IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

55% от българите без собствено жилище планират покупка на дом

Ръст на запитванията за жилищен кредит и увеличаване на размера на кредита през първото полугодие, отчитат от Пощенска банка

12:55 | 05.07.19 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Малко над половината (55%) от българите, които не живеят  в собствено жилище, възнамеряват да закупят такова.

От тях близо половината посочват жилищния кредит като основно средство за финансирането му, показва национално представително онлайн проучване, осъществено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка.

На второ място се нарежда възможността за финансиране на покупката със собствени средства, посочена от 25% от анкетираните. 2% от тях биха ползвали заем от приятел или роднина, а останалите 25% – комбинация от жилищен и потребителски кредит или собствени средства и жилищен или потребителски кредит.

Запитванията за жилищно кредитиране в Пощенска банка са нараснали с над 50% от началото на годината спрямо същия период на миналата година. Най-активно продължава да е търсенето на жилища в големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас, които формират около 75% от новите заявления за ипотечен кредит в банката. Средният размер на кредита също бележи ръст, като за първите пет месеца на 2019 г. достига до 56 500 евро спрямо 51 200 евро за същия период на миналата година.

46% от хората, участвали в проучването, които вече са изтеглили жилищен кредит, споделят, че инвестицията в недвижим имот предоставя сигурност и спокойствие за бъдещето. Останалите причини, които те посочват за вземането на кредит, са нуждата от жилище в конкретно населено място (44%), желанието за самостоятелност (37%), увеличение на членовете на семейството (30%), възможност да осигурят дом за децата си (30%).

Изследването показва още, че най-често жилищен кредит ползват хора с висше образование, на възраст между 30 и 40 години, семейни и със среден доход от 900 до 2 хил. лева на месец.

Въпреки ясната тенденция към дигитализация и все по-честото използване на онлайн услуги, проучването сочи, че 88% от потребителите все още предпочитат банковия офис като най-често използваното място за кандидатстване за кредит, а личната консултация с банков експерт е основен източник на информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 20 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
55 процента от какво точно? Всяка година раждаемостта пада с 10 процента грубо. Застаряване. На 5 умрели се ражда 1 дете в малките и западнали области. Демографския удар по цивилизацията ни за сега се усеща само в образованието и никой не му пука. В София и още няколко града имате по едно разрешение за строеж на жилище за всяко новородено. Кой точно ще живее в тези жилища - може би богати мигранти. Отделно разслояването се усилва. Ние нямаме 55 процента златна среда даже в София. Нямаме. Никой няма вече средна класа по света. Дай боже да се запази процента на хора със собствено жилище у нас за нещастие на мафията и мутренския ни чорбаджилък крадлив и некадърен. Тва светлото бъдеще може да дойде след 25 години само ако сега с крути мерки и невероятни социални политики спрем демографския колапс. В интерес на истината за периода 2005-2009та Станишев успя да пречупи спада в раждаемостта и да постигне ръст за мандата от 70 на 80 хиляди деца, но при добри стартови позиции получени от Симеон. Случвало се е. Дай боже пак. Не и при сегашните апартаментчици естествено. Не и скоро след падането им. Имаме ужасен колапс последната година - около 15 процента свиване за година 2018та спрямо 2017та. 55 процента нищо не значи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 27 rate down comment 0
mariata
преди 4 години
И въпреки всичко цените все още не само, че не падат, но и растат. Въпреки че според мен е безумие да се плащат по 2,5 средни софийски заплати за 1 кв.м жилище на шпакловка и замазка на някой пишман строител наел банда пияна роми и направил максимални оптимизации за минимални разходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
Чобалийска мое ми напрайте само една тръбба, ей са ви гледам копторите в Колониалната *** ега не дам 200 000? за кошара в Софията, пишете си не ни пречите ше го чешшате гологлав и тва ше ви е ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
ratten
преди 4 години
явно така се е случило
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
Blueberry
преди 4 години
If you can't beat them, join them. Нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 12
ratten
преди 4 години
санди, да не си станала и ти брокерка, като накавръков, че и двамата вече не пишете под имотните статии за алчни строители и брокери, които надуват балони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 55 rate down comment 0
mirodes
преди 4 години
Само в София за първите 3 месеца на 2019г са умрели 5230 човека.Умножено по 4 правят над 20 хиляди починали годишно в София.Голяма част от тях самотно живущи пенсионери.Жилищата им остават празни.Плюс издадени разрешителни за строеж на 23 хиляди жилища за 2017г и 2018г в София.При увеличения на населението с по 2500 човека последните две години.Дали има балон всеки сам да си преценява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 0
nikolovnn
преди 4 години
Само като Ви прочета заглавието и се отказвам да чета какво сте написали по-надолу!!!Нека и аз Ви напиша едно: 100% се увеличава активноста на медията "...." свързана с имотите в края на всяко тримесечие!Коментарът ми е следния - интересно защо така, свършиха се хората дето да теглят ли?И само още едно мнение по отношение на запитванията - щом някой започне да говори, че ЗАПИТВАНИЯТА са се увеличили, значи всъщност, че масата от хора НЕ ИСКАТ това за което се говори в статията! И понеже нещо все пак трябва да се увеличава - това са запитванията - за кредити ли било, за покупка ли...Интересно ми е този път как ще извъртите статистиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 0
kron
преди 4 години
"Запитванията за жилищно кредитиране в Пощенска банка са нараснали с над 50%..."Колко интересна тенденция сред населението, нямаща нищо общо с кампаниите на банката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 46 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
В дългосрочен план това ползва тези без дом, но с необходимост. Дава добра заетост, напоследък гледам строят сградата, още не са продали апартаменти, но отварят мебелн магазин на първия етаж, строителен отсреща, гледат да обхвата целия процес, може и хамалски фирм да отворят. Но като секнат желаещите ще стане страшно в сектора и свързаните с него. Никакви лихви не помогат, ако хората просто нямат нужда или не искат нов апартамент/сменят стария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още