IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата влиза в „Топлофикация София” и консолидационната компания

Независимата институция ще извърши 342 одита за разходването на публични средства, с приоритет ще се проверява изпълнението на мерките срещу пандемията

14:53 | 30.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Сметна палата</em></p>

Снимка: Сметна палата

Сметната палата ще извърши 342 одита по програмата си за 2021 г. В шест от тях ще се проверява дали публичните средства и дейности за преодоляване на последствията от пандемията на COVID 19 се управляват ефективно. В три от тях одиторите ще оценяват дали правилно са изпълнени мерките в здравеопазването и туризма във връзка с коронавирусната пандемия. Акцент в одиторската програма е как върви подготовката за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката (REACT-EU)“.

Сред специфичните одити по актуални теми за обществеността са проверки на „Държавна консолидационна компания” ЕАД. Дружеството управлява значителен финансов ресурс, като собственият му капитал през 2019 г. е около 1,2 млрд. лв. , а на управляваните активи – около 1,5 млрд лева. Важен за обществото аспект от дейността му представлява възлагането на дейности по ремонт и реконструкция на язовири – държавна и общинска собственост, във връзка с което през 2018 г. капиталът на дружеството беше увеличен целево с половин милиард лева.

Одиторите ще влязат и в „Топлофикация София” ЕАД. Дружеството предоставя изключително важна услуга на софиянци. Налице е обаче обществено напрежение, свързано с цените на предоставяната топлинна енергия и неяснота по фактурираните суми и изравнителните сметки, за което са подадени множество жалби и сигнали от граждани. В същото време през последните две години дружеството е с отрицателен финансов резултат, включено е в националния план за инвестиции, но през 2018 и 2019 г. не са реализирани предвидени проекти.

От независимата одитна институция съобщават, че вече се извършват други три одита, свързани с преодоляване на последствията от пандемията COVID 19, които ще приключат догодина. При тях се одитират разходите за икономически мерки за микро, малки и средни предприятия, мерки за социална подкрепа и заетост и мерки за подпомагане на земеделски производители. Те се извършват в четири министерства – на икономиката, на социалната политика, на земеделието, храните и горите, и на финансите.

връзка с предстоящи през 2021 година избори за народни представители за Народно събрание и за президент и вицепрезидент на България, Сметната палата е включила в одитната си програма проверка за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания на участниците в изборите за народни представители за Народно събрание; одит за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания на участниците в изборите за президент и вицепрезидент на България.

В програмата на независимата одитна институция са предвидени 35 проверки за съответствие при финансовото управление. При тях ще бъде проверена дали се спазва законът при управление на нормативните и вътрешните актове и договорите, както и обществените поръчки. Одити за съответствие ще бъдат извършени в три министерства, пет агенции и комисии, 25 общини, областни администрации. По определени теми - за изпълнението на договори за концесии на имоти и за разпореждането с имоти, ще бъдат проверявани едновременно по няколко общини.

Финансовите одити на годишните финансови отчети на бюджетните организации и общини са 291. Инспекторите от Сметната палата ще проверяват всички общини с бюджет над 10 млн. лв., както са включени и общини с по-малки бюджети, които не са одитирани през последните три години. Резултатите щевлязат в доклад, който ще даде пълна картина на състоянието на отчетността в публичния сектор.

Специфичните одити  на Сметната палата са десет, като сред тях са задължителните одитни задачи по Закона за Сметната палата на: отчета за изпълнението на държавния бюджет на България; бюджетните разходи на БНБ и тяхното управление; одит на формирането на годишното превишение на приходите над разходите на централната банка за 2020 г., дължимо към държавния бюджет; отчета за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване; отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още