IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят отмяна на някои мита срещу Китай

Според петима души, коментирали въпроса пред Financial Times, Белият дом обмисля премахването на допълнителните налози върху китайски стоки за 112 млрд. долара

08:20 | 05.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Представители на администрацията във Вашингтон обсъждат възможността да премахнат някои мита върху китайски вносни стоки в знак на добра воля за сключване на частично споразумение с Пекин.

Според петима души, коментирали въпроса пред Financial Times, Белият дом обмисля премахването на допълнителните налози върху китайски стоки за 112 млрд. долара, в които влизат дрехи и потребителска техника. Митата бяха въведени на 1 септември и са в размер на 15%.

Ако се стигне до отмяна на санкции, това ще представлява изпълнение на ключово изискване на Пекин и знак на добра воля в продължаващите преговори между двете най-големи световни икономики за сключване на примирие в търговската война.

Вашингтон обаче по всяка вероятност ще очаква нещо в замяна, включително засилен ангажимент за защита на интелектуалната собственост за американски компании и повече гаранции за размера американска селскостопанска продукция, закупувана от Китай. Исканията на САЩ може да включват и подписване на първата фаза от търговското примирие на американска почва.

САЩ вече отмениха планирано увеличение на митата върху китайски внос за 250 млрд. долара от 25% на 30%, което трябваше да влезе в сила на 15 октомври след посещение на китайски представители в американската столица началото на миналия месец.

Според един от източниците, въпреки че сред администрацията нараства консенсуса за нобходими отстъпки във вече съществуващите мита, то все още не е ясно дали самият президент Доналд Тръмп би се съгласил на подобна мярка.

Според източници на агенция Ройтерс властите в Пекин настояват Вашингтон да облекчи вече наложените мита през септември в рамките на първата фаза от търговското примирие.

Сделката, която предстои да бъде подписана този месец, се очаква да включва и ангажимент на САЩ за премахване на готвените за 15 декември мита върху китайски внос за 156 млрд. долара, които ще се прилагат върху широк спектър потребителски стоки – от мобилни телефони през лаптопи до детски играчки.

Според един от запознатите китайските власти искат САЩ да се откажат от 15-процентните мита, влезнали в сила през септември, както и облекчения от 15-процентни налози върху внос за 250 млрд. долара за машинно оборудване, полупроводници и мебели.

Очакваше се Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин да подпишат т. нар. споразумение от Фаза 1 по време на срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Тя трябваше да се проведе на 17 ноември в Чили, но впоследствие бе отменена заради протестите в латиномериканската страна. В момента Бразилия и САЩ се спрягат като най-вероятни заместители.

Ако премахване на вече съществуващи налози се окаже част от сделката, то тя би имала по-мащабни икономически ползи и то във време, когато все повече нарастват притесненията за световната икономика.

Но привържениците на по-твърдата политика спрямо Китай във Вашингтон може да се противопоставят на мярката за отмяна на мита и да обвинят президента, че твърде лесно отстъпва пред Пекин година преди президентските избори през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още