Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

АИКБ: Хората са в сивата икономика заради ниските заплати

Работниците нямат доверие в пенсионната система и държавата като орган, който осигурява публичните услуги, твърдят работодателите

гледано: 1733   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Хората са съгласни да извършват нерегламентирана заетост поради ниския размер на възнагражденията, но също така и заради недоверието в пенсионната система и държавата като орган, който осигурява публичните услуги. Основните проблеми, които водят до намаляване на доверието са незавършената реформа на пенсионната система, често променящите се нормативни изисквания и условия за пенсиониране и много ниските пенсии. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

„Много трудно е да изчислиш процент на нещо, което е скрито. Но нашият композитен индекс „икономика на светло“ за  2019 г. е почти 79%, което означава сивата част на икономиката е около 21%. В този композитен индекс има подиндекс „недекларирана заетост“, който показва около 25% недекларирана заетост“, обясни гостът.

„Пандемията беше наистина урок и тeзи, които години наред се опитват да извлекат конкурентни предимства, като не декларират пълните възнаграждения, сега бяха ощетени, тъй като не успяха да се възловат от мерките за подпомагане на бизнеса и заетостта в пълен размер. Това ги е накарало да се замислят дали си струва да вършат това укриване на данъци и осигуровки“, заяви Иванов. 

Още по темата

Според него е трудно да бъдат открити ефективни мерки за борба с недекларираната заетост, тъй като винаги имам споразумение между работодателя и работника и за да бъде прекратена тази практика трябва да бъде прекъснат интереса на едната страна.

По тази причина от АИКБ предлага работещите в частния сектор да плащат 100% от своите осигуровки. Иванов заяви, че това ще стане като работодателят сключва трудов договор със служителя си, където е записано брутното възнаграждение с включени в него осигуровки. По думите на госта обаче приемането на това предложение в никакъв случай не требва да става за сметка на работника, а законодателството да гарантира, че нетното възнаграждение няма да бъде променено.

„Смятаме, че голямата промяна ще дойде с промяната на нагласите на хората. Това ще стане, като се покаже на хората, че трябва да получават по-големи възнаграждения, както и да им се покажат достойнствата на пенсионната и здравната система“, каза Иванов.

Повече вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
преди 4 дни
2500 Евро Минимална Заплата , 1000 Евро Минимална Пенсия до 2030 г. , плюс редица Бонуси, Ваучери, Помощи и Базов Доход, според Програмата за Развитие на България на Проект Фондация Високи Технологии.
Плюс безлихвени Кредити, Грантове за Иновации и Стартъпи, създаване на Търговски Центрове за Български Стоки, Услуги и Технологии в стратегически точки по света.
Умножаване на БВП и нареждане България сред най-богатите страни в ЕС и света.
Изграждане на изцяло нови Промишлени и Жилищни Зони, цели нови Села, Градове, Инфраструктура, по най-високите световни стандарти.
100% безплатно Здравеопазване и Образование.
Връщане на всички Емигранти плюс заселване на още няколко милиона квалифицирани Чужденци - достигане Население над 10 млн. до 2030 г..
Наречето го Сива, Черна, Червена или Пембяна Икономика.
Парите ще дойдат от въвеждане и развитие на технологията Вертикална Аеропонна Ферма, за производството и експорт за стотици милиарди Евро, на Биогорива, Храни и Материали - https://vertikalna-ferma.alle.bg
2
 
1
 
5
преди 5 дни
Няма профилна снимка
В букварите по сивата икономика пише, че най-голям е делът на неплатените данъци (tax evasion). Вторият по сила фактор е скритата заетост. Хората са в нея заради ниските си заплати - това е ноторно ясно, но има нещо, че в природата на човека е да изхитрува, ако може (дори при високи заплати).
Този индекс на светло е в стил всички наопъки (мерят икономиката в сянка), те на терсене (на светло). Иначе от доста години го работят, дано да се оправдава - ако не за общото благо, то за тях.
1
 
1
 
4
khao до: doba
преди 5 дни
Няма профилна снимка
хахахаха, точно така е станало да знайш ! ... на всякъде се крият данъци ако може !
2
 
3
 
3
преди 5 дни
Няма профилна снимка
Бхахахах по тъпо оправдание не можаха да измисля "не успяха да се възползват от мерките за подпомагане на бизнеса и заетостта" . Ако тия пари човек ги е спестявал и влагал в S&P 500 или на Бъфет фонда през годините щеше да има много повече пари от колкото да чака на пикливи помощи от държавата. Я направете осигуряването да не е задължително да видите колко хора щеше осигуряват :D. Погледнете колко от хората със собствен бизнес се осигуряват на по - голяма от минималната заплата понеже имат избор :D на тоа.
1
 
5
 
2
преди 5 дни
Мой много близък започва работа в хотел в Англия.
Парите - ок, но има и много извънреден труд, който се облага още и още.
Та, отива аверчето при шефа му и почва:
- Така и така, дай тия пари да ги даваш 'на черно', па аз пак ще си работя, гледай колко отдръжки ми вземат още. И за мен ще има, и за теб ще има?

Боса по погледнал и отвърнал:
- Гледай сега, не си първият, няма и да си последният, който пита за това. Аз те разбирам, НО и ти ме разбери - на мен не ми се лежи в затвора!

Още от Bloomberg TV
Как подразделението на Xiaomi в България ще промени пазара?