IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки положителните сигнали за търговията борсите в Азия останаха без единна посока

Пекин е готов да разреши търговския си конфликт с Вашингтон спокойно, заяви Гао Фън, говорител на китайското Министерство на търговията

11:23 | 30.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските фондови борси не намериха единна посока в петък, след като Пекин намекна, че засега няма да отвръща на последния кръг мита, наложени от Вашингтон, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове в Япония Nikkei 225 прибави 1,19% към стойността си, а Topix – 1,46%.

Подобни ръстове бяха наблюдавани и в Южна Корея, където измерителят Kospi завърши сесията на плюс с 1,78%. Акциите на производителя на чипове SK Hynix поскъпнаха с 5,59%.

Централната банка на Южна Корея запази основния лихвен процент без промяна в съответствие с очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс. Банката намали лихвите през юли за първи път от три години насам.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 скочи с 1,49%.

В същото време в континенталната част на Китай показателят Shanghai composite се понижи с 0,16%, а Shenzhen component – 0,35%.

На борсата в Хонконг бенчмаркът Hang Seng се придвижи с 0,09% на отрицателна територия в края на сесията, като смутните настроения в града продължават да стоят на дневен ред, след като планираните протести за уикенда бяха отменени, а продемократичният активист Джошуа Уон беше арестуван.

Гао Фън, говорител на китайското министерство на търговията, заяви в четвъртък, че Пекин е готов да разреши търговския си конфликт с Вашингтон спокойно, като посочи, че китайците са по-заинтересовани от преговори, отколкото от воденото на митническа война.

"Ние категорично отхвърляме ескалация на търговската война и сме готови да преговаряме и да си сътрудничим, за да разрешим този проблем със спокойно отношение", коментира Фън. Той освен това е заявил, че китайските и американските търговски делегации поддържат ефективна комуникация.

Междувременно на фокус остава и инверсията на кривата на доходността в САЩ, тъй като доходността по десетгодишните облигации остава под тази по двегодишните. Това е сигнал за рецесия и предизвиква опасения сред някои инвеститори. Доходността по десетгодишните и двегодишните облигации към момента е съответно 1,5298% и 1,5359%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още