IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Христов: Сивата икономика вдига продажбите на бързи заеми

В портфейла на дружествата, специализирани в кредитиране, делът на кредитите за домакинства е над 81%, пише икономистът

16:16 | 13.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Банковата система изпрати най-добрата си година от началото на финансовата криза. Икономическата активност на населението се повиши значително, което доведе до ръст в потреблението и разбира се, в търсенето на кредити.

Въпреки че секторът на така наречените бързи кредити, или както се определят от БНБ – дружествата, специализирани в кредитиране, е значително по-малък по размери, той също не бе подминат от позитивната тенденция, пише в анализ на икономиста Христо Христов, публикуван в личния му блог „Икономика и общество“.

Към края на декември 2017 г. вземанията по кредити на дружествата, специализирани в кредитиране, са 2,750 млрд. лв. (2,8% от БВП) при 2,509 млрд. лв. (2,7% от БВП) в края на декември 2016 година. Те се увеличават с 9,6% (241,4 млн. лв.) спрямо края на четвъртото тримесечие на 2016 г. и с 0,9% (23,7 млн. лв.) в сравнение с края на септември 2017 година.

Според отчетната статистика, публикувана от БНБ, върху вземанията по кредити оказват влияние нетните продажби на кредити от дружествата, които за последните дванадесет месеца са в размер на 114 млн. лева.

На годишна база продадените кредити са в размер на 152,3 млн. лв. (в т.ч. 35 млн. лв. през четвъртото тримесечие на 2017 г.), а закупените – 38,3 млн. лв. (в т.ч. 0,1 млн. лв. през четвъртото тримесечие на 2017 г.)

Общ обем на вземанията по кредити на дружествата, специализирани в кредитиране, и дял на необслужваните кредити

Източник: БНБ

Успоредно с ръста на сектора намалява и делът на необслужваните кредити. За това основна заслуга можем да търсим в благоприятната икономическа среда.

Страната ни се нареди сред водещите в ЕС по ръст на БВП. По данни на НСИ за 2017 г. ръстът е 3,5%. Средната брутна месечна работна заплата към края на годината е 1 123 лева, като се увеличава на годишна база с 11%. Коефициентът на безработица е 5,6%, или с 1,1 процентни пункта по-нисък в сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 година. Всичко това дава по-голяма увереност на лицата, нуждаещи се от финансиране, и на фирмите в сектора, че поетите задължения ще могат да бъдат погасени.

Структура на кредитите по матуритет (%)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още