IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан и неговата игра на извинения

Унгарският премиер се оказа далеч по-хазартно настроен, отколкото почти всеки друг настоящ европейски лидер

15:16 | 16.03.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Унгарският премиер Виктор Орбан прави всичко по силите си, за да увери Европа, че авторитаризмът и непоколебимата му позиция по отношение на миграцията не са пречки за приемането му като дясноцентристки политик. Изправен пред възможността за отстраняване от уважаваната Европейска народна партия (ЕНП), част от която е и неговото политическо движение „Фидес“, Орбан отправи неочаквано извинение, но не и за нещата, които наистина го правят токсичен, пише в свой коментар за Bloomberg Леонид Бершидски.

Дали извинението на Орбан ще бъде прието се оказа тест за дясноцентристите в Европа и за Манфред Вебер, чието евентуално председателство на Европейската комисия предстои.

„Фидес“, чието начало е като антикомунистическа либерална партия, се придъединява към ЕНП през 1999 г. В следващите няколко години тя е постоянен победител на ЕНП в изборите за Европейски парламент (ЕП). В година на избори, в която се очаква представянето на ЕНП да се влоши, на фона на набиращите сила популистки движения в цяла Европа, постиженията на Орбан като доказан победител в изборите биха били повече от полезни - ако не бяха последните му действия.

На власт в Унгария от 2010 г. Орбан действа като конвенционален дясноцентристки лидер (в духа на ирландския премиер Лео Варадкар например или на германския канцлер Ангела Меркел) само в един аспект: той е последователно фискално консервативен. Иначе именно Орбан постави най-високите съдилища под влияние на правителството, придоби голяма част от медиите в страната, поде кампания срещу нестопанските организации, обявявайки ги за нежелани агенти на чуждестранното влияние.

Наскоро Орбан даде началото на кампания и срещу финансиста и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос, обвинявайки го в опити да подкопае властта и да наводни Унгария и останалата част от Европа с мюсюлмански мигранти. Орбан не пропусна и основания от Сорос Централноевропейски университет в страната, принуждавайки го да се премести във Виена.

Във всяка своя реч унгарският премиер не спира да хвали суверенитета на страната за сметка на Европейския съюз (ЕС), което е изключително присъщо на популистите.

Някои от тези действия и изказвания на премиера отдавна притесняваха останалите партии, членове на ЕНП, които призоваваха за отстраняването на „Фидес“, тъй като те трябваше да се борят именно с подобни популистки възгледи на национално ниво. Ръководството на партията обаче се обяви срещу призивите за отстраняване на „Фидес“ с аргумента, че централизираната партия би трябвало да отразява относително широк спектър от мнения. Християнсоциалният съюз (ХСС) на Бавария, партията на Вебер, която ръководи групата на ЕНП в Европейския парламент, подкрепяше Орбан: "Това, което казва той, особено по повод на миграцията, искат да кажат и голяма част от представителите на ХСС, но нямат смелост", твърдеше Вебер.

Това се промени миналия месец, когато Орбан прекоси истинската червена линия, що се отнася до лидерите на ЕНП, и наруши партийната дисциплина.

През февруари унгарското правителство стартира кампания срещу Сорос и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който също е член на ЕНП. Постери с надпис „Вие също имате право да знаете какво подготвя Брюксел“ се появиха в Унгария. На плакатите пишеше още: "Те искат да отслабят правото на страните членки да защищават границите си. Те ще позволят имиграцията с мигрантски визи", а на тях бяха изобразени именно Сорос и Юнкер.

„Вече е достатъчно“, заяви Юнкер, като ЕК дори издаде официално опровержение на написаното на плакатите - нещо толкова необичайно, колкото и самата кампания.

Вебер също не можеше да продължи да прикрива Орбан. „Кампанията срещу собствената партия е неприемлива“, каза той.

На 4 март лидерът на ЕНП Джоузеф Даул посочи, че 12 членки на партията от 9 страни са поискали отстраняването на „Фидес“, а политическата асамблея на ЕНП ще вземе решението си за него на 20 март. Орбан имаше дързък отговор - той посочи, че няма да направи компромис по ключови теми като „съхраняването на християнската култура и миграцията“. Унгарският премиер добави и алтернативите си, в случай, че „Фидес“ бъде принудена да напусне ЕНП – търсене на съюз с полските националисти или полската „Право и справедливост“.

Компромис по въпросите на миграцията обаче така и не беше необходим. Вебер постави ултиматум на премиера: край на антиевропейската кампания „незабавно“, извинение към партиите от ЕНП, както и Централноевропейският университет да продължи работата си в Будапеща.

Миналата седмица се появи информация, че Орбан прекратява спорната кампания срещу Сорос и Юнкер и плакатите ще бъдат свалени.

В четвъртък стана ясно, че унгарският премиер е изпратил писмо до лидерите на партиите в ЕНП, чрез което се извинява за по-ранното си изказване, че партиите, призоваващи за отстраняването на „Фидес“, са „безполезни идиоти“. „Това е цитат на Ленин“, пише в писмото си Орбан, „с който целях да отправя критики към определена политика, а не към определени политици. С настоящото искам да изразя моите извинения, ако намирате цитата за лична обида“.

Защо извинението на Орбан може да бъде прието като обидно вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Е , блумбърга прави жалки опити да ни агитира за отдавна загубена кауза с тия претоплени манджи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
tigerdragon
преди 5 години
Безумна позиция - да препечатваш статии срещу Орбан за "българския пазар". Не съм убеден, че и в САЩ има кой да се върже на приказките срещу "настъплението на национализма в Европа", но със сигурност в последните 5 години Орбан е непоклатим авторитет сред българите и много над 50 % от тях се молят в България да се роди такъв политик.Някак си /чудно как?/ българският народ изгради мълчалив консенсус, че само разграбване на държавата ни и унищожение на производството ни не може да продължава вечно. Никой не плаче за Сорос, американските демократи и глобалистичната ЕС-администрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
*** на квадрат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 9
majnata
преди 5 години
Браво на Орбан ... безполезни *** са ! То се вижда докъде докараха Европа и накъде още я водят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още