IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващото предизвикателство: Доставката на 10 млрд. ваксини в целия свят

По-голямата част от този бизнес ще бъде поета от логистичните гиганти Deutsche Post DHL, Fedex, UPS и Kuehne + Nagel

08:13 | 20.11.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Хладилен контейнер пренася ваксини срещу коронавируса на Sinovac Biotech Ltd. на международното летище Гуарульос (GRU) в Сао Пауло, Бразилия, в четвъртък, 19 ноември 2020 г. Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg</em></p>

Хладилен контейнер пренася ваксини срещу коронавируса на Sinovac Biotech Ltd. на международното летище Гуарульос (GRU) в Сао Пауло, Бразилия, в четвъртък, 19 ноември 2020 г. Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg

Глобалната логистична индустрия вече се подготвя за масовото разпространение на ваксините срещу Covid-19, които може да се появят на пазара през следващите няколко месеца. По-голямата част от този бизнес ще бъде поета от логистичните гиганти Deutsche Post DHL, Fedex, UPS и Kuehne + Nagel, които имат фармацевтични клонове и могат да осигурят хладилен транспорт.

Преговорите с фармацевтичните компании продължават отдавна, твърдят логистичните концерн. Задачата за глобално разпространение е голямо предизвикателство, но те били добре подготвени. Kuehne + Nagel и DHL обявиха, че първите логистични договори за ваксини Covid-19 вече са сключени, предава DPA. 

В понеделник американското биотехнологично предприятие Moderna съобщи за разработването на ваксина, ефективна в 94,5 на сто от случаите. Предишната седмица Pfizer и BioNTech съобщиха, че е достигната ефективност от 90 на сто, предизвиквайки вълна от оптимизъм по цял свят.

Същността в този транспорт е охлаждането на препаратите. Ваксината на компаниите Biontech от Майнц и Pfizer от САЩ, чието развитие е особено напреднало, изисква охлаждане от минус 70 градуса по време на транспортирането. Други препарати изискват минус 20 градуса или температури до плюс осем градуса, а за ваксината от американската компания Moderna, която също е много напреднала, по данни на компанията са достатъчни температури над нула градуса. 

Deutsche Post DHL обмисля да закупи няколкостотин особено студени фризери („Ultralow Freezers") за своята складова мрежа. Всеки от тях струва петцифрена сума в евро и има място за над 25 000 флакона, които могат да съдържат почти 100 000 дози. „Проверяваме инфраструктурата и капацитетите си, за да мое да доставяме при минус 20 или минус 70 градуса“, пояснява мениджърът на DHL Томас Елман.

Това не е нова територия за неговата компания, например вече имало 58 такива фризера в междинно хранилище на германско-нидерландската граница. Но те вече се използвали и били пълни, защото и някои специални фармацевтични вещества, ваксини за животни и продукти за клинични изследвания трябва да се съхраняват при екстремни температури, близки или под тези на замръзването. От тази гледна точка имаме много опит с транспортирането при такива температури, твърди Елман.

В самолета и в камион препаратите пътуват в пластмасови кутии със сух лед, т.е. замразен въгледорден диоксид. Такива кутии могат да поддържат температура от минус 70 градуса в продължение на до шест дни, казва мениджърът на DHL.

Чувствителният транспорт на ваксините

Досега транспортирането на ваксини и лекарства при екстремно минусови температури беше незначителен бизнес за логистите; по-голямата част от услугите им за фармацевтичната индустрия се състои в транспортирането на препарати на температура от плюс два до осем градуса или минус 15 до 25 градуса.

„Количеството замразени препарати, с което логистичната индустрия трябва да се справи заради Covid-19, е голямо предизвикателство“, казва Елман. В миналото препаратите срещу ебола също е трябвало да се транспортират замразени в големи количества, но Covid-19 има много по-голямо измерение като глобален проблем.

Той изчислява, че логистичната индустрия ще изпрати 10 млрд. дози ваксини Covid-19 през следващите две години - някои препарати ще трябва да се инжектират няколко пъти, така че има повече дози, отколкото хора на земята. „Ще имаме много работа“, казва специалистът по логистика.

С течение на времето обаче на пазара ще излязат и ваксини, които не трябва да се замразяват за транспорт, а изискванията към индустрията ще се променят и съответно опростят, убеден е Томас Елман.

От гледна точка на DHL държавните участници в процеса също са важни: митническото оформяне трябва да протича безпроблемно, а държавите и здравните каси трябва да овладеят добре „последната миля“ - тоест пътя, преминаван от фармацевтичните продукти от доставката от страна на транспортната компания на даден държавен орган до самата ваксинация.

В момента Германия, Франция, но също и България обмислят създаването на регионални центрове за ваксинация. Във всеки случай обаче процесът няма да протича както при нормалната ваксинация, когато здравноосигурените могат сами да вземат ваксината си от аптеката и да я занесат на лекаря, ако тя е на разположение при лекаря. В крайна сметка нито аптеките, нито лекарите разполагат с подходящ капацитет за замразяване.

В своето подразделение „Life Sciences & Healthcare“ DHL разполага с 9000 специално обучени служители, 150 склада и 120 центъра за обработка по целия свят. Базираната в Бон група не предоставя никаква информация за продажбите.

Безпрецедентно логистично предизвикателство

Логистичната група Kuehne + Nagel, базирана в Швейцария, казва, че има собствен парк от 200 климатизирани фармацевтични Trailer, т.е. ремаркета за камиони, в Европа. Компанията разполага и с разпределителни центрове с охлаждащи камери, които поддържат до минус 20 градуса. „Предполагаме обаче, че температура от плюс 2 до плюс 8 градуса по Целзий ще бъде достатъчна в повечето случаи", казва говорител на компанията. Ако за транспортиране и съхранение са необходими температури до минус 80 градуса по Целзий, „имаме решения и за това“.

UPS заяви, че следи търсенето на транспорт на ваксините и тестовете за Covid-19 и съответно подготвя мрежата си. От гледна точка на Fedex разпространението ще бъде едно от най-големите предизвикателства, пред които се е сблъсквала логистичната индустрия.

„Ваксините за Covid-19 изискват богат логистичен опит, за да могат ефективно да се разпространяват в голям обем по целия свят - по съвсем различен начин, отколкото при традиционните товарни превози“, казва европейският шеф на Fedex Карен Редингтън. „От подходящ контрол на температурата до бързо митническо оформяне: това е всичко друго, но не и обикновен транспорт“.

И преди са били транспортирани ваксини и други „температурно контролирани“ пратки. „Ние сме добре позиционирани и работим с производители, дистрибуторски центрове и държавни агенции, за да се справим с това безпрецедентно логистично предизвикателство“, уверява в крайна сметка Редингтън.

Всичко за ваксините четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 3 години
Дали прочете материала, или се ограничи до заглавието? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
KMETA
преди 3 години
На нероден Петко и работа му намериха и длъжник го направиха - Модерни времена !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
10 000 000 000 ваксини? И прилепчетата ли ще ваксинираме? А кой ще ги лови?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
то толко ора нема по земята ве, нали измреха половината от короната за кво са им на Омрелите тия ваксини ?!? .... :)) Интересно ми е на враговете на демокрацията как ше ги доставят, сигур ше ги мятат отгоре с чували, щот не мислим че Иран или Корея ше ги пуснат точно тез доставчици .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още