Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лекарите: Изплащането на надлимитната дейност ще стабилизира болниците

Разходите за лечение на пациенти, които са направени и отчетени към НЗОК, трябва да бъдат изплащани своевременно, настояват от Българския лекарски съюз

Лекарите: Изплащането на надлимитната дейност ще стабилизира болниците

Снимка: Pixabay

Изплащането на надлимитната дейност на болниците ще бъде сериозна крачка напред. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров по повод обсъжденията на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да изплати разсрочено надлимитната дейност на лечебните заведения.

Още по темата

„Това би дало възможност на мениджърите на болниците да повишат заплатите и не само това – би гарантирало пред кредиторите платежоспособността на лечебните заведения“, прогнозира лекарят, цитиран от пресцентъра на БЛС.

Д-р Иван Маджаров напомни, че съсловната организация многократно е настоявала да се изплати надлимитната дейност на болниците.

„Нещо повече – на 70-ия Извънреден събор на БЛС беше решено да се настоява изплащането на 153-те млн. лева да стане с икономии, реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г., което становище съсловната организация ще продължи да отстоява. В противен случай за заплащането на надлимитната дейност на болниците след спечелени съдебни дела ще са необходими повече от реално дължимите средства“, пресметна председателят на БЛС.

Принципната позиция на Лекарския съюз е, че разходите за лечение на пациенти, които са направени и отчетени към Здравната каса, трябва да бъдат изплащани своевременно. В средата на миналия месец, медиците излязоха с позиция по казуса, в която настояваха изплащането на надлимитната дейност на болниците да стане с икономии, реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г.

Investor.bg  припомня, че надлимитната дейност са медицински услуги, които болниците са извършили и направили разходи за тях, но Здравната каса не им е платила, тъй като са над договорените с лечебните заведения бюджети. От 2015 г. до 2018 г. заведените искове от болници са на стойност 155 млн. лева, като повечето решения на съда са в тяхна полза. Част от делата не са приключили на втора инстанция, но ако Касата ги изгуби, общата дължима сума може да достигне 200 млн. лева с лихвите.

По време на заседание на 8 май, когато в НЗОК обсъждаха ситуацията с дълговете на болниците, членът на надзорния съвет д-р Кокалов поиска делата да се прегледат случай по случай и да се пристъпи към договаряне с болниците, за да не губи Здравната каса от делата. Уравителят на НЗОК д-р Дечо Дечев предлага от 2020 г. в бюджета да започнат да се предвиждат пари за тази дейност, се разбира от стенограмата на заседанието на Касата.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Горанов: 2 млрд. лева еднократно и накуп е сериозно фискално усилие