IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът в Северна Корея – малко факти и много догадки

Годините на социално потисничество и авторитарен режим оставят населението на страната почти безпомощно при евентуално избухване на зараза

22:51 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ким Чен Ун. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Ким Чен Ун. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Граничейки с Китай и Южна Корея, двете първи жертви на коронавируса, Северна Корея, ръководена от Ким Чен Ун твърди, че е успяла да се предпази от пандемията и до момента няма регистрирани случаи на заразяване. Дипломатите и експертите, които редят пъзела от улики, обаче виждат различна картина, пише Bloomberg.

Севернокорейският лидер изолира своята така или иначе изолирана страна, като затвори границите през януари, за да спре разпространението на вируса, с което спря потока от легална търговия и туризъм.

Но дори това може да не е било достатъчно. От САЩ са "доста сигурни", че има случаи на заразени с коронавирус в Северна Корея, отбелязвайки забележима липса на военна активност.

"Въоръжените им сили са прекратили активността си за около 30 дни и едва наскоро започнаха отново рутинни тренировки", споделя генерал Робърт Ейбрамс, командир на американските сили в Южна Корея. „Там не са летели самолети в продължение на 24 дни“, добавя той.

Заради тромавата здравна система, санкциите, ограниченията за търговия и десетилетията на недобро икономическо управление над 40% от населението на Северна Корея страда от хронично гладуване и е силно уязвимо от подобни вирусни заболявания. 

Реално погледнато страната крие огромен риск от разразяване на широкомащабна епидемия, превръщайки населението ѝ в огнище за по-нататъшно ново разпространение на коронавируса, което да скове Азия.

Тези опасения подтикнаха здравните организации и съюзниците на Пхенян, като Русия, да предложат доставки на медикаменти и защитни средства срещу коронавируса.

Въпреки че има малък шанс вирусът да премине през оградената, силно военизирана граница с Южна Корея, 1420-километровата граница с Китай е по-слабо защитена, а търговците на черния пазар, които от години преминават от двете ѝ страни, могат да се превърнат (ако все още не са) в източник на заразата в Северна Корея. Броят на случаите в двете най-големи китайски провинции, граничещи със Северна Корея - Ляонин и Джилин – остава малък досега – общо 225 случая към миналата седмица, според Световната здравна организация (СЗО).

Северна Корея до голяма степен е „черна станция“ за външния свят и това, което посочи в официалните си медии, е, че е попречила на вируса да навлезе в страната чрез масова дезинфекция и масова карантина на гражданите ѝ. Досега повече от 5400 души са били изследвани като не са открити инфекции. В същото време южнокорейски лекар, който оглавява Асоциацията на здравеопазването към проекта „Обединение на Корея“, споделя, че подозира, че енергичните откази на Пхенян може би прикриват реалния проблем.

Северна Корея демонстрира, че може ефективно да блокира разпространението на вируса, а СЗО похвали страната през 2018 г. за успешното елиминиране на епидемията от морбили. Ако коронавирусът, който е заразил повече от 201 000 души по целия свят, е успял да навлезе в Северна Корея, лидерът Ким Чен Ун може да използва авторитарните си правомощия, за да изолира заразените, да заключи засегнатите региони и да запечата информацията за случващото се.

Военните сили под командването на Ким все пак не са били напълно лишени от активност. Страната изстреля пет балистични ракети на късо разстояние край източното крайбрежие по-рано този месец в два залпа, а този ход беше осъден от представителите на Япония и Южна Корея. Някои анализатори видяха в това усилието на Пхенян да покаже, че страната на е повлияна от вируса.

Адмирал Чарлс Ричард, ръководител на стратегическото командване на САЩ, заяви във вторник, че не е забелязал никакви промени в операциите на военните сили на Северна Корея.

В същото време Русия е започнала да доставя комплекти за тестване на вируси в Пхенян, докато Международната федерация на Червения кръст и Обществото на Червения полумесец призоваха за освобождаване от санкции, за да може да прехвърля пари в седалищата си в Северна Корея. Южна Корея също е готова да помогне. Дори американският държавен департамент предложи да изпрати помощ и да работи с международни организации за предотвратяване на хуманитарна криза в Северна Корея.

Говорител на „Лекари без граници“ посочва в отговор на запитване по имейл, че през февруари групата е получила официално искане от Северна Корея за „укрепване на националния капацитет", ако се появи огнище на COVID-19.

Съветът за сигурност на ООН, който е отговорен за налагането на строги санкции срещу Северна Корея, наскоро направи изключения, за да позволи медицински доставки за страната.

 „Трудно е да си представим, че Северна Корея може да избегне куршума COVID-19“, смята Кийт Лус, изпълнителен директор на Националния комитет за Северна Корея, който в предишната си роля като служител на Сената посети страната пет пъти, за да прегледа разпределението на помощта от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още