IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзниците на САЩ трябва да се подготвят за по-нататъшни търговски шокове

Надеждите, че Тръмп намалява търговското напрежение на фона на усилията му да бъде преизбран, изглежда са неоснователни

20:30 | 04.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп може би обмисля нови търговски атаки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп може би обмисля нови търговски атаки. Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп откри два нови фронта срещу предполагаеми съюзници в търговската си война. Той обяви в понеделник, че Бразилия и Аржентина ще загубят освобождаването си от по-високи мита върху стоманата и алуминия. Най-обезпокоителното обаче е, че Франция би могла да се изправи срещу 100%-ви мита заради своя данък върху цифровите услуги (т.нар. дигитален данък – бел. прев.), който има за цел да гарантира, че технологичните компании - често американски - плащат справедлив корпоративен данък, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Тези мита върху френските продукти, вариращи от шампанско до чанти, идват въпреки факта, че САЩ също подкрепят инициативата на ОИСР за промяна на начина, по който се облагат компаниите. Базираният в Париж форум предлага ново „право на данъчно облагане“ за правителствата въз основа на дела на продажбите на компаниите на тяхна територия. Той насърчи групата на големите държави от Г-20 да постигнат споразумение до края на януари. 

Предвид любовта му към сделките, решението на Тръмп да наложи мита върху френския внос е изненадващо. През август финансовите министри на двете страни се споразумяха Франция да даде на американските компании отстъпка върху разликата между данъците след въвеждането на новата схема на ОИСР. Френският данък е определен на 3 на сто от приходите на компаниите с над 25 млн. евро продажби във Франция и 750 млн. евро приходи в световен мащаб.

Моментът може би е свързан с критичните коментари на президента Еманюел Макрон относно състоянието на НАТО. В понеделник американският президент триумфално туитна, че е убедил членовете на съюза да увеличат разходите. Наскоро френският президент констатира, че НАТО е в „мозъчна смърт“. Тази седмица срещата на високо равнище на алианса се разглежда като шанс за Тръмп да се похвали с успех във външната политика.

Спорът рискува да застраши напредъка в намирането на нов начин за данъчно облагане на мултинационалните компании. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин участваше в процеса на ОИСР, който също ще даде право на данъчно облагане на френски луксозни компании, които продават в САЩ. Симулация на Френския съвет за икономически анализ показа, че няма да има нетно увеличение на данъчните приходи за страната.

Надеждите, че Тръмп намалява търговското напрежение на фона на усилията му да бъде преизбран, изглежда са неоснователни. Разговорите за „мини-сделка“ с Китай не стигнаха доникъде. Нито пък решението на Тръмп да не налага мита върху производителите на автомобили от ЕС доведе до траен мир. Вместо това във вторник той заяви, че ще се радва да изчака до изборите преди да сключи сделка с Китай. Вашингтон също така заяви, че обмисля разширяване на наказателните мита за европейски стоки след решението на Световната търговска организация, че субсидиите за Airbus са били незаконни.

Щетите, нанесени досега от търговската война, са значителни. Глобалното производство все още е в застой - европейските икономически данни, публикувани в понеделник, отбелязаха десетия пореден месец на свиване през ноември, докато спадът в американската фабрична активност се задълбочава. Тези лоши данни в комбинация с обявяването на нови мита доведоха до най-голямото понижение на световните борси от близо два месеца.

Европейската комисия трябва да защити Франция: заплахата от мита не може да бъде използвана, за да попречи на суверенните държави да вземат свои собствени решения относно облагането. ЕС обаче не бива да реагира безразборно. Вместо това той трябва да търси решение в рамките на съществуващите международни структури: напредъкът, който ОИСР постигна, демонстрира стойността на мултилатерализма.

В крайна сметка обаче това може да е просто новата нормалност. Сделките с Тръмп изглежда рядко са трайни. Жаир Болсонаро, бразилският президент, инвестира много усилия, за да се съюзи с Тръмп. Същото прави и Макрон понякога. Изглежда тези опити не се увенчаха с голям успех. Съюзниците на САЩ трябва да се подготвят за по-нататъшни търговски шокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още