Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Цените на жилищата в София през следващите три години: Задържане или спад

Корекция е възможна заради увеличеното предлагане на жилища в строеж

Цените на жилищата в София през следващите три години: Задържане или спад

Снимка: Pixabay

През следващите две-три години цените на жилищата в София ще се задържат на настоящите си нива или леко ще намалеят, прогