IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в София през следващите три години: Задържане или спад

Корекция е възможна заради увеличеното предлагане на жилища в строеж

17:23 | 07.11.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През следващите две-три години цените на жилищата в София ще се задържат на настоящите си нива или леко ще намалеят, прогнозира Андон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България по време на конференцията BalREc, организирана от Градът медиа груп.

Според него корекцията в цените ще дойде основно по линия на новото предлагане на жилища в строеж, което ще охлади очакванията на собствениците на имоти на вторичен пазар.

Данните на АДРЕС Недвижими имоти сочат ръст на цените на жилищата в София със 7% тази година. Според изпълнителния директор на имотната компания Гергана Тенекеджиева той не отразява покачването на стойността на даден имот, а факта, че се купуват все по-скъпи имоти. Все повече клиенти се ориентират към ремонтирани и обзаведени жилища, в резултат на което тристаен апартамент за ремонт в кв. „Гео Милев“ се продава на същата цена като двустайно жилище в добро състояние в същия квартал. Втората причина за ръста на цените според нея е общото увеличение на сделките с жилищни имоти ново строителство.

Средната цена на жилищата в София е 1079 евро на кв. м, като в повечето квартали остава далеч под пика от 1228 евро на кв. м, достигнат през 2008 г., сочат данните на АДРЕС. Като изключение от тенденцията Тенекеджиева посочи „Овча купел“ и „Младост“, където цените вече надхвърлят равнищата отпреди кризата.

Профил на купувача

Според Тенекеджиева три са основните профили на купувачите на имоти, които са активни на пазара. Първият са семейства или хора, които си търсят първо жилище. Вторият са физически лица, които искат да инвестират средствата си и се ориентират към новото строителство. Те са склонни да вложат парите си в по-начален етап на строителството, за да направят по-добра сделка с по-ниска цена на квадратен метър. Третият вид купувачи са хора, които нямат никакви спестени средства. Според Тенекеджиева преди тези купувачи са се срещали само в малките градове, а вече все повече присъстват и в София.

Данните на АДРЕС сочат, че преобладаващата част от купувачите предпочитат да инвестират в собствено жилище, като най-големият процент сделки се сключват от хора, които купуват жилище за първи път. Същите са наблюденията и на ЕРА – само 25% от клиентите на компанията купуват жилище с цел инвестиция, а останалите – с цел задоволяване на жилищни нужди.

В същото време растат изискванията на купувачите към имотите и заобикалящата ги среда и те не са под натиск да сключват бързи сделки. Тази тенденция води до удвояване на срока за продажба на жилища на вторичния пазар, който от 50 дни е достигнал сто дни, сочат данни на ЕРА.

Лесният достъп до кредитиране – основен двигател на жилищния пазар

Данните на ЕРА сочат, че с 500 лв. месечна вноска купувачите могат да си позволят да изплащат жилище на стойност 50 хил. евро за срок от 25 години. Месечна вноска от 800 лв. е достатъчна за изплащане на жилище за 80 хил. евро за същия срок, а от 1500 лв. – за имот на цена от 150 хил. евро.

Според Андон Андонов лесният достъп до кредитирането е една от основните причини за развитието на жилищния пазар. Той не очаква лихвите по ипотечните кредити да нараснат през идните две-три години с оглед на макроикономическата обстановка и политиката на Европейската централна банка, както и на изострената конкуренция между банките в България и високата ликвидност.

Румен Радушев, заместник-началник сектор „Банкиране на дребно“ в Пощенска банка, съобщи, че годината за банката ще бъде рекордна с общ обем на отпуснатите жилищни кредити от 350 млн. лв. 60% от ипотечния пазар в страната е съсредоточен в София. В същото време банката отчита ръст с 40% на желаещите да кандидатстват за ипотечен кредит, което е четвърта поредна година на увеличаване на кредитирането. Той обаче напомни, че силните ръстове на кредитирането се случват след шест години на спад.

Най-търсени остават двустайните жилища с дял от 50% от отпуснатите от банката ипотечни кредити, следвани от тристайните жилища. Средният размер на кредитите, отпускани от Пощенска банка е 60 хил. евро, като средно 30% от сделката се финансират от клиентите. Средният срок на кредита е 23 години, а средният доход на клиентите с ипотека достига 2200 лв.

