IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Гечев: Бюджет 2020 не е обвързан с икономическото развитие на страната

Българското правителство предлага политика, която е обратна на тази на останалите страни членки на ЕС, твърди депутатът от БСП 

12:55 | 12.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджет 2020 не е обвързан с икономическото развитие на страната, за разлика от бюджетните политики на другите страни-членки на ЕС, в това число и на Румъния. Това коментира депутатът от БСП Румен Гечев в ефира на Нова телевизия.

Спoред него първият проблем на Бюджет 2020 е, че българското правителство предлага политика, която е обратна на политиката на другите европейски държави на поддържане на бюджетните приходи около 45-47% от БВП. "Това значи, че почти половината от БВП минава през бюджета, през процесите на разпределение и преразпределение, а има и европейски страни, които прехвърлят 50%. Българското правителство е заложило през следващите години този дял да слезе до около 35%. Това ще означава, че в бюджета ще влизат около 12 млрд. лв. по-малко от европейския стандарт", каза Румен Гечев. 

Вторият проблем , който депутатът от БСП вижда е, че българският бюджет не е обвързан с икономическото развитие. "Не виждаме фонд за публично-частно партньорство, за разлика от другите страни. Например Румъния е заложила динамика 16-17% ръст на инвестициите, докато в България тя е 3%. Делът на инвестициите в Румъния от БВП, стимулирани от бюджета, е в пъти по-голям от този в България. Ние сме на последно място в Европейския съюз. Този бюджет ни гарантира стабилно изоставане", заяви Гечев.

Той каза още, че БСП ще подкрепи отделни стъпки на правителството като повишението на заплатите на учителите на второ четене, но това не е достатъчно.

Според депутата от  ГЕРБ Александър Иванов, който също бе гост в студиото, бюджетът за 2020 година е 36,9% от БВП на страната - 118 милиарда лева, а следващата 126 милиарда. "В бюджета за 2020 година имаме заложено пак бюджетно увеличение на заплатите от 10%. Минималната заплата ще нарасне на 610 лева", допълни Иванов. Очаква се намаляване на темпото на инфлацията, каза още той. 

Иванов заяви още, че в последните години в пъти се е увеличил достъпа до здравеопазване, медикаменти иновативни методи за лечение. "За съжаление виждаме и такива примери, като този в Пазарджик, които са черни петна върху името на медицината", заключи депутатът от ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
wladoalex
преди 4 години
На Гумен Речев не трябва да се дава трибуна за изказване, освен в съда, като обвиняем. Беше икономически министър на Жан Виденов. Основен виновник за тогавашния фалит на банки. Агент Економов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още