Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Банките ще дават подробни данни за загубите заради COVID-19

Година и половина кредитните институции ще предоставят подробна информация на БНБ с оценка на рисковете и спазване на пазарната дисциплина

Банките ще дават подробни данни за загубите заради COVID-19

Снимка: Ройтерс

Българската народна банка прие решение, че ще спазва гласуваните от Европейския банков орган (ЕБО) Насоки - EBA/GL/2020/07 за отчитане и оповестяване на експозициите, които банките прилагат като част от мерките в отговор на кризата COVID-19.

Още по темата

По този начин ЕБО си гарантира, че ще има пълна информация с оценка на рисковете и спазване на пазарната дисциплина от кредитните институции по време на пандемията с коронавируса.

Изискванията за отчитане и оповестяване са в контекста на пандемията COVID-19 ще бъдат прилагани 18 месеца, съобщи на сайта си централната банка.

Европейският банков регулатор издаде насоки за отстраняване на пропуски в отчитането на данни и обществена информация в контекста на COVID-19, които могат да възникнат при прилагането на рамката за операционен риск. 

Критериите трябва да осигурят яснота на надзорните и регулаторните очаквания по отношение на третирането на загубите от операционен риск COVID-19 при изчисленията на капиталовото изискване.

От кредитните институции ще се събират данни за загубите на данни, дори когато не се очаква те да са част от определянето на капиталовите изисквания.

Насоките засягат информация, която трябва да се предоставя при прилагането на широк спектър от мерки, като законодателни моратори за погасяване на заеми и публични гаранции в държавите-членки, като целта е да се подкрепят оперативните предизвикателства и ликвидността, пред които са изправени кредитополучателите.

Въпреки че мерките са предназначени да осигурят подкрепа за гражданите и бизнеса на ЕС по време на кризата, регулаторните органи и надзорните органи все още носят отговорност за осигуряване на налична информация за наблюдение и разбиране на всички рискове, свързани с дейността на банките, уточняват от ЕБО.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Кабинетът одобри споразумението за държавните гаранции по SURE