Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Безплатни яйца и купони за магазини - Китай се мъчи да ускори ваксинацията

Страната среща трудности заради огромното си население, а и защото част от хората се чувстват в безопасност след успеха в контролирането на епидемията

Безплатни яйца и купони за магазини - Китай се мъчи да ускори ваксинацията

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Успехът на Китай в овладяването на епидемията от коронавируса доведе до ситуация, в която населението изразява неохота да се ваксинира. По тази причина властите опитват да ускорят ваксинационната кампания, като предлагат на ваксиниралите се стимули като безплатни яйца, купони за магазини и намаления при пазаруване в бакалии и при купуване на други стоки, пише AP.
    
Китайската ваксинационна кампания започна мудно, но сега в Китай се правят милиони ваксинации на ден. Само на 26 март в Китай са поставени 6,1 млн. дози. Високопоставеният лекар Чжун Наншан обяви, че целта на Китай е през юни да са ваксинирани 560 млн. души при общо население на страната от 1,4 млрд. души.

Предизвикателството се дължи отчасти на огромния брой на жителите и на трудностите да бъде убедено китайското население, което сега се чувства в безопасност от заразата, че трябва да се ваксинира.
   
Когато в края на 2019 г. в болниците на Ухан започнаха да пристигат първите пациенти с треска, кашлица и дихателни затруднения, правителството постави през януари под карантина за повече от два месеца града, превърнал се в епицентър на епидемията, и други населени места в провинция Хубей.
    
Оттогава насетне Китай овладя разпространението на коронавируса със строг граничен контрол и бързо въвеждане на локални карантини при появата на нови огнища на заразата. Хората могат да ходят на вечеря в ресторант и рискът от заразяване е нисък, така че мнозина не бързат особено да се ваксинират.
    
"Мисля, че всички се усещат сигурни и спокойни, и никой не бърза да се ваксинира, освен ако не поискат от него да направи това", казва Хелън Чън, здравен специалист в маркетингова компания в Шанхай.
   
Китай обаче иска и да се отвори на фона на опитите на света да се завърне към нормалното положение отпреди пандемията. Пекин се готви да посрещне десетки хиляди посетители като домакин на зимните олимпийски игри през февруари догодина. Макар да отбеляза успех с бързите карантини и строгото проследяване на контактните лица на заразените чрез смартфоните, правителството е изправено пред избора между тези мерки и евентуалното завръщане към нормалността.
   
Засега в големи градове като Шанхай и Пекин правителството разчита разчита най-вече на изпращането на съобщения и на безплатното предоставяне на облаги, за да убеди хората да се ваксинират.
   
Търговските центрове предлагат точки в магазините или купони. Храм в Пекин предложи свободен вход на всеки, който представи доказателство, че се е ваксинирал. Шанхай използва автобуси в кампанията си за създаване на мобилни ваксинационни пунктове.
   
Освен това се раздават и безплатни яйца.
   
"Добри новини. От днес жителите на 60 и повече години, на които е поставена първа доза ваксина, имат право да получат 2,5 килограма яйца. Дошлият първи ще бъде обслужен първи", пише на плакат, окачен недалеч от управляван от градските власти здравен център в Пекин.
   
Ван Фън е твърде млад, за да получи яйца от клиниката, но 25-годишният готвач казва, че се е ваксинирал, защото не може да ходи на работа, без да има поставена ваксина.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
4
 
2
дядя Вова до: ing5rov
преди 2 седмици
Дълги тикви, по-големи от цигулки. Направо виоли :)
3
 
4
 
1
преди 2 седмици
"Освен това се раздават и безплатни яйца..."
а тука каво ше раздавате ... сурова наденица за всеки мераклия ... : )))

Още от Азия
Азиатската банка за развитие спира кредитирането на изкопаемите горива