IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата Студена война ще е по-мрачна и тежка

Войната в Украйна е знак за променящите се времена, в които живеем

13:40 | 28.03.22 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Униан</em></p>

Снимка: Униан

Войната на Русия в Украйна продължава вече месец и реалността е тежка и трудна за преодоляване от Запада. Начинът, по който Русия води войната, буди безпокойство. Той остава силно свързан със съветския опит и дори по-ранните парадигми на водене на война в руската история.

Виждаме трайната (и почти комична) липса на внимание към собствените сили на Русия. Наполовина обучени военнослужещи сега се изтласкват напред с лошо оборудване и липса на доставки, пише в свой анализ за Центъра за европейски политически анализи (CEPA) Андрю Ново, старши сътрудник в програмата, за трансатлантическа отбрана и сигурност. Жертвите са големи, като повече руски войници са загубили живота си за две седмици война, отколкото САЩ за повече от десетилетие в Ирак.

Тези недостатъци обаче не означават непременно, че Русия е на ръба на поражението или че ще се откаже от военните си операции. Историческата способност на руската армия да остане в битка, каквото и да е тя, е огромна пречка да се сложи край на тази война.

В същото време Русия води война с малко или никакво отношение към вражеските цивилни. Примерите от операциите в Чеченската република през 90-те, Афганистан през 80-те и Източна Европа през 40-те са смразяващо напомняне за това как може да изглежда войната, когато е подхранвана от престъпна идеология, убедена в своята правота и лишена от уважение към благоприличието и човешкия живот.

Тази липса на уважение ясно се вижда в неотдавнашните нападения на Русия срещу украински граждани. Подобни действия не са нито невнимание, нито безсмислена жестокост, а политика, предназначена да отстрани украинците от различни територии, за да направи по-лесно за Русия да ги контролира. Тъжната реалност е, че колкото повече украинци бягат в разумния акт на опит да спасят живота си, толкова по-лесно става за Русия да предяви претенции за повече украинска територия, когато войната най-накрая приключи, посочва се в анализа.

Ясно е, че въпреки западните разговори за „информационна война“ и смелите антивоенни протести в Русия, руското обществено мнение все още има много малко значение. В много отношения това е войната на Владимир Путин, както и Русия е на Владимир Путин.

Убеждението, че неуспехите или забавянето на руските операции в Украйна могат по някакъв начин да свалят режима на Путин е меко казано оптимистично. Той систематично изкормя политическата опозиция от идването си на власт преди повече от две десетилетия. Неговите политически опоненти са убивани, затваряни и заточвани. Няма надеждна, организирана и ресурсна опозиция. Контролът му върху руските медии и информация е по-силно от всякога.

Войната превръща Русия в по-всеобхватна полицейска държава. Тоталитарните режими имат история на безмилостно водене на война. Можем да спорим дали това се дължи на тяхната идейна връзка с твърдостта (Химлер и Хитлер фетишизираха езика на грубостта, твърдостта и бруталността; Сталин буквално взе „стомана“ за свое име), или е функционален резултат от авторитарните системи, но войната има тенденция да прави потисническите режими още по-потиснически. Тази ескалация се отнася не само за техните външни врагове, но и за техните вътрешни опоненти.

Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Най-тежките последици от руската инвазия в Украйна ще се стоварят върху Русия, каза Шолц БЕРЛИН, 28.03.2022 18:07 (БТА) Москва наруши всички правила на международния правов ред, използвайки сила за промяна на границите, и именно Русия ще изпита върху себе си най-тежките последици от това, каза днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.Необходимостта да се гарантира сигурността в Европа е едно от основните прозрения на следвоенния период, с което всички, включително Русия се съгласиха след 1990 г., каза Шолц на пресконференция след среща с премиерката на Швеция Магдалена Андершон."Може да има само един отговор на това. Първо, призоваваме Русия да спре войната. Второ, ще укрепнем толкова, че да не допуснем атака срещу страна членка на Европейския съюз и НАТО, защото сме достатъчно силни да отговорим на това", допълни германският канцлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...Сега ми кажи в еврозоната що поскъпна...'' Да беше учил в университет, щеше да знаеш. Написах ясно- ''щеше да се поинтересуваш какво се е случило в държавите, приели еврото, 1-2 години преди реалният прием на еврото''. Направил ли си го- НЕ, нали... Ами- тогава, що се чудиш,м...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Юрка кyха си като празна поливалка - При нас поскъпнало щото ще влизаме в еврозоната добре - Сега ми кажи в еврозоната що поскъпна??? по твоята логика вероятно щото ние ще влизаме там - Колко мъка има по тоя свят Господи колко мъка - Целият тролетариат сте на същото ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Нищо подобно- всичко поскъпна, защото след 1.5 години България влиза в еврозоната. Ако наистина имаше малко интелект в главата ти, щеше да се поинтересуваш какво се е случило в държавите, приели еврото, 1-2 години преди реалният прием на еврото и щеше сам да си направиш изводите. Но... руските тро99лове не сте образовани и изобщо не ви занимава приемането на България в еврозоната- вие сте щастливи само когато вашите руски оръжия унищожават умишлено човешки същества, само защото тези човешки същества не искат да ви се подчиняват. На това му се казва международен тероризъм. Нацистът путин задмина по жестокост, мракобесие и умишлени убийства и ислямска държава, и неслучайно и руснаците сте си такива- за вас не е важен мирът, човек да си хапне, пийне с приятели, да си кара веселото- за вас е кеф да унищожите веселото на всички други хора, защото сте неспособни да изпитате удоволствие и щастие от простичките човешки неща, а това се нарича психопатия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Крукс сложихме ембарго на Русия всичко поскъпна - Ако сложим ембарго на Китай не просто ще поскъпне а ще изчезне - Сега ти ми кажи ако сложим ембарго на УСА с какво ще ни засегне ??? ще поскъпне билета за кино ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Тенденцията била от 5г - Трoл неграмотен санкиците заради Крим са от 8 години и както се вижда западните държави много добре са си джиткали с руснаците - Тук за последните 30 дни какви ли не компаннии чухме да се изтегляли - Що не чухме някоя българска да се изтегли еми щото ние спазваме санкциите а онези щедро гребяха от казана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 4
mick
преди 2 години
Не мисля, че студената война ще продължи дълго. Прекалено унищожителна е. По-вероятно е цяла Европа и Русия да станат като Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 4
Crux
преди 2 години
Освен всичко останало, новата студена война ще е и доста по-кратка.Светът днес няма нищо общо със света през 1990-а. Глобализацията е факт. Идеята как Русия (и евентуално Китай) може хем да си бъде самодостатъчна, хем да бъде световна сила, е налудничава. За можене - може да е самодостатъчна, но ще е на нивото на Северна Корея. Глад, мизерия, тирания, технологии отпреди 40-50 години. Китай пък е изцяло зависим от Америка и Европа. Врътват му кранчето и дотам. Няма работа на ишлеме, няма износ. Могат с руснака евентуално да си менкат някакви *** срещу нефт и газ. И отново мизерия, глад, недоимък. Само че китаецът не е толкова глупав като руснака, да хлопне вратата към Запада, откъдето идват парите. Ще си работи тихо и кротко, ще печели долари и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Стоманата за строителството в русия поскъпна през 2021 със 70%, дървеният материал с 50%, а строителството като цяло с 30%. Това е без война и особено тежки санкции. Петролът преди войната също не бе, евтин мисля 90-100 долара. Така че войната и санкциите имат своето значение, само не трябва да се хиперболизира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Дрън-дрън- мрачна и тежка ще бъде само за онези, които работят нискоквалифициран труд- те по принцип са си все ''гладни, жадни и недоволни'', но не правят нищо, за да започнат по-добре платена работа. Истината е, че всичко ''лошо'', което ни очаква, е просто нормална инфлация, която нискоквалифицираните априори не могат да издържат, да не говорим, че нямат нито икономическият манталитет, нито подходящото превениращо пазарно поведение, с което да посрещнат инфлацията. Повишените цени на горивата и стоките изненадаха само онези, които не си направиха труда да си спретнат един дю дилиджънс какво се случва 1-2 години в онези държави, които приеха еврото за своя парична единица. Тези, които си направихме този мултидисциплинарен анализ, от 3 години насам проведохме подходящото пазарно поведение и сме готови дори за висока инфлация на горивата, храните и стоките за бита. Да- ума не е руски петрол, за да се налива с фуния в главата, но... това е положението ''Някой чупи рекорда, някой скача зад борда/ продължавай напред- тука има си ред''- текст от бг. песен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още