Според Николай Марков, управляващ партньор в Dill Advisory, жилищният пазар в България ще остане стабилен през следващата година, като единствено сериозни сътресения в големи страни като САЩ, Китай, Русия може да окажат негативно въздействие и у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Kleopatra1
преди 1 година
Ще ви опиша какво р България за мен...Строителите са направили цените на порутените жилищата космически..Парламентите ни държат на мизерни заплати...Отгоре на всичко строят църкви да гаврят хората и да ги карат да се молят на измисления им Господ...И да не забравяме тъпите телевизии, които си излъчват глупавите си сериали да потискат обществото с помията си и да прибират милиони и милиарди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
OPASEN
преди 4 години
Мечтите ми съм ги реализирал вече :-))1. МРЗ е база, от която зависят всички заплати - пряко ( на държавните служители, защото те са обвързани ) и косвено ( на частния сектор, защото те трябва да догонват нивото на държавните служители ).Повишаването на заплатите води до повишаване на цените, което е инфлация!! :-))2. В кой Държавен вестник да прочета за този "Закон" ? :-))))) хе хеТочно търсенето и предлагането определя цената, т.е. цената на жилищата е такава, на каквато се правят сделките в момента. Именно тук грешат много от пишещите, според които цената трябва да е тяхната :-))Въпросът е да предвидиш в бъдеще какво ще е търсенето и предлагането!!За това и отворих темата за МРЗ и инфлацията ;-))3. Защо питаш за последните 7 години?За да определиш тренда и да направиш прогноза за следващите години трябва да тръгнеш от след кризисната година:2016 = 0,1 % - край на кризата!!2017 = 2,8 %2018 = 2,7 %2019 = ще видим в края на годината ;-))Друг е въпроса колко е реалната инфлация??Ако си честен ще се съгласиш, че животът е поскъпнал доста повече от "официалните" цифри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 4 години
цените на имотите изядоха оптимизма за следващите поне 20 години в аванс.....сега предстои намаляване на населението и цените, заедно с увеличаване на данъците и лихвите.... необходим е много силен нов импулс ,който да провокира ново поскъпване, като например откриването на петролни залежи в Софийското равно поле или на диаманти на Витоша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
bota156
преди 4 години
Ти с минимална заплата ли купуваш имот?Закон за търсене и предлагане чувал ли си?Колко е инфлацията за последните 7 години?:-) хубаво е да имаш мечти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
kron
преди 4 години
За мен този коментар е ключов за динамиката на пазара: "...ръст на цените на жилищата в София със 7% тази година... той не отразява покачването на стойността на даден имот, а факта, че се купуват все по-скъпи имоти".Ако тълкувам правилно грешния изказ, имаме ръст на стойността на сделките, а не на цените. Казват ни, че реално няма ръст на цените на вторичния пазар, а че купувачите са се ориентирали към по-скъпите имоти. Тази тенденция явно заблуждава народа, че "инвестицията" в готово построено жилище ще им донесе доходност. Все едно всички да слезем от малките градски колички и да се качим на джипове и да кажем, че цените на колите са се покачили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
melon
преди 4 години
800 лв/м, за 25 години, за 80 000 евро..., а ако лихвите се вдигнат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 13
OPASEN
преди 4 години
От 2020 г. отново се повишава МРЗ ( от 560 на 610 лв. ), същото е заложено и за 2021 г., когато МРЗ ще бъде 650 лв.През 2013 г. МРЗ = 310 лв., т.е. за 7 години МРЗ ще е нарастнал малко повече от 2 пъти!!Няма как да предстои голям спад в цените на имотите при положение, че се помпа инфлация!!От къде на къде всичко ще поскъпва, а имотите ще поевтиняват?? :-))Според мен ще има застой, защото до момента малко по-ударно се повишиха цените на имотите и сега предстои период на изчакване, т.е. цените на имотите ще изчакат инфлацията да ги настигне :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 4
Varfor
преди 4 години
Не лека корекция, а огромен спад предстои. На всеки трети билборд се рекламира уникална оферта за поредният невероятен комплекс. Смятайте какво търсене има щом дотам са опрели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още