Както наскоро каза премиерът Ли Къцян, икономическият растеж „няма толкова голямо значение“, стига да бъдат постигнати целите на правителството за заетостта - обикновено 10 милиона или повече нови работни места в градовете годишно.

През първите два месеца от коронавирусната криза администрацията на Си се фокусира върху овладяване на щетите. Според статистиката на Сара Тонг и Яо Ли от Института за Източна Азия към Националния университет в Сингапур, от 24 януари насам различни министерства са издали повече от 20 директиви, повечето от които насочени към подпомагане на компаниите да стабилизират дейността си и да избегнат уволненията.

Въпреки този фокус, официалната безработица достигна рекордно високите 6,2% през февруари. Преминаване на безработицата на двуцифрена територия през следващите месеци, както прогнозира Чойлева, ще постави сериозно социално и политическо предизвикателство пред администрацията на Си.

За съжаление на китайския лидер държавните банки в Китай имат незадоволителна репутация, когато става въпрос за отпускане на кредити на малки и средни работодатели, дори когато им е наредено. Системите за стимулиране на държавните банки, които са склонни да държат отговорни кредитните експерти, когато заемите не се връщат, в крайна сметка са по-силни от директивите от високо ниво за кредитиране на по-рискови кредитополучатели от частния сектор.

Подходът за процеждане на кредитите към бизнеса е още по-малко ефективен, когато става въпрос за насочване на заеми към милионите фамилни ресторанти, фризьорски салони и други фирми на улицата, които обикновено имат малко собствени активи, ако изобщо, които да предложат като обезпечение

„Кредитните решения на банките все още са търговско ориентирани”, посочва Уан. „Ако видят нарастващи рискове, не мисля, че ще дават още заеми на затруднени МСП.“ Ако стане така, точно когато изглежда, че е достигнала пика си, коронавирусната криза за Си всъщност може да навлезе в нова и дори по-опасна фаза.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
2
 
7
фиг.1 до: Oбичам България
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Недей да спориш с графомани, които на ден са способни да напишат десетки километрични коментари само за кеф. А по повод на дъното - нито една държава още не го е достигнала. Икономическите последствия от пандемията тепърва предстоят.
0
 
5
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Бо Салай ли ще решава бъдещето на планената? Човек на 70 години, чиито син учеше в Харвард и чиято жена свиделства срещу с него? Човек, който от 5+ години е в затвора и най-вероятно е изгубил представа за това как работи Китай и кой какво командва.
3
 
5
 
5
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Забравили сте , че Си има сериозен противник който бе отстранен от власт през 2012 година заради неговите КОНСЕРВАТИВНИ РАЗБИРАНИЯ.

Едва реч за БО СИЛАЙ, който загуби битката за властта със СИ ДЗИНПИН.

Бо Силай бе осъден на доживетен затвор.

ОПАСНОСТТА ТОЙ ДА БЪДЕ ИЗКАРАН ОТ ЗАТВОРА И ДА НАПРАВИ ЕДНА НОВА "РЕВОЛЮЦИЯ" КОЯТО ДА СЛОЖИ НЕЩАТА В "РЕД" Е МНОГО РЕАЛНА, ОСОБЕНО КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ ЗАД НЕГО СТОЯТ "ЗДРАВИТЕ" СИЛИ НА ПАРТИЯТА.

При такова стечение на обстоятелствата САЩ ще бъдат изправени пред ВРАГ който не само е ИКОНОМИЧЕСКИ , НО И КЛАСОВ.

КАКВО ЩЕ РЕШАТ СЕДЕМТЕ МЪДРЕЦИ, КОИТО УПРАВЛЯВАТ В ЗАДКУЛИСИЕТО КИТАЙ Е ВЪПРОС ОТ КОЙТО ЗАВИСИ НЕ САМО БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА , НО И НА СВЕТА.

БЕДНА ИМЕ Е ФАНТАЗИЯТА КАКВО ЗНАЧИ ТОВА!!
7
 
4
 
4
Dr. Vatnikov до: АнтиФъшкист
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Еее, зависи на кои пазари търсиш. Като ти гледам нивото, основно намираш китайски, индийски и турски стоки.
5
 
4
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Американците са се загрижили за китайците.
Китай поне произвежда нещо, а на тия още им търсим стоките по пазарите.

Епъл затвори всичките си магазини в света с изключение на китайските си.Защо?

Още от Анализи
Началото на края за големите петролни компании започва