Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

55% от българите без собствено жилище планират покупка на дом

Ръст на запитванията за жилищен кредит и увеличаване на размера на кредита през първото полугодие, отчитат от Пощенска банка

55% от българите без собствено жилище планират покупка на дом

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Малко над половината (55%) от българите, които не живеят  в собствено жилище, възнамеряват да закупят такова.

От тях близо половината посочват жилищния кредит като основно средство за финансирането му, показва национално представително онлайн проучване, осъществено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка.

На второ място се нарежда възможността за финансиране на покупката със собствени средства, посочена от 25% от анкетираните. 2% от тях биха ползвали заем от приятел или роднина, а останалите 25% – комбинация от жилищен и потребителски кредит или собствени средства и жилищен или потребителски кредит.

Запитванията за жилищно кредитиране в Пощенска банка са нараснали с над 50% от началото на годината спрямо същия период на миналата година. Най-активно продължава да е търсенето на жилища в големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас, които формират около 75% от новите заявления за ипотечен кредит в банката. Средният размер на кредита също бележи ръст, като за първите пет месеца на 2019 г. достига до 56 500 евро спрямо 51 200 евро за същия период на миналата година.

Още по темата

46% от хората, участвали в проучването, които вече са изтеглили жилищен кредит, споделят, че инвестицията в недвижим имот предоставя сигурност и спокойствие за бъдещето. Останалите причини, които те посочват за вземането на кредит, са нуждата от жилище в конкретно населено място (44%), желанието за самостоятелност (37%), увеличение на членовете на семейството (30%), възможност да осигурят дом за децата си (30%).

Изследването показва още, че най-често жилищен кредит ползват хора с висше образование, на възраст между 30 и 40 години, семейни и със среден доход от 900 до 2 хил. лева на месец.

Въпреки ясната тенденция към дигитализация и все по-честото използване на онлайн услуги, проучването сочи, че 88% от потребителите все още предпочитат банковия офис като най-често използваното място за кандидатстване за кредит, а личната консултация с банков експерт е основен източник на информация.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
19
 
13
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
55 процента от какво точно? Всяка година раждаемостта пада с 10 процента грубо. Застаряване. На 5 умрели се ражда 1 дете в малките и западнали области. Демографския удар по цивилизацията ни за сега се усеща само в образованието и никой не му пука. В София и още няколко града имате по едно разрешение за строеж на жилище за всяко новородено. Кой точно ще живее в тези жилища - може би богати мигранти. Отделно разслояването се усилва. Ние нямаме 55 процента златна среда даже в София. Нямаме. Никой няма вече средна класа по света. Дай боже да се запази процента на хора със собствено жилище у нас за нещастие на мафията и мутренския ни чорбаджилък крадлив и некадърен. Тва светлото бъдеще може да дойде след 25 години само ако сега с крути мерки и невероятни социални политики спрем демографския колапс. В интерес на истината за периода 2005-2009та Станишев успя да пречупи спада в раждаемостта и да постигне ръст за мандата от 70 на 80 хиляди деца, но при добри стартови позиции получени от Симеон. Случвало се е. Дай боже пак. Не и при сегашните апартаментчици естествено. Не и скоро след падането им. Имаме ужасен колапс последната година - около 15 процента свиване за година 2018та спрямо 2017та. 55 процента нищо не значи.
0
 
26
 
12
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
И въпреки всичко цените все още не само, че не падат, но и растат. Въпреки че според мен е безумие да се плащат по 2,5 средни софийски заплати за 1 кв.м жилище на шпакловка и замазка на някой пишман строител наел банда пияна роми и направил максимални оптимизации за минимални разходи
0
 
18
 
11
преди 1 седмица
Чобалийска мое ми напрайте само една тръбба, ей са ви гледам копторите в Колониалната *** ега не дам 200 000€ за кошара в Софията, пишете си не ни пречите ше го чешшате гологлав и тва ше ви е ... :))
2
 
6
 
10
ratten до: Blueberry
преди 1 седмица
явно така се е случило
2
 
14
 
9
Blueberry до: ratten
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
If you can't beat them, join them. Нъл тъй?

Още от България
България е десета в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през май