Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Великобритания получава представа за живота след Brexit

Урокът от пандемията е, че националният суверенитет не решава предизвикателствата, пред които е изправено Обединеното кралство

Великобритания получава представа за живота след Brexit

Снимка: Bloomberg

Пандемията от Covid-19 предложи предварителен поглед към пост-Brexit Великобритания. Мантрата на правителството на Борис Джонсън е, че след като се освободи от Европейския съюз (ЕС), нацията ще бъде "всепобеждаваща". Свободна да прави свой-собствен избор и да задава своя мироглед на международната сцена, тя ще защитава свободната търговия от мястото си в Световната търговска организация (СТО) и ще определя своята политика към глобални предизвикателства като изменението на климата, пише Филип Стивънс за Financial Times. 

Още по темата
Разбира се, на теория Великобритания все още действа съгласно правилата на ЕС, които са в сила до края на преходния период за Brexit през декември. Дори и най-пламенните привърженици на Brexit обаче не твърдят, че Брюксел се е намесил в усилията на Европа да овладее коронавируса. ЕС до голяма степен отсъстваше - жалко, тъй като данните сочат, че никой не спечели от самостоятелния подход, предприет в европейските столици.

На този фон за Джонсън пандемията беше шанс Обединеното кралство да покаже своите силни страни и да демонстрира какво може да направи в новия си образ на наистина „суверенна“ нация, преродена като „Глобална Великобритания“. Това може би обяснява неговата увереност, когато болестта връхлетя страната в началото на март. Тогава, не забравяйте, Джонсън се хвалеше, че се ръкува с лекари по време на посещение в болница.

Оптимистичното послание от Даунинг Стрийт припомняше, че във Великобритания са едни от най-добрите епидемиолози и изследователски институти: премиерът ги нарече „водещи в световен мащаб“.

Никое правителство не беше по-добре подготвено. Великобритания бе репетирала за подобна извънредна ситуация през 2016 г. и бе натрупала запаси. Това беше наречено упражнението Сигнъс. Разбира се, налице беше и „фантастичната“ Национална здравна служба. Великобритания показа на света как се прави.

За нещастие Covid-19 нe се съобразява с теоретичните представи за суверенитет или с националните граници. Справянето на Великобритания с вируса бе нескопосано, оставяйки я назад спрямо сравними европейски държави.

На ниво от 64 200, смъртните случаи в Обединеното кралство са почти осем пъти повече от тези в Германия и два и половина пъти над тези във Франция. Испания и Италия също се представиха значително по-добре. Великобритания не се справи добре и икономически. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че страната ще изпита един от най-големите спадове на БВП през тази година.

Обясненията и оправданията, циркулиращи в правителствените среди, вече са познати.

Самоувереният Джонсън не предприе ранна карантина. Първоначално учените не оцениха правилно скоростта, с която се разпространява вирусът. Твърде малко беше направено за разширяване на тестовете. Националната здравна служба понесе ударите и недостига след десетилетие на строги икономии. Запасите не бяха поддържани. Висшите държавни служители са по-добри в правенето на политики отколкото в управлението и логистиката. По описанието на няколко вътрешни лица лидерството на Даунинг стрийт през кризата беше „батак”.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

6
 
3
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Явно има голяма заблуда в това какво представлява в момента ЕС. Хубаво е човек да се поинтересува преди да има очаквания.
0
 
12
 
5
korn до: Hahoto
преди 1 година
Няма профилна снимка
Айди, три години вече ги чакаме да се разкарат. Гласуваха, развяваха знамена, както им каза Юнкер преди три години-кво правите още тук. ЕС се справи прилично с кризата.В Русия и САЩ по добре ли се справиха?За Китай да не говорим, че заради тях стана всичко.
1
 
7
 
4
khao до: Hahoto
преди 1 година
Няма профилна снимка
Филип Стивънс за Financial Times, не звучи като роден у брюксел, ама може да е гринго. :)
0
 
14
 
3
Momchil_Matev до: Hahoto
преди 1 година
Точно сега е времето на ЕС да покаже защо го има, макар малко да се бави. Няма как ЕС да налага карантини, да определя ограниченията или здравните дейности в тази или онази различно засегната страна.Но икономическо възстановяване - това е сферата, в която ЕС е необходим.
14
 
5
 
2
преди 1 година
Злобна и неспокосана статия! Даже леко неуместно просташ.ка по своята същност. Оставете британците на мира. ТЕ имат право да живеят както си искат. А не както повеляват някакви чужденци за тях от Брюксел. И ако островитяните не са се справили с кризата, то Италия и Испания бяха пример за висш пилогаж. А бюрократите от ЕС се разтопиха в карантината, като захаросани бомбони, забравени на дъжда. Сега размахват някакви милиарди в опит да замажат щетите от некомпетентността си. Точно Ковид показа че ЕС в този си вид, в това си състояние е сериозно дискредитиран и неработеш инструмент на държавите в Европа и има нужда от ДЪЛБОКА промяна, за да оцелее!

Още от Анализи
Може ли регламентът за ИИ да спаси работниците от надзорния капитализъм?