IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът е раздвоен за това как трябва да завърши войната в Украйна

Според едното течение Москва трябва да бъде жестоко наказана, докато другото държи сметка за бъдещето с Русия

10:36 | 30.05.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Три дни преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари, на знаково телевизионно заседание на Съвета за сигурност на Кремъл бившият президент Дмитрий Медведев увери Владимир Путин, че няма причина да се страхува от реакцията на Запада, пише за Financial Times Силви Кауфман, колумнист на Le Mond и сътрудник на академията Роберт Бош в Берлин.

„Знаем какво ще се случи“, каза той. Ще има натиск и санкции. „Но след известно време напрежението ще отшуми. Рано или късно те ще се уморят и сами ще поискат да възобновим дискусиите и разговорите по всички въпроси за гарантирането на стратегическа сигурност. Нека си го кажем, Русия означава много повече от Украйна за нашите приятели в Съединените щати и ЕС“.

Досега Медведев бива опроверган. По всичко изглежда, че Москва е изненадана от силата и единството на Запада в неговата солидарност с Украйна. Но тъй като руската война навлиза в четвъртия си месец, западните лидери сега обмислят перспективата за продължителен конфликт. Те също така осъзнават, че са застанали зад храбрите украински бойци, без да уточняват края на играта.

В началото на войната целта беше да се помогне на Украйна да устои на напълно неоправдана агресия от една от най-големите армии в света. Тогава се случи нещо неочаквано: тази могъща армия, водена от некомпетентни командири и изправена пред яростна съпротива, трябваше да се оттегли в по-достъпна част от страната. Изведнъж стана правдоподобно, че Украйна, оборудвана с по-тежки оръжия от Запада, действително може да спечели тази война.

Това повдига множество въпроси за поддръжниците на Украйна. Какво означава „да спечели“? Дали победата просто ще изтласка руснаците обратно там, откъдето започнаха на 24 февруари? Или това също означава връщане на окупираните през 2014 г. територии, а именно Крим и два региона на Донбас?

Ако украинското ръководство реши, че неговите въоръжени сили трябва да водят контраофанзива за възстановяване на цялата си територия, Западът ще продължи ли да помага? Какво би довело до отмяна на санкциите? Ако победата за Украйна означава поражение за Русия, колко смазващо трябва да бъде това поражение? Ако това е съревнование между два световни порядъка, единият базиран на правила, а другият - на сфери на влияние, как може да изглежда едно уреждане?

Изправен пред бруталното завръщане на руския въпрос, Западът се нуждае от план, а изглежда няма такъв. Появиха се две течения. Според едното Русия трябва да бъде наказана за своята агресия по такъв начин, че да не опита отново. Ако бяхме реагирахме по-твърдо, когато Путин нахлу в Грузия през 2008 г. и превзе Крим през 2014 г., гласи аргументът, той нямаше да атакува Украйна през 2022 г. Русия трябва да бъде „отслабена“ във военен план, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин на 25 април, отваряйки нова перспектива пред целите на Вашингтон, които остават неясни.

Второто течение също иска Украйна да спечели войната и подчертава, че украинците трябва да решат за коя териториална цел искат да се борят. Но то има различен поглед към бъдещето с Русия. Дори и победена, ядрената Русия пак ще е най-голямата страна и Москва ще трябва да бъде част от всеки нов ред за сигурност, изграден в Европа. На 9 май в Страсбург президентът на Франция Еманюел Макрон използва дума, натоварена с история, за да се обоснове. Русия, каза той, не трябва да бъде „унижавана“.

Този много чувствителен дебат бърка в дълбоките рани на Европа от 20-и век - тези, причинени от Първата световна война и последвалия Версайски договор, довел до възхода на нацистка Германия и 20 години по-късно до Втората световна война, както и раните от съветската окупация на Централна и Източна Европа. Отвъд карикатурния образ на противопоставянето умиротворители-военолюбци, настоящият дебат изправя западноевропейските лидери срещу техните колеги в бившите съветски сателити от Източна Европа.

Руската война в Украйна разкри една изцяло нова вътрешноевропейска реалност. Германия, Франция и Италия са силите, които са най-обезпокоени от новата ситуация, защото тя разбива модела на отношения с Русия след Студената война, изграден върху търговията и енергетиката или, в случая на Макрон, върху мечтата за изграждане на бъдеща европейска архитектура за сигурност.

От друга страна, Полша и балтийските държави смятат, че тяхното дълбоко недоверие към Русия е било потвърдено, като са подкрепени от перспективата Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО. Полша сега предвижда партньорство с Украйна в бъдеща Европа, което може да бъде толкова силно и влиятелно, колкото френско-германският тандем беше в стара Европа.

