IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските строители са натрупали планина от дългове още в началото на 2022 г.

Секторът ще трябва да осигури поне 197 млрд. долара, за да покрие падежиращи облигации, купонни плащания и забавени заплати, според анализатори

13:36 | 02.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските строителни компании са натрупали още по-големи задължения за месец януари и имат все по-малко варианти да наберат необходимите средства, предава Bloomberg. 

Секторът ще трябва да осигури поне 197 млрд. долара, за да покрие падежиращи облигации, купонни плащания и забавени заплати на милиони работници мигранти, показват изчисления на анализатори, видяни от Bloomberg. Пекин призова компаниите като China Evergrande Group да изплатят дължимото до края на месеца, за да избегнат риска от социално недоволство.

Политиката за имотния пазар остава затегната след като през декември китайските власти насочиха усилията си към подкрепа на икономическия растеж. В бъдеще вероятно те ще искат да се уверят, че има достатъчно изградени жилища. Китайската централна банка насърчава финансовите компании да помагат за сделките по придобиване в имотния сектор. Плащанията по облигации за изпадналите в затруднение компании за януари са по-големи от тези за ноември и декември.

Общите суми за януари включват:

Заплати на служители в размер на 173 млрд. долара, според изчисления на икономисти от Nomura Holdings Inc.

Доларови облигации: 6,04 млрд. плащания по главницата и 1,7 млрд. долара в купони, според данни на Bloomberg

Континентални облигации: еквивалент в юани на 5,8 млрд. долара плащания по главницата и 1,1 млрд. долара долара в купони, според данни на Bloomberg

Плащания по доверени продукти: Наближават плащания за 9,4 млрд долара, по данни на Use Trust

Освен това се дължат плащания по лихви за местни и офшорни облигации, суми към доставчици и евентуален скрит дълг. 

Не е ясно как ще се справят по-малките и изпаднали в затруднение компании със своите задължения. Доходността по офшорните облигации стана толкова висока, че облигационният пазар в долари на практика остава затворен за рефинансиране. Анализатори от HSBC Holdings Plc прогнозират, че тази ситуация ще се задържи поне още 6 месеца.

Много малък брой от най-стабилните частни строителни компании се възползваха от междубанковия кредитен пазар, а ниските оценки на акциите ограничават възможностите за финансиране с дялов капитал.

Все още е трудно да се генерират приходи от отслабващия имотен пазар. Освен това компании като Evergrande изпитват трудности с продажбата на неосновни активи.

Облигационните плащания за изпаднали в затруднение компании достигат 5.6 млрд. долара. Гигантите в имотния сектор Evergrande и Kaisa Group Holdings Ltd., които обявиха фалит през 2021 г., все още преговарят със собствениците на облигации за бъдещите плащания по тях.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още