IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания получава представа за живота след Brexit

Урокът от пандемията е, че националният суверенитет не решава предизвикателствата, пред които е изправено Обединеното кралство

18:00 | 21.06.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пандемията от Covid-19 предложи предварителен поглед към пост-Brexit Великобритания. Мантрата на правителството на Борис Джонсън е, че след като се освободи от Европейския съюз (ЕС), нацията ще бъде "всепобеждаваща". Свободна да прави свой-собствен избор и да задава своя мироглед на международната сцена, тя ще защитава свободната търговия от мястото си в Световната търговска организация (СТО) и ще определя своята политика към глобални предизвикателства като изменението на климата, пише Филип Стивънс за Financial Times. 

Разбира се, на теория Великобритания все още действа съгласно правилата на ЕС, които са в сила до края на преходния период за Brexit през декември. Дори и най-пламенните привърженици на Brexit обаче не твърдят, че Брюксел се е намесил в усилията на Европа да овладее коронавируса. ЕС до голяма степен отсъстваше - жалко, тъй като данните сочат, че никой не спечели от самостоятелния подход, предприет в европейските столици.

На този фон за Джонсън пандемията беше шанс Обединеното кралство да покаже своите силни страни и да демонстрира какво може да направи в новия си образ на наистина „суверенна“ нация, преродена като „Глобална Великобритания“. Това може би обяснява неговата увереност, когато болестта връхлетя страната в началото на март. Тогава, не забравяйте, Джонсън се хвалеше, че се ръкува с лекари по време на посещение в болница.

Оптимистичното послание от Даунинг Стрийт припомняше, че във Великобритания са едни от най-добрите епидемиолози и изследователски институти: премиерът ги нарече „водещи в световен мащаб“.

Никое правителство не беше по-добре подготвено. Великобритания бе репетирала за подобна извънредна ситуация през 2016 г. и бе натрупала запаси. Това беше наречено упражнението Сигнъс. Разбира се, налице беше и „фантастичната“ Национална здравна служба. Великобритания показа на света как се прави.

За нещастие Covid-19 нe се съобразява с теоретичните представи за суверенитет или с националните граници. Справянето на Великобритания с вируса бе нескопосано, оставяйки я назад спрямо сравними европейски държави.

На ниво от 64 200, смъртните случаи в Обединеното кралство са почти осем пъти повече от тези в Германия и два и половина пъти над тези във Франция. Испания и Италия също се представиха значително по-добре. Великобритания не се справи добре и икономически. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че страната ще изпита един от най-големите спадове на БВП през тази година.

Обясненията и оправданията, циркулиращи в правителствените среди, вече са познати.

Самоувереният Джонсън не предприе ранна карантина. Първоначално учените не оцениха правилно скоростта, с която се разпространява вирусът. Твърде малко беше направено за разширяване на тестовете. Националната здравна служба понесе ударите и недостига след десетилетие на строги икономии. Запасите не бяха поддържани. Висшите държавни служители са по-добри в правенето на политики отколкото в управлението и логистиката. По описанието на няколко вътрешни лица лидерството на Даунинг стрийт през кризата беше „батак”.

Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 6
rooctcho
преди 3 години
Явно има голяма заблуда в това какво представлява в момента ЕС. Хубаво е човек да се поинтересува преди да има очаквания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Айди, три години вече ги чакаме да се разкарат. Гласуваха, развяваха знамена, както им каза Юнкер преди три години-кво правите още тук. ЕС се справи прилично с кризата.В Русия и САЩ по добре ли се справиха?За Китай да не говорим, че заради тях стана всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Филип Стивънс за Financial Times, не звучи като роден у брюксел, ама може да е гринго. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 14
Hahoto
преди 3 години
Злобна и неспокосана статия! Даже леко неуместно просташ.ка по своята същност. Оставете британците на мира. ТЕ имат право да живеят както си искат. А не както повеляват някакви чужденци за тях от Брюксел. И ако островитяните не са се справили с кризата, то Италия и Испания бяха пример за висш пилогаж. А бюрократите от ЕС се разтопиха в карантината, като захаросани бомбони, забравени на дъжда. Сега размахват някакви милиарди в опит да замажат щетите от некомпетентността си. Точно Ковид показа че ЕС в този си вид, в това си състояние е сериозно дискредитиран и неработеш инструмент на държавите в Европа и има нужда от ДЪЛБОКА промяна, за да оцелее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
нямат представа за бъдещите санкции и дори гладни орди по улиците. Всичко с времето си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още