IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Танева: България е обезпечена със суровини и храни

От Областната дирекция за безопасност на храните подкрепихме карантината в Банско с уреди за дезинфекция, посочи земеделският министър

09:58 | 18.03.20 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Всичко може да бъде доставено и то за дълъг период от време, за да можем да се изхраним само от национални ресурси с основните храни. Това каза по bTV министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

„Колкото сме по-изпълнителни по отношение на мерките за социална дистанция и изолация, толкова за по-кратко време трябва да излезем от тази ситуация. Всичко зависи от нас. Притеснението ми е повече за паниката сред хората, отколкото за опашките пред магазините за хранителни стоки, посочи министърът. - България е достатъчно обезпечена със зърнени суровини и храни, за да посрещне всякакви затруднения по отношение на придвижванията и търговията с храни. Притеснявам се по-скоро за усещането у хората и паниката сред тях.“

Танева е категорична, че ще има достатъчно хранителни продукти, но отчете, че движението на стока и храни някъде върви със затруднение.

„От неделя положението е значително по-нормално. Няма я тази паника. Няма място за паника. Дадох достатъчно конкретни данни за това колко пшеница, царевица, слънчоглед има в България, както и за животновъдството и млечната промишленост, заяви Танева. - Всичко може да бъде доставено и то за дълъг период от време, за да можем да се изхраним само от национални ресурси с основните храни.

По отношение на ситуацията в Банско министърът информира, че всяко зареждане с хляб и основни храни ще бъдат пускани в Банско след основна дезинфекция.

„От Областната дирекция за безопасност на храните сме подкрепили с държавните ресурси по отношение на карантината в Банско с уреди за дезинфекция, с които разполагаме. Всичко е гарантирано за гражданите за изхранване, но трябва да спазваме правилата за социална изолация. Всяка опашка и всичко, което не е първично необходимо, носи риск, включително в магазина. Това е потенциален риск за зараза. Това е безотговорно. Трябва да си стоим вкъщи. Това е толкова просто. Трябва да свикнем с това. Идва и време за размисъл какви станахме заради това, че можем да имаме всичко“, коментира Десислава Танева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
ами ще почнем. това ще стане. който не иска, да му мисли. аз залагам на боба, хляба и домати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
ivanrog
преди 4 години
Мая не произвеждаме, единственото производство на хлебна мая отдавна не работи. Боб - при консумирани 4 кг на човек за 2018 - данни НСИ, прави около 28 хил.т. консумация, а произведеното количество според Агростатистика на МЗХГ е 2246 т или около 10% от потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
брашно, мая и боб си ни стигат. какво толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ivanrog
преди 4 години
"Всичко може да бъде доставено и то за дълъг период от време, за да можем да се изхраним само от национални ресурси с основните храни."Не знам кое й дава тази увереност на г-жата, но данните на статистиката не са в нейна подкрепа - единствено пилешкото месо може да покрие националното потребление, цялата останала животинска продукция не може да задоволи на 70% потреблението, пък какво остава на 100%. По отношение на зърно, там сме добре, т.е. за хляб има, друга тема е на каква цена и дали имаме организацията. По отношение на плодове и зеленчуци е ясно, че сектора е зле и не може и той да осигури необходимата продукция. Все пак е хубаво, че има коридори, които би трябвало да осигурят доставки от Европа, но да видим до кога и как ще работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още