IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп или Байдън? Четири сценария за Wall Street

Очевидно най-важното за инвеститорите е да има ясен резултат, а при продължителен спор ще пострадат всички борси

13:17 | 03.11.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В САЩ напрежението преди изборa между Доналд Тръмп и Джо Байдън расте. До такава степен, че части от населението се въоръжават, за да бъдат подготвени за евентуални вълнения. Веригата магазини Walmart спря продажбата на огнестрелни оръжия като превантивна мярка. 

Изборите във вторник са свързани със социалното сближаване, мястото на Америка в света и… икономиката.


Не е важно само кой ще седне в Белия дом през идните години. Повечето закони изискват одобрение и от Сената. Ако демократите не успеят да постигнат предизборната си цел да спечелят мнозинство и там, дори победа на Джо Байдън в президентския дуел би довела до ограничени промени. По отношение на външната политика обаче Байдън би могъл при всички случаи да осигури повече надеждност и да обсъжда търговските спорове по-рационално от Тръмп.

От гледна точка на инвеститорите важни са преди всичко четири основни сценария: Байдън печели, но Сенатът остава с мнозинство на републиканците; Байдън печели и Сенатът също пада; Тръмп е преизбран; Байдън печели и Тръмп не признава изборите.

По-конкретно последният вариант може да предизвика политически хаос или дори размирици по улиците - със съответните ефекти върху финансовите пазари. Ясният резултат от изборите, от друга страна, трябва да осигури известно облекчение за инвеститорите. Мненията се различават главно относно това как една силна победа на демократите ще се отрази на курсовете на акциите и другите активи.

За инвеститорите на Wall Street, но също така и на другите основни финансови пазари в света, е от решаващо значение да има ясен победител в края на тези дългоочаквани избори. Тъй като натискът да се състави още един голям пакет от стимули за американската икономика в отговор на кризата е голям, а часовникът тиктака. Германският икономически всекидневник Handelsblatt прави преглед на експертните оценки на четирите сценария за изборите и техните последици за инвестиционните стратегии.

1-ви сценарий: Байдън печели, Сенатът е непроменен

Швейцарската банка UBS счита този случай за неблагоприятен, защото тогава според нея ще бъде трудно да се приеме пакет от икономически стимули, а спорът между републиканците и демократите ще продължи. Това би трябвало да отслаби акциите, казват анализаторите. 

Американската инвестиционна банка JP Morgan има по-положителна оценка и очаква да бъде приет щедър пакет стимули. Тя прогнозира, че индексът S&P 500 ще се повиши до 3600 пункта до края на годината. В момента бенчмаркът е под 3300 пункта. Преди всичко цикличните стойности, включително промишлените акции, ще се възползват от този сценарий, прогнозира JP Morgan.

Като цяло победата на изборите за Байдън се счита за относително вероятна, така че въздействието ще бъде ограничено. Независимият американски анализатор Ед Ярдени вярва, че някои инвеститори се страхуват от блокиране, ако Байдън дойде на власт. Според него това вече е допринесло за нервността на фондовия пазар.

JP Morgan обикновено смята азиатските запаси за доста стабилни, тъй като там пандемията на коронавируса вече е под контрол. Победата на Байдън трябва да е от полза и за този регион, казват те. Демократът се счита за относително надежден, що се отнася до геополитиката и търговската политика. От друга страна, не може да се надяваме, че пазарите веднага ще бъдат отворени за чужда конкуренция.

2-ри сценарий: Байдън печели, демократите печелят и Сената 


В такъв случай демократите биха могли да управляват. Майкъл Ганске, стратег в американската финансова компания T. Rowe Price, казва: „Ако Сенатът също се промени, Байдън ще може да стабилизира американската икономика по-ефективно. Но има и инвеститори, които се страхуват от програма, която е твърде лява”.


JP Morgan гледа на този вариант като на по-неблагоприятен за акциите в сравнение с победа само за Байдън. В края на краищата Байдън иска да увеличи корпоративните данъци от 21% на 28%, което би имало пряко въздействие върху печалбите. Освен това енергийните компании и по-специално банките трябва да се страхуват от по-строго регулиране.