Що се отнася до Русия, тя няма нужда Западът да я унижава. Путин свърши много добра работа вместо него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Няма да си набивам нищо - чакам да дойдеш да ми лaпаш - нали трябваше да ти доказвам потентност? Да подчертая, че правя еднократно изключение само заради тебе. За протоколът: ще затворя очи и ще си представям, че си гладна украинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Зелков, от енергетика не разбираш, от военно дело пък съвсем. Само свободни съчинения и фантазии без връзка с реалността. Руснаците дори не са се и опитвали да превземат Киев. Няма как да превземеш три милиона град с 40 000 войници,невъзможно е. Не сме във времената на балканските войни, когато Яворов с бащата на Вапцаров и още двама хитреци са превзели Драма, излъгвайки турците, че водят преговори от името на 50 000-на армия. Руснаците просто блокираха групировката, която е в Киев, така че да не може да излезе, докато не унищожат военната инфраструктура, така че тя ПО ПРИНЦИП да не може да излезе. Впрочем голяма част от инфраструктурата самите укpoпски малоyмници си я разрушиха. И ето - уж Киев бил свободен от месец и половина вече - защо тая над 100 000 укро-армия, която е там, не се притече на помощ на донбаската групировка, питаш ли се? - Ами защото вече и не може... Безмислената кръв в Мариуполь я проляха укpoпите и ще си платят. Това край Киев което визираш, пак бяха те. Защо за Буча вече НИЩО не се споменава? Да ти обясня ли? Нали есхумираха мъртъвци, за да докажат "руските зверства"? Защо вместо да размахат резултатите пред света: гробно мълчание? Щели да ликвидират последният руснак... с какво бе? С приказки и пропаганда ли? Укpoпската армия реално е разбита в голяма степен !!! Със затварянето на котелът в Донбас и елиминирането на групировката там (а това е най-боеспособната част от армията им), укропите просто са СВЪРШИЛИ - и ако ще САЩ джадайски мечове да им пращат, и това няма да ги спаси. Тия гoли охъли от Долецк и Луганск САМИ се борят осем години с укpoпонацистката напаст и сега я мачкат най-здраво... едни миньори !!! Сам ти си гoл охъл !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
И аз те прочетох по диагонал и разбрах, че отново си в делириум. Отиди си набий една злобарка пред портрета на Негово Величество Късий I и се кротни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Що бе, около 15 март беше 25% в червено, Киев беше под обсада, само се чакаше сигнал, Кадиров риеше със шпорите украинска земя и се пенявеше, тука във форума се поздравявахте с победата... ?! Тва ще го търсим ли в хисторито или все едно не е било?! Само гледай, нищо друго. Баталията ще продължи поне още година, докато не ликвидират и последният руснак на украинска територия в комплект с голите о-х-л-ю-ви в ДНР и ЛНР ... :))) ... Срещу толкова пролята безсмислена кръв в околностите на Киев и Мариупол какво очакваш , мир ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Прочетох по диагонал пасквилчето само до средата. Пропагандни прoстотии без нито капка здрав разум. То вече и слепите виждат, че Русия не може да бъде "жестоко наказана", камо ли унижена. Войната трябва да свърши само по един начин: 1. Кукловодите заповядват на марионетката си-пaляк да капитулира. Така ще си запази по-голямата част от държавицата. Иначе - укрoпия изчезва от картата. Каквото руснаците не вземат, ще го прибере Полша, Унгария и тя ще си клъвне. 2. Западът възстановява запорираните средства от резервът на суверенна Русия и връща заграбената собственост на руснаци. Иначе международният съд ще ги принуди. Може така да запазят поне малко от международното си реноме. Иначе Русия и нейните съюзници просто ще сринат финансовата система на запада. Никой няма да си държи парите там, където могат да им ги откраднат. 3. Премахват санкциите (постепенно, за да не станат за резил). Иначе жестоката енергийна, суровинна и продоволствена криза ще ескалира и ще стане мазало. Колкото повече упорства "западът", толкова повече ще боли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Плаща в рубли или плаща във валута и Русия превалутира? Унижението е по-много линии, включително и военна. Малко ли пердах ядоха о-р-к-и-т-е? Не съм чул никой фен на Мордор да похвали Русия в някоя сфера освен за газ, петрол, полезни изкопаеми и война. Толкова струва Русия, друго няма. Чакаме москвичите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 1 година
Джирка унижена Русия прибра 10% от най важната част от Украйна, а гордият запад победоносно плаща за газа в рубли ---- Утре ще подпишат мирен договор и ще ни обяснявате как излаза на Азовско море всъщност е пречел на развитието на Украйна и за това сте го натресли на Руснаците за да ги унижите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
GiRo
преди 1 година
"Що се отнася до Русия, тя няма нужда Западът да я унижава. Путин свърши много добра работа вместо него." .... Кратко, точно и ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 1 година
Зелка аз ако бях на твое място не бих пускал такива карти на които се вижда голямо червено поле обхващащо над 10% от най важната част от Украйна и две много мънички сини петънца за които пише - Claimed ако не знаеш какво означава потърси някой да ти го преведе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 1 година
Много ясно че войната е за територия население и ресурси и геополитическо влияние - Точно поради същите причини и запада е там както и на десетки други места - Цяла Африка, половин Азия и голяма част от Южна Америка --- Само местният тролетариат си мисли че го правят от обич към бедните и гладните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още