IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Унгария приема бежанци от Венецуела, но не и от Сирия

Местните власти твърдят, че това не са бежанци, а завръщащи се в родината емигранти

16:35 | 04.03.19 г. 1
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

През миналата година Унгария e приела стотици хора от Венецуела, твърдят медии. Това предизвика известен смут в страната, защото темата никога не е била обсъждана, а унгарските власти са критични към бежанската политика на ЕС заради информационна кампания. В случая с Венецуела обаче унгарското правителство твърди, че става дума за „завръщане“, пише германският седмичник Die Zeit.

Според унгарския новинарски сайт index.hu заинтересованите от влизане в Унгария е трябвало да докажат с документи, че имат унгарски произход, преди да влязат в програмата. Трябвало е да докажат, че имат поне един унгарски родственик. А всъщност повечето дори не говорят унгарски и никога не са посещавали страната.

Според материал на BBC 350 души от Венецуела вече са пристигнали в страната, а други 750 са в списъка на чакащите. Самолетни билети са били осигурени от унгарското посолство в Еквадор и унгарската служба за помощ към Малтийския орден. Правителството предоставя настаняване за една година, програми за интеграция и езикови курсове.

"Правителството даде ясно да се разбере, че това би било трудно за комуникация - заради собствената им истерична антимиграционна кампания", заяви един от венецуелците пред BBC. "То държи на думата "завръщане". Самите венецуелци също твърдят пред index.hu, че са били помолени от организаторите на програмата да не говорят за приема им. През 20-ти век хиляди унгарци са емигрирали във Венецуела. Повечето - след Втората световна война или са избягали след неуспешното въстание срещу комунистите от 1956 година.

Целия материал четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
защото едните са християни, а другите наемници убийци на глобалистите коит беха в Сирия да убиват хората, немат нишо обшо с мюслиманите и ебббът девойките .... Орбана не ще наемни убиийци и изнасилвачи дома, иска християни точка ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още