IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Европа адът ще е още две години Brexit

ЕС трябва да приеме факта, че всяко по-значително забавяне би било автогол за блока

16:09 | 10.03.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За някои британски политици идеята за отлагане на Brexit – дори и това да означава избягване на икономическото самоубийство с излизането от Европейския съюз без сделка, е безчинство.

Един от министрите на премиера Тереза Мей напусна заради възможността за парламентарно гласуване върху удължаването на процеса по развода, ако не бъде одобрена навреме сделката с Брюксел, наричайки подобна възможност „унижение“.

Заклетият поддръжник на Brexit Джейкъб Рийс-Мог заяви, че надушва „заговор за спирането на Brexit“, който би подкопал демокрацията.

Ако има едно нещо, за което и Великобритания, и Европа могат да се съгласят, то това е опасността от дълго забавяне на Brexit, посочва Bloomberg в свой материал.

Удължаването на двугодишния процес за договаряне на условията по развода отвъд настоящия краен срок на 29 март би имало логика, ако така се избягва изход, който никоя от страните не иска. Ако парламентът отхвърли сделката на Тереза Мей, но поиска еднократно отлагане от няколко месеца, за ЕС ще е трудно да откаже. Никой европейски лидер не иска да му бъде хвърлена вината за скока в бездната на Brexit без сделка, което ще е пагубно и за континента.

Проблемът е със заиграването с идеята за много по-голямо удължение. Миналия месец Bloomberg News съобщи, че един от вариантите, разглеждани от ЕС, е за забавяне на датата за напускане до 2021 г. Макар идеята да бе отхвърлена от някои като тактика за сплашване, други държави членки открито подкрепят удължаването с още година-две. Предимствата са и за двете страни – държавите членки на ЕС ще избегнат сценарий без споразумение, а британският парламент ще има време да се върне на чертожната дъска. Ако визията на Мей за Brexit не работи, то други идеи – митнически съюз, имитиране на сделката с Норвегия или изобщо отказ от излизане от ЕС, могат да наберат сила.

Само че надеждата, че времето може да лекува, изглежда не получава подкрепа от последните събития във Великобритания. Гласуването в Камарата на общините от миналата седмица показа, че алтернативният план на лейбъристкия лидер Джереми Корбин за Brexit, включващ временен митнически съюз с ЕС, не получава подкрепата на мнозинството.

Подобен на норвежкия достъп до европейския единен пазар също не се подкрепя както от консервативната, така и от лейбъристката партия.  Намираме се две години след активирането на Член 50, в навечерието на 29 март. Ако сега няма парламентарно мнозинство за сделката на Мей, то идеята, че предоставянето на повече време може да доведе до постигането на нов консенсус в разделена Великобритания изглежда като фантазия, достойна за Джоан Роулинг.

Самата авторка на книгите за Хари Потър е привърженичка на втория референдум, като еврофобът Корбин също неохотно даде подкрепата си за този вариант, след като не можа да спечели парламентарна подкрепа за своята идея. Но сред депутатите няма мнозинство и за тази възможност, камо ли каквато и да е било сигурност, че резултатът би бил по-различен.

Дълго отлагане на Brexit може да доведе и до нови избори във Великобритания, но отново няма гаранция, че това ще реши патовото положение. Последният национален вот през 2017 г. само направи по-трудна възможността за успех на която и да е било версия на Brexit. Би било много рисковано от страна на Брюксел да заложи на генерацията британски политици след Мей, още преди да го направи Уестминстър.

ЕС трябва да приеме факта, че всяко по-значително забавяне би било автогол за блока. През следващите шест до осем месеца ще бъде избран нов Европейски парламент и ще бъде назначена нова Европейска комисия. За Великобритания участието в тези решения – макар и само символично, би било доста разсейващо.

В най-добрия случай това ще обърка гражданите и ще попречи на ЕС, който има и други пожари за гасене. В най-лошият случай това ще окуражи Великобритания да продължи с опитите си да разедини Европа и да разплита вече договорената сделка.

С повече късмет дебатът за отлагане на развода ще окуражи твърдите поддръжници на Brexit сред депутатите на Мей все пак да приемат нейната сделка. Но дори и опасността от Brexiternity (игра на думи между Brexit и британската дума за вечност eternity – бел. ред.) да не подплаши Рийс-Мог и неговите приятели, то ЕС трябва да се оттегли, докато още има преднина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 36 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Ако имаше мъже на място - никакви последващи преговори и протакания, интересите на европейците са на 1-во място.Островитяните да си се оправят на острова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
ЕС трябва да приеме факта, че всяко по-значително забавяне би било автогол за блокаКакво каза бивш наш евродепутат: У ЕП има само масони, евреи и г'еювиЗа такова заглавие явно последните са мнозинство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още