IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще премине ли Тръмп от търговски към валутни войни?

Обезценяването на еврото и юана обаче е в резултат и на по-крехката глобална икономика, причина за която отчасти са търговските войни на Тръмп

18:35 | 20.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече донесе на глобалната икономика търговски войни. Сега има знаци, че се готви и за валутна война, пише Bloomberg.

Със серия от туитове във вторник, насочени към заявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги, че е готов да намали лихвите още под нулата в отговор на забавения растеж в еврозоната, Тръмп осъществи рядка за американски президент намеса в паричната политика на друга икономика. 

 „Драги току що обяви, че може да има още парични стимули, което незабавно отслаби еврото спрямо долара. Така става нечестно по-лесно за тях да ни конкурират. Те правят това от години, заедно с Китай и други страни”, написа той.

Това не е първия път, в който Тръмп обвинява валутните манипулации на чужденците за силния долар, който оскъпява американския износ. Той вече стана уникален сред последните американски президенти в отдръпването си от политиката на силен долар.

Като се прицели в Драги, Тръмп усили напрежението в навечерието на срещата на лидерите от Г-20 в Япония. Залпът подчертава все по-агресивната валутна политика на неговата администрация.

 „Те просто подготвят почвата като излагат арсенала, с който разполагат. Все още обаче не сме във валутна война”, коментира Сезар Рохас, икономист в Citigroup Global Markets.

Финансовите министри и централните банкери на водещите страни се съгласиха, че валутните войни не са в интерес на никого. Те потвърдиха ангажиментите, поети през март 2018 г., да се въздържат от конкурентни девалвации.

Миналия месец Министерството на финансите на САЩ увеличи броя на държавите, които наблюдава за нелоялни практики от 12 на 21. Ведомството обаче отново се въздържа да обяви Китай за валутен манипулатор. Търговското министерство на САЩ пък направи предложение да се позволи на американски компании да искат търговски санкции срещу стоки от страни с подценени валути.

Има много икономисти, които твърдят, че САЩ трябва да предприемат по-силов подход към валутните манипулации на търговските си партньори. Сред тях е Брад Зетцър, бивш служител на Министерството на финансите, според когото отвръщането на валутните интервенции от чужди правителства трябва да бъде топ приоритет.

Той обаче намира атаката на Тръмп спрямо ЕЦБ за неоправдана, тъй като коментарите на Драги са били насочени към вътрешните икономически условия в еврозоната и по-специално към целта на ЕЦБ за инфлацията. Нещо повече, Зетцър смята, че намесата на Тръмп може да се окачестви като вид пазарна манипулация.

Според Джоузеф Ганьон, старши сътрудник в Института Питърсън, в последните години Китай и другите страни от Г-20 са се поддали на натиска на САЩ да не девалвират валутите си. Той посочва, че интервенциите за отслабване на валутите през 2018 г. са били на най-ниското си ниво от 2001 г. насам.

 „Ангажиментите в рамките на Г-20 обаче са слаби, и ако има глобален икономически спад или рецесия държавите ще са силно изкушени да нарушат споразуменията, като се позоват на извънредните обстоятелства. Няма механизъм, чрез  който те да бъдат наказани, освен ако САЩ не направят нещо”, изтъква Ганьон.

Тръмп може би има основателни причини да мрънка. „Биг Мак” подходът към стойността на валутите показва, че еврото е с 15% по-евтино. Откакто американският президент започна търговските войни китайският юан също отслабна спрямо долара, което накара Тръмп да се оплаква, че по този начин се подкопават влиянието на неговите мита и натискът срещу Пекин.

Тези движения на валутите са свързани с отслабването на европейската и китайската икономики и с това, че глобалната икономика е все по-крехка, благодарение отчасти на търговските войни на Тръмп.

Безпокойството е, че гневът на Тръмп по отношение на валутите може да доведе до нови търговски атаки, включително мита върху вноса на автомобили от ЕС. Спад на еврото до под 1,10 долара (1,13 в момента – бел. прев.) може да разгневи Тръмп и да го накара да наложи тези мита, смята Йенс Нордвиг, основател на Exante Data LLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още