IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hellenic Petroleum прави преход от петролна към енергийна компания

Компанията извършва операции в десет сфери, включително производство на електроенергия, петрохимикали, тръбопроводи и природен газ

22:03 | 19.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Hellenic Petroleum извършва преход от петролна в енергийна компания. Енергията може да бъде възобновяема - от фотоволтаици, вода, природен газ. Това заяви Роберто Караханас, генерален директор Вътрешна и Международна търговия и главен изпълнителен директор на EKO, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Сегментите, в които Hellenic Petroleum упражнява дейност, са няколко. Единият са продажбите – разполагаме с бензиностанции, кораби, танкери, имаме индустриални клиенти, захранваме летища и самолетите там. Произвеждаме смазочни материали, разполагаме с LPG съоръжения в Гърция и на Кипър".

Другата част е обвързана с рафиниращата дейност, изтъкна Роберто Караханас.

"Сътрудничим си и с Edisson, които произвеждат електроенергия. Разполагаме с портфейл от възобновяеми енергийни източници. А също и голяма петрохимическа компания – Diaxon, разположена в Северна Гърция. Притежаваме и тръбопроводи".

Друга част от портфейла ни включва проучванията и производството, разкри гостът.

"Корабите започват да се преориентират към LNG – втечнения природен газ. Като компания, от стратегическа гледна точка, ние сме ангажирани с природния газ. Въпреки това преходът към LNG изисква сериозни инвестиции. Гледаме и към портфейла на компанията DEPA, която разполага с активи от природен газ".

Ето защо отговорът на въпроса „дали ще бъдем компания за природен газ“ е по-скоро „Не“. Като компания с операции в 10 сфери – там са рафинериите, производството на електроенергия, маркетингът и продажбите на дребно, петрохимикалите, тръбопроводите и природният газ, спомена още гостът.

"Целият този портфейл ще бъде портфолио, което вече преобразява нашата компания от това, което наричаме Hellenic Petroleum, защото Petroleum е петрол, в нещо, което няма да бъде единствено Petroleum, а ще бъде енергия".

Купуването на компании в чужбина е нещо, което разглеждахме в много страни, включително в Черна гора, Сърбия, а също и на някакъв етап в България и в Кипър предвид либерализацията на пазара, каза Караханас.

"Регулацията на IMO постановява, че повече не може да горите на плавателни съдове горива с високо съдържание на сяра. Има три начина, чрез които да се справите. Първият е да разполагате с сероочистваща инсталация на кораба, която струва от 2 до 4 млн. Но ако възприемете сероочистващите инсталации като решение, тогава необходимото време за изпълнение ще отнеме цяла вечност".

Вторият начин е да замените плавателните си съдове с LNG такива, подчерта Роберто Караханас. "И третият е да купувате по-скъпо, но с ниско съдържание на сяра гориво. Това би могло да води до по-високи марджини и печалби. Но основният въпрос за нас като Hellenic Petroleum е дали сме способни чрез нашите собствени рафинерии да произведем въпросните горива с ниско съдържание на сяра. И отговорът е: „Не“. В Гърция, например, 2.2 млн.тона продукта за кораби трябва да се преработят в нискосерни и ако се опитаме да го направим самостоятелно, тогава ще оставим пазара с недостиг от 700 хиляди до 1 млн. тона, който няма да може да бъде произведен", допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още