IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай трябва спешно да промени своята политика относно раждаемостта

Втората по големина икономика в света много скоро ще се сблъска с риска от бързо състаряващо се население и сериозен спад на производителността

20:11 | 22.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabvay</em></p>

Снимка: pixabvay

Моля, имайте второ бебе. Това е посланието на Китай към младите семейства след десетилетия на политика, която целеше ограничаване на раждаемостта.

Защо се стига до такъв обрат? Китай остарява. Прогнозите показват, че до 2040 г. 24 на сто от населението ще е от 65 години нагоре, което е малко по-висок процент от този в САЩ и повече от два пъти по-голям от този в Индия. Това заплашва икономическото развитие на страната, което се основава на огромното предлагане на работна ръка. На хоризонта вече се очертава рискът от липса на достатъчно дееспособни хора, които да се грижат и издържат нетрудоспособните. Така през 2016 г. Китай промени правилата си, за да разреши на семействата да отглеждат до две деца. Но много двойки не бяха убедени, че две е по-добре от едно: раждаемостта през 2019 г. се понижи до най-ниското ниво за почти шест десетилетия, пише Bloomberg. 

Положението

Политиците гледат с все по-голяма загриженост на необходимостта от драстични мерки, за да се противопоставят на започналата тенденция на бързо застаряващо общество.

Китайският парламент се фокусира върху политиките за стимулиране на раждаемостта в своя проект за нов Граждански кодекс, който трябва да бъде приет през март. Представител на втората по големина икономика в света заяви по време на конференцията на ООН, че китайското население вече няма да бъде подложено на ограниченията за броя деца в едно семейство, каквито са съществували до този момент.

Прогнозите в тази насока показват, че китайското население ще достигне своя максимален размер от 1,45 милиарда души още през 2027 г., а не както се очакваше през 2030 г. Населението на азиатската страна в трудоспособна възраст от 16 до 59 години се е свило с 890 хил. души през 2019 г., тенденция, която може да се отрази върху производителността.

Премахването на ограниченията само за едно дете на семейство имаше положителен ефект, но само в началото. Броят на новородените през 2016 г. е бил 17,9 млн., което е скок с над 1 милион спрямо предходната година. Раждаемостта обаче започна да намалява след това, достигайки 14,6 млн. бебета през 2019 г., най-ниското ниво от 1961 г. насам. Средният брой на ражданията на една жена през целия ѝ живот сега е 1,7, което е под границата от 2,1, необходима за нарастване на населението, без да се включва миграцията.

Аргументът

Може да бъде трудно да бъдат убедени китайските двойки да имат повече деца. Мнозина смятат, че могат да си позволят да имат само едно дете. Според работещите жени много от тях „виждат многократните раждания и успешната кариера като фундаментално несъвместими“, сочи проучване.

Комисия, създадена от Конгреса на САЩ, установи, че жените са изправени пред „сериозна дискриминация“ от страна на работодателите, особено около обезщетенията за бременност и майчинство.

Имиграцията вероятно няма да бъде отговор, тъй като Китай има строги ограничения за чуждестранните работници. Бизнесът не чака подкрепления. Недостигът на работна сила подтикна производителите в делтата на река Джудзян (известна още като Перлената река – бел.ред.), да инвестират в автоматизация и роботи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Funny-Beetle
преди 4 години
Комисия, създадена от Конгреса на САЩ, установи, че жените са изправени пред сериозна дискриминация от страна на работодателите, особено около обезщетенията за бременност и майчинство.Опа, каква е връзката между Конгреса и Китайската комунистическа партия по въпросите на китайската раждаемост? :) -2 точки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още