IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемия на две скорости: богатите говорят за трета доза, а бедните?

Деленето на ваксината не е иновативно решение - такова се е прилагало и при ваксина срещу жълта треска

08:28 | 01.09.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Богатите държави готвят плановете си за поставяне на трета доза от ваксината срещу коронавируса, а в бедните държави обмислят начини да разделят дозите, за да дадат шанс на своите граждани срещу вируса. И това е само върхът на айсберга, пише в анализ европейското издание Politico.

Световната здравна организация (СЗО) опитва да отложи поставянето на трети дози поне до края на септември. Организацията се надява до края на следващия месец държавите по света да успеят да ваксинират поне 10% от своето население. Но дори тази цел е трудно постижима за бедните държави, за които дози от ваксините не достигат.

В някои от развиващите се държави първа доза ваксина срещу коронавируса са поставили едва 1,4% от хората. 82% от произведените ваксини отиват за развития свят.

Експертите от СЗО настояват уязвимите групи да бъдат ваксинирани с първа и втора доза, преди да се пристъпи към поставяне на трета доза. Но тези призиви не се чуват много. Страни като Израел, САЩ, Германия, Франция, Великобритания и Унгария вече започнаха кампанията си по поставянето на третата доза, и то не само за най-уязвимите групи.

Като цяло в ЕС още няколко държави се канят да ги последват, но други ще изчакат препоръките на Европейската агенция по лекарствата (EMA), преди да решат какво да правят.

Експерти препоръчват третата доза след данните за намаляване на имунитета, получен от ваксините, с времето. Израел например са категорични, че поставянето на тази бустерна доза е допринесло за ограничаване на инфекцията в последните седмици.

В СЗО обаче не виждат доказателства в тази посока. Засега ваксините, дори и с намаляваща ефективност, пазят от тежкото протичане на болестта, казват оттам.

И докато богатите държави подготвят поставянето на бустерните дози,  в развивищите се страни анализират разделянето на дозите и дали това би довело до поне половината от защитата, която осигурява цялата доза. Поставянето на половин дози ще увеличи покритието в развиващия се свят.

Това не е иновативна теория - поставянето на половин доза е използвано при ваксината срещу жълта треска. През януари 2021 година, когато още нямаше достатъчно произведени ваксини срещу коронавируса в САЩ също се обмисляше поставянето на половин доза от препарата на Moderna.

Реално поставянето на по-малка доза от ваксината не беше предлагано публично, но проучване в САЩ показа, че 1/4 от препарата дава защитата, равна на естествения имунитет след прекарана инфекция от коронавируса.

Теорията с половин доза вече се тества в град Бразилия. Намалено количество от ваксината на AstraZeneca се поставя на хората на възраст между 18 и 49 години, след като страната не можа да осигури достатъчно ваксини за населението си. Засега от СЗО коментират, че анализират данните от проучванията в тази насока.

Богатите държави нямат проблем да си доставят още и още ваксини. ЕС например вече поръча 1,8 млрд. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech до 2023 година, а Великобритания поръча още 35 млн. дози от същия препарат.

До края на годината ЕС планира да дари 200 млн. дози ваксини, а Великобритания - 100 млн. до края на 2022 година. САЩ също заявиха, че ще дарят 500 млн. дози ваксини до края на следващата година. Но тези планове могат да се променят с идеите за третите дози и представители на богатите държави са категорични, че не трябва да правят избора да дарят или да поставят трета доза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
В Германия,Швейцария,САЩ, Австрия, УК, Франция, Дания и т.н и т.н. само балъци,не са кат нас тука, се хитри и тарикати, и си живейм живота ...Той затуй средната продължителност на живота в наща изпълнена с хитри тарикати територия е с 10 години по-ниска от тази в горепосочеените балъшки анклави.Дето има един лаф, хитрата сврака с двата крака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Хихиии...умни глави има в тоз форум еййй....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
ти глей тия чорлавите да не добарат жена ти или некоя от твойта женска рода да и напраят турското посолство с широки двери, та да скиваш тогава, твое чудо та ничие ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Балъците говорят за трета доза, нормалните си живеят живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Бедните си живеят живота напук на богатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
мише , те (европейките) те чакаха , чакаха , ама им свърши чакалото и се пуснаха на афганците ... ти само на приказки си голем (цензура) ... иначе щяха за теб песни да се пеят по моминските сборове ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А бедните...ми те станаха антиваксъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis23
преди 2 години
дайте ги сичките на Афганистанските бежанци ... на тех х4 ако може тъкмо да не еббът европейките повече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още