IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Персийския залив продължава с пълна сила

Четирите държави, които бойкотират Катар, разширяват черния си списък с 11 физически и 2 юридически лица

09:02 | 23.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Четирите арабски страни, които бойкотират Катар, добавиха още 11 души и две юридически лица, включително важна организация на ислямски теолози, към черния "терористичен списък" за емирството, съобщи саудитската информационна агенция СПА, цитирана от Ройтерс. 

Базираният в Катар "Международен съюз на мюсюлманските теолози", попаднал в списъка, е създаден през 2004 г. главно от духовници, принадлежащи към "Мюсюлманските братя", и се председателства от влиятелния в ислямските среди шейх Юсуф Ал Карадауи. 

С декларацията, разпространена от Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн, в черния списък е включен и Международният ислямски съвет. 

"Тези две институции са терористични организации, които използват ислямска реторика като прикритие за улеснение на терористичната си дейност", казва се в декларацията, цитирана от БТА.

В документа се отбелязва, че двете институции и 11-те лица са получавали финансова подкрепа от Катар. Освен това "четворката" смята, че властите в Доха са им предоставяли убежище и са им издавали катарски паспорти. 

Сред 11-те лица е действащият лидер на "Мюсюлманските братя" Махмуд Езат Ибрахим.

Управниците на страните от Залива смятат тази организация, чиято идеология оспорва принципа за династично управление, като заплаха за националната си сигурност, отбелязва Ройтерс. 

Припомняме, че през юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите си и транспортни връзки с Катар, а Саудитска Арабия – и сухопътната си граница с емирството, заради обвинения, че Доха спонсорира тероризма и подкрепя екстремистки групировки.

Към тези държави се присъединиха и още няколко, включително и в Африка.

Ситуацията породи трудности за Катар. За да преодолее недостига във вноса, емирството засили импорта от Турция и Иран и изхарчи десетки милиарди долари за подкрепа на банковата система и икономиката заради отлива на капитали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още