IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските и китайските студенти се възхищават на Америка

Същевременно те са резервирани към по-тясно сътрудничество между Москва и Пекин

18:03 | 24.09.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	САЩ си остават символ на свободата. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

САЩ си остават символ на свободата. Снимка: gettyimages

„Конкуренцията с великите сили“ е все по-голям източник на безпокойство във външнополитическите кръгове на Вашингтон. Стратегията за национална сигурност на САЩ от 2017 г. предупреждава, че „Китай и Русия оспорват американската сила, влияние и интереси, опитвайки се да ерозират американската сигурност и просперитет.“ Ерата на конкуренция между великите сили става още по-опасна, ако противниците на Америка се обединят. Тази година журналистът Уолтър Ръсел Мийд описа фактори, оформящи сътрудничеството между Китай и Русия. Но дали китайците и руснаците подкрепят по-голямо сътрудничество срещу САЩ, разглеждат въпроса пред Wall Street Journal Томас Шърлок и Джон Грегъри от Военната академия в Уест Поинт.

Нашите изследвания сочат, че бъдещите елити и на двете страни са най-малкото предпазливи. В средата на 2018 г. организирахме 21 фокус групи със студенти от водещите университети в Пекин и Москва. Помолихме всеки да оцени Русия, Китай и САЩ като „велики сили“. Студентите изразиха незаинтересованост, двойственост или опасения относно китайско-руското сътрудничество. Мнозина вярват, че Китай и Русия не споделят достатъчно ценности или интереси, за да работят заедно в дългосрочен план. Открихме също, че повечето студенти в двете страни имат причини да уважават или да се възхищават от САЩ.

Китайските студенти приемат пропагандата на комунистическата партия, че политическата система на Китай е истинска демокрация, съобразена с китайските условия. В съответствие с партийната кампания „Китайска мечта“ студентите смятат, че легитимността на определен политически курс зависи от това дали той може да доведе до социално и икономическо „развитие“.

Този стандарт неумишлено обезценява Русия като партньор в техните очи. Китайските студенти не са впечатлени от културата и обществото на съседа си, отчасти защото не ги разглеждат като източници на значителна национална сила. Те също са скептични, че руската политическа система може да модернизира икономиката и да подкрепи завръщането на Москва сред великите сили.

Студентите в Пекин определят САЩ като такава динамична, богата и влиятелна страна, каквато Китай се стреми да бъде. Американската култура, особено филмите, са завладели студентите: „Културното влияние на Америка е очевидно чрез филмите, излъчвани по целия свят“, посочва един студент. „Културата е това, което прави Америка суперсила“, изтъква друг. Тези настроения бяха често срещани в китайските фокус групи въпреки повсеместната критика на Комунистическата партия към външната политика на САЩ и американската система. Студентите използваха най-често следните термини, за да опишат Америка: свободна, разнообразна, развита, силна, напреднала, културна, международна, технологична, индивидуалистична и с върховенство на закона.

За разлика от колегите си в Пекин, студентите в Москва често критикуват собственото си правителство, изразявайки безпокойство за бъдещето на Русия. Този песимизъм подчертава влошаващата се способност на контролираните от държавата медии да неутрализират социалното неодобрение спрямо Кремъл и неговите политики, включително политиката за по-тесни връзки с Китай. За много от руските студенти Китай обладава „мистериозен“ свят, който е несъвместим с основните елементи на руската култура и идентичност.

Някои руски студенти също така намират Китай за ненадежден, отчасти защото режимът му е толкова авторитарен: „Ако ние не сме напълно демократична страна, то това важи за тях в още по-голяма степен. Това е плашещо. Не знаете какво да очаквате от такова затворено общество”, каза един студент. Общо притеснение е, че в партньорство с Китай Русия ще бъде вкарана в политическа, стратегическа и икономическа зависимост. Това би могло да породи оплаквания и несигурност дори по-лоши от тези, свързани с отношенията на Русия със Запада, както в миналото, така и в настоящето.

Повечето руски студенти не само признават американската културна и технологична сила, но и уважават американската политическа система. „Въпреки всички проблеми на Съединените щати, които обсъдихме, всичко там работи. И това е така от доста дълго време”, сподели един студент. „Ние свързваме силно Америка със свободата”, констатира друг. Студентите от фокус групите гледат на „Американската мечта” като на автентичен стремеж, а не като анахронизъм или измислен от управляващите елити разказ.

Поразително е, че най-силно споделяният възглед между групите студенти от Пекин и Москва, е уважението и често възхищението към Америка. Трябва да кажем, че китайските и руските студенти критикуват американските политики в чужбина, както и вътрешните проблеми на страната. Но за китайските студенти американската културна и икономическа сила предизвиква сериозен интерес и заплененост. Руските студенти също са привлечени от САЩ поради западната им идентичност и възприеманата значимост на американските политически ценности и институции.

САЩ могат да засилят тези положителни възгледи и меката си сила, като се придържат към своите либерално-демократични принципи. Подобно поведение ще помогне да се притъпи разказът на руското и китайското правителство, че американският израз на универсалните ценности е димна завеса. САЩ също трябва да избягват демонизирането на Русия и Китай, докато се борят с предизвикателството на конкуренцията от великите сили. В противен случай Вашингтон рискува да подбуди антиамерикански национализъм, както и подкрепа за китайско-руското сътрудничество, въпреки че подрастващите бъдещи елити не го предпочитат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Мда, и Инвестора май има нужда от такива, та да мастурбират от възторг под такива статии... :lol:Щот не знаем ква е разликата от студентския акъл и този на човек в реалния живот... И никога не сме чували, че през 60-те и 70-те години половината аверикански студенти, в това число и двама бивши аверикански президенти, не бяха заразени от марксизъм, не симпатизираха на СССР и не мечтаеха за световната революция... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
bgMan
преди 4 години
Наистина добър материал.Това е доказателство че режими като в Москва и Пекин нямат нужда от образовани млади хора, а преди всичко от големи маси простии хора, които могат да бъдат подчинявани лесно и лъгани за всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
national power
преди 4 години
Боже Боже ако американските чи..кии и бич..кии от Холивуд са обсебили студентите по света това е сигурен признак за края на човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още