IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайната десница в Германия може да нанесе удар на нестабилната коалиция

В по-голямата част от изтока има разочарование от всички стари партии и АзГ доминира, тъй като кара хората да усещат, че са чути, казва политолог

16:00 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Крайната десница е напът да отбележи голям напредък на два регионални вота в Източна Германия в неделя , което потенциално може да сложи край на 30 години управление от двете главни партии в двете провинции и да ускори разпадането на националната коалиция на канцлера Ангела Меркел.

"Алтернатива за Германия" (АзГ) се възползва от гнева на избирателите заради кризата с бежанците и планираното затваряне на каменовъглени мини в региона и се представя като наследник на демонстрантите, които предизвикаха падането на Берлинската стена преди 30 години. Очакваното двуцифрено увеличение на резултата на АзГ застрашава консерваторите на Меркел в Саксония и може да означава, че социалдемократите (ГСДП), техните партньори на национално ниво, може да загубят властта в Бранденбург. Тези партии са управлявали съответните провинции от обединението през 1990 г. насам, предимно в коалиции, пише цитиран от БТА анализ за Ройтерс Мадлин Чеймбърс.

Очаква се АзГ да отнеме гласове и от двете партии на изборите, които ще се състоят два месеца преди Германия да отбележи 30 години от падането на най-могъщия символ на Студената война - Берлинската стена. "Изборните плакати на АзГ казват на избирателите: "Да завършим промяната, започнала през 1989 г.". Използвайки думата "Wende" (поврат, промяна), както обикновено се нарича падането на източногерманския комунизъм, постерите казват: "1989 2019. Wende 2.0. Бъди там, когато се прави история!" 



"В по-голямата част от изтока има много широко разочарование от всички стари партии и АзГ доминира, тъй като кара хората да усещат, че са чути", казва Ханс Форлендер, директор на център за политически изследвания в Дрезден. Следващите няколко месеца ще бъдат от голямо значение за това дали разклатената вече национална коалиция ще оцелее до федералните избори през 2021 г., като вниманието пада върху вотовете на изток, включително трети регионален вот - в Тюрингия през октомври, и върху политиката.

До края на годината партиите трябва да преразгледат коалицията, отслабена от спорове за миграционната политика, данъците и пенсиите. Мнозина членове на ГСДП искат излизане от съюза, който държи Меркел на власт през 10 от последните 14 години, и връщане на партията в опозиция.

Разпадът на коалицията може да доведе до предсрочни избори или до правителство на малцинството - непривлекателен вариант за обичащите стабилността немци. Националните избори изведоха консерваторите на първо място, следвани отблизо от "Зелените" и ГСДП рамо до рамо с АзГ. Зелените също имаха голям прираст в двете провинции и може да придобият решаващия глас за коалиция.

Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още