Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кой печели най-много от СТО?

Световната търговска организация е генерирала увеличение на богатството от около 855 млрд. долара само през 2016 г.

Кой печели най-много от СТО?

Снимка: Ройтерс

Америка, Китай и Германия: Според актуално проучване трите най-големи страни износители в света са се възползвали най-много и от Световната търговска организация (СТО). Тези държави са постигнали най-високи печалби чрез членството си в организацията, показва проучване на фондация Bertelsmann, публикувано в понеделник. Членството е донесло на федералната република 66 млрд. долара през 2016 г., само САЩ (87 милиарда долара) и Китай (86 милиарда долара) са се възползвали повече.

Още по темата

„СТО е операционната система на глобалната икономика, която гарантира, че стоките и услугите могат да се движат в стабилна, базирана на правилата ежедневна среда“, казва Кристиан Блут, търговски експерт на Bertelsmann Stiftung.

СТО празнува своя 25-и рожден ден на 1 януари - но базираната в Женева организация едва ли ще отбележи юбилея тържествено. От началото на декември търговските спорове вече не могат да бъдат уредени по подходящ начин, тъй като вече няма съдии в Апелативния орган за решаване на спорове (ОРС). САЩ блокират новите назначения от години. Китай определи поведението на американците като „най-лошия удар" срещу СТО.

„Система, базирана на правила, не може да продължи да работи дълго без прилагане на същите тези правила“, каза Блут. Според него СТО се нуждае спешно от актуализация, за да продължи да генерира богатства.

Ако сте избрали система от чисто двустранни търговски споразумения вместо СТО, бихте рискували огромни загуби от просперитет в международната търговия, твърди експертът. В световен мащаб СТО е генерирала увеличение на богатството от около 855 млрд. долара само през 2016 г. Това съответства на около 1% от глобалния брутен вътрешен продукт.

СТО има 164 страни членки - според проучването на Bertelsmann повечето извличат полза от членството в организацията. Нечленките се борят със спад на просперитета и на износа си. Според авторите номиналният износ за страни извън СТО намалява с 5,5% между 1980 и 2016 г. В страните членки на СТО той е нараснал с 14 процента за същия период.

 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
По-важното от миналата седмица