Изследователската компания KBW обаче вярва, че дългосрочните лихвени проценти ще се повишат поради по-високия дълг, което от своя страна може да даде на банките малко повече пространство за дишане. Френската банка BNP посочва, че това би имало влияние и върху европейските акции. Тя очаква по-слаб долар, ако демократите получат цялата власт. Това би намалило печалбите на експортните компании. В допълнение и фармацевтичните компании могат да изпитат засилено регулиране на цените на лекарствата.

От друга страна, Байдън постави акцент в предизборната си програма върху алтернативните енергии и екологичните технологии. Така например демократът иска да направи производството на електроенергия климатично неутрално за кратко време. „Байдън обяви план за борба с изменението на климата на стойност 2 трлн. долара“, обяснява Марко Беринг, ръководител на управлението на активите във Fürst Fugger Privatbank. "Това би имало положително въздействие върху бизнеса на компаниите за зелена енергия - в САЩ, но и в световен мащаб”.

Експертите на Credit Suisse смятат, че са възможни данъчни облекчения за изграждане на възобновяемите енергийни източници, от което може да се възползват акциите на соларните компании Sunnova, Sun Power и Enphase Energy. NextEra Energy, разработчик на паркове за соларна енергия и най-големият доставчик на електроенергия във Флорида, също може да получи тласък от подобен план.

Производителите на електрически автомобили също могат да имат повод за радост. "Байдън предложи нови данъчни стимули, правителствени покупки и други мерки за насърчаване на електрическите автомобили", пише анализаторът на CFRA Гарет Нелсън. Не само Tesla, но и автомобилните доставчици, които се специализират в зелените технологии, като Aptiv, Borg-Warner или Viston, могат да очакват добри времена.

Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 3 години
Ами ако зомбираната бидон-мумия се гътне под действието на астероидите....какви крокодилски сълзи ще рони тромбона....не е истина....нашите избори ще са още по-драматични....че наесен и президентски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
TomaNeverni
преди 3 години
Trump forever
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
То който има очи вижда и по телевизията в кратките репортажи - Тръмп, очевидно в страхотна форма, провежда предизборни мероприятия пред хиляди и десетки хиляди хора - пелтечещото безмислици церебрално зомби се пъне пред няколко десетки... паркирани автомобила. Байдън реално няма платформа, освен свалянето на Тръмп.За нещастие виждам реална заплаха от гражданска война при какъвто и да било резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
овластената некомпетентност не е български патент ... има я по цял свят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
а за тези чети ли Зелев, колко успешно са инвестирали във ВЕИhttps://***.spiked-online.com/2020/09/17/ontarios-green-energy-catastrophe/?fbclid=IwAR09_h8BdO4ubP1g9gPXVSVIg3no-hQj4C8Fw-V3fuixazaI6uX_4QGuEpY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Интересен ще е сценарият, в който Тръмп се обяви за президент след 12 часа. Байдънович ще отиде ли да тропа на новата ограда пред големия бял дом :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
тия сценарии са актуални всеки път като има избори... с кво днешния ден е по специален?незнаете ама пишете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
еее ... има време . той сега байдън като спечели , тромбонът има 77 дни да опразни бялата къща , после го започват , май има имунитет някакъв , няма да е веднага ... ще му четем периодично безсмислиците и цинизмите още известно време ... :)))знам , че си фен ... тия проектират , изпълняват и експлоатират фотоволтачини паркове . свързали са към мрежата на португалия четвърти проект без субсидии , бачкат си на пазарен принцип ...https://hyperionrenewables.com/portfolio-9/Cartaxo (10 MW) , Amareleja (18 MW) , Vale de Moura (28 MW) и последният дето е нов Ferreira do Alentejo PV Park (46 MW) ...и са подготвили още проекти за около 300МВт до 2022 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Няма ли и 5-ти вариант - Тръмп да спечели, но републиканците за загубят конгреса и сената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
LuckyYou
преди 3 години
Много добра, неутрална статия. Писна ми само да чета за единия или за другия, най-вече за Байдън. Важно е какво ще стане при победа на който и да е от 2мата (защото все пак не сме американци и ние не гласуваме за техния президент), така че да измъкнем максимални ползи от това. Тази статия дава някаква яснота, което разбира се не е 100% сигурно че ще се случи така, но все пак е нещо, някой мисли. А не агитира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още