IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите лихви ще увеличат апетита към европейския банков сектор

Европейските банки все още предлагат атрактивен компромис между риск и възвръщаемост въпреки цикличната и геополитическа несигурност

13:16 | 16.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Силните баланси, ниските оценки и очакваното увеличение на печалбите от нарастващите лихвени проценти правят европейските банки привлекателен инвестиционен залог въпреки неотдавнашната нестабилност, твърдят портфолио мениджъри и анализатори, цитирани от S&P Global Market Intelligence.

Здравословните нива на капитал и ликвидност на банките демонстрират, че те са добре подготвени в случай на увеличение на загубите по заемите поради евентуално икономическо забавяне или високата инфлация и геополитическата несигурност, твърдят експерти.

„Продължаваме да смятаме, че акциите на финансовите компании – по-специално на европейските банки, ще се представят по-силно“, коментира Джеймс Бомонт, Natixis Investment Managers.

Акциите на европейските банки бяха ударени след началото на войната в Украйна на 24 февруари. Общата им възвръщаемост се понижава с 14,08% към края на юни, след като книжата бяха сред най-силно представящите се през януари и в началото на февруари, показват данни на S&P Global Market Intelligence.

Основна причина за очакванията на Natixis IM за силно представяне на европейския банков сектор са прогнозите за затягане на паричната политика през 2022 г. и след това. „ЕЦБ изостава от кривата на повишаване на лихвите и ще се опита да навакса (сега)“, коментира Бомонт. Той добавя, че „поне в краткосрочен план това ще е положително за европейските банки и за финансовия сектор като цяло“.

Най-големият тласък за банковия сектор ще стане факт, след като основните лихви се завърнат на положителна територия. Когато това се случи, секторът ще бъде способен да печели от депозити за първи път от пет години насам, отбелязва Джон Шолц, старши кредитен анализатор на Actiam.

Общият консенсус е, че средната възвръщаемост на капитала на европейския банков сектор, когато лихвените проценти се върнат на положителна територия, ще се повиши до двуцифрено ниво от 11% или 12% от средния едноцифрен диапазон, регистриран през последните години, по думите на Шолц.

Средната възвръщаемост на 15-те най-големи европейски банки по пазарна капитализация възлиза на 8,6% през първото тримесечие на 2022 г., показват данните на S&P Global Market Intelligence.

ЕЦБ заяви, че ще прекрати дългогодишната си политика на отрицателни лихви през 2022 г., като започне с повишаване на лихвите до минус 0,25% на заседанието си на 21 юли. През септември ще има ново повишение, при което се очаква лихвите по депозитите да преминат на положителна територия за пръв път от над осем години насам.  Лихвеният процент по депозитите е на отрицателна територия от юни 2014 г., а от септември 2019 г. е на ниво от -0,5%. 

По-високите лихвени проценти са добра новина за акциите на банките, но икономическият спад е ключов негативен риск предвид опасенията за влошаване на качеството на активите и потенциално нарастване на загубите по заеми.

Европейските банки все още предлагат атрактивен компромис между риск и възвръщаемост въпреки цикличната и геополитическа несигурност, коментира Винсент Винатие, портфолио мениджър в AXA Investment Managers.

Балансите на банките сега са много по-здрави, след като претърпяха значително намаляване на риска в 14-те години след глобалната финансова криза. Коефициентите на капитал и на ликвидност са „несравнимо по-високи“, отбелязва Винатие.

Средното съотношение на необслужваните заеми на европейските банки, което измерва размера на неизпълнените заеми спрямо общите непогасени заеми, се понижава до 1,9% през първото тримесечие на 2022 г. от 6,5% през четвъртото тримесечие на 2014 г., сочат последните данни на Европейския банков орган.

Въпреки че икономическото забавяне може да доведе до по-високи кредитни разходи за европейските банки, секторът все още има много неизползвани запаси за загуби по заеми, които се натрупаха през последните две години. Повечето банки се представиха по-добре от очакваното по време на коронавирусната пандемия, посочва Винатие.

Европейските банки са в състояние да поемат близо три пъти загубите по заеми, регистрирани през пандемичната 2020 г., преди да изпитат недостиг на капитал спрямо целите на управлението, изчисляват анализатори на UBS в изследователска бележка от 6 юли, използвайки извадка от 44 големи европейски банки.

Друг благоприятен фактор за банковите акции е положителната перспектива за изплащане на дивиденти и за обратни изкупувания, които се очаква да продължат през 2022 г.

За момента не се прогнозира налагането на забрана за дивиденти в целия Европейски съюз, подобна на мярката, която беше в сила по време на пандемията, смятат анализатори на UBS. Те отбелязват, че подобни забрани не са основен сценарий поради силния баланс на банките.

Възобновяването на изплащанията на дивиденти беше голям двигател зад ръста на цените на банковите акции през 2021 г. след забраната от предходната година.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Гладна кокошка просо сънува. Еврото умря много преди рублата, те щели да увеличат апетита към проваления гейропейски банков сектор. Дьо Били, сър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още