IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издирван бивш банкер за измама за 485 млн. долара бе върнат в Китай

Сю Гуодзюн заедно с друг мениджър на Bank of China и съпругите им са прали пари през Лас Вегас и Макао, след което са избягали с фалшиви паспорти

11:09 | 15.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бивш мениджър на китайската държавна банка Bank of China Ltd., избягал в САЩ преди две десетилетия, където бе осъден в дело за измама на стойност 485 млн. долара, беше върнат в Китай, предаде Bloomberg. Това е победа за усилията на китайския президент Си Дзинпин в битката му да изправя корумпирани служители пред съда.

„Принудителното репатриране“ на Сю Гуодзюн „отбелязва значителен напредък в разглеждането на 20-годишния случай“, се казва в изявление от неделя на Централната комисия на управляващата комунистическа партия за проверка на дисциплината. Не се казва дали Сю Гуодзюн е действал по собствено желание или от коя страна е репатриран.

Си Дзинпин направи изкореняването на корупцията стълб на своето управление, след като пое властта преди близо десетилетие - стратегия, която му помогна да спечели обществена подкрепа. Той също така остави на националните правоприлагащи органи задачата да преследват корумпирани служители по целия свят, много от тях в САЩ, с които Китай няма договор за екстрадиция.

Липсата на писмено споразумение за връщането на бегълци означава, че служители от двете страни трябва да преговарят за предаването им за всеки отделен случай. Този процес се забави по време на администрацията на Доналд Тръмп, когато търговската война доведе до спиране на връзките и възникнаха редица други спорове по въпроси от Тайван и Хонконг до визите за студенти и журналисти.

Случаят с Bank of China предизвика вълнение преди две десетилетия поради голямата сума на парите и беше широко разглеждан в азиатската страна като учебен пример за корупция в държавната банкова система.

През 2008 г. съд в американския щат Невада осъди Сю Гуодзюн, друг мениджър на банката и техните съпруги за измама на Bank of China, рекет, пране на пари, транспортиране на откраднато имущество и измама с паспорти и визи. По-късно Сю Гуодзюн беше осъден на 22 години затвор.

Американските прокурори заявиха, че двойките са емигрирали в САЩ, използвайки фалшиви самоличности, и представиха доказателства за техни трансакции в казина в Лас Вегас, включително залози от до 80 хил. долара.

Двамата мениджъри и техен колега, бивши служители на Bank of China в нейния клон в окръг Кайпин в южната провинция Гуандун, са изпирали пари през Лас Вегас и Макао, а след това са използвали фалшиви паспорти, за да избягат в Канада през октомври 2001 г., съобщи китайската банка през 2002 г.

В изявлението на Централната комисия за проверка на дисциплината се казва, че над 2 млрд. юана (313 млн. долара) от откраднатите пари са били възстановени и другите мениджъри на Bank of China, участващи в случая, Ю Джендун и Сю Чаофан, вече са върнати в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още