IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд на фондовете получава допълнително близо 22 млн. лева в капитала си

Парите ще се използват за финансов инженеринг за индивидуални предприятия

16:27 | 13.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Министрите решиха държавата да увеличи акционерното си участие в капитала на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД (Фонд на фондовете), съобщи правителственият пресцентър. Паричната вноска е над 21,881 млн. лева и е за сметка на бюджета на Министерството на финансите.

Ресурсът е възстановен от операция за финансов инженеринг по „Програмата за развитие на селските райони" (ПРСР) 2007-2013 г., постъпил по сметката за средства от Европейския съюз на Националния фонд в Министерството на финансите.

Правителството постановява министърът на финансите да извърши съответните промени по бюджета на финансовото ведомство и по централния бюджет за 2021 г.

Средствата от увеличението на капитала ще се използват за изпълнение на финансови инструменти за финансиране на индивидуални предприятия.

Капитализирането ще осигури ресурс за Фонда на фондовете при предоставяне на подкрепа на крайни получатели пряко или чрез финансови посредници в допълнение към средствата от програмите, съфинансирани от Европейския инвестиционен фонд (ЕСИФ), възложени за управление на Фонда.

Това от своя страна ще позволи на Фонда на фондовете да участва в национални и европейски стратегически инициативи с цел засилване на ефекта от прилагане на финансовите инструменти посредством комбиниране и допълване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още