IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахите пред статуквото: централни банки, търговия и балони

Очакванията за 2018 г. са за един нито прекалено силен, нито прекалено слаб растеж, но има и предизвикателства...

18:22 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Фед. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Фед. Снимка: Ройтерс

След година на стабилен световен икономически растеж анализаторите прогнозират почти същото развитие на нещата за 2018 година, т.е. очакванията са за един нито прекалено силен, нито прекалено слаб растеж или т. нар. сценарий на Златокоска. Ще се усеща обаче и известно присъствие на трите мечки.

Идеята е, че всичко подсказва растеж, който ще бъде по-силен от постигнатия през 2017 година, пише Джеръми Гонт в цитиран от БТА коментар за Ройтерс.

Частично това може да се дължи на факта, че анализаторите като цяло не познаха миналата година, подценявайки икономическото представяне, особено в еврозоната и Япония. Международният валутен фонд например предвиждаше световният икономически растеж през 2017 година да бъде 3,4%, а при развитите икономики - 1,8%. Сега показателите са преизчислени съответно на 3,6% и 2,2%. Фондът прогнозираше растеж на еврозоната и Япония 1,5% и 0,6%, а сега очакваният са за растеж от 2,1% и 1,5%.

„По-бързият растеж достига близо две трети от световното население", посочи в съобщение в блога си МВФ. Това представяне обнадежди някои икономисти. Nomura е сред по-оптимистичните: "Световният растеж има далеч повече самовъзстановяващи се характеристики сега, отколкото когато и да било през последните 20-30 години."

Мечките от приказката за Златокоска обаче имат навика да се появяват. Има множество потенциални политически и икономически рискове за статуквото. Както в приказката обаче нека бъдат само три: централни банки, търговия и балони.

В първия случай опасността е, че ще бъде предприета грешна политика, която ще притисне длъжниците. Втората опасност се свърза с подновения американски протекционизъм или недоволството от китайския износ, предизвикващо ответни задушаващи търговията бариери. Третият случай е свързан с неочакваните загуби на пазара, които пресушават разходите и търсенето.

Първа опасност

Част от тазгодишния световен икономически успех се обяснява със съчетаването на извънредно либерални парични мерки и компетентното управление на централните банки в опитите им да отучат света от досегашната щедрост.

За 2018 година Фед се готви за още три вдигания на лихвите, Европейската централна банка бавно съкращава програмата си за изкупуване на активи, а Китай повишава лихвите.

Всичко това е внимателно отчетено от хората, взимащи решенията, но могат да бъдат допуснати грешки, а всяка значима смяна на скоростите крие опасност да доведе до рязко намаляване на разходите на потребителите и компаниите.

Непокритите корпоративни задължения в САЩ например възлизат на близо 8,8 трилиона долара, според Sifma, организация, обединяваща компании, занимаващи се с ценни книжа. Дългът се е повишил с 35% от 2010 година и е значим двигател за корпоративното разрастване.

Рисковете за финансовата стабилност представляват по-голяма заплаха за продължаването на цикъла на растежа, отколкото рисковете, свързани със стабилността на цените, пише в прогнозата си за 2018 година Четан Айя, един от ръководителите на отдела за световна икономика в Morgan Stanley. Според него американските корпорации са най-уязвими от по-високите лихви.

Това означава, че затягането на политиката на централната банка, за да ограничи прекалено силния растеж или инфлационните рискове създава недостиг на кредитиране и поради това Вашингтон, Франкфурт, Пекин и Токио са предпазливи.

Последна актуализация: 17:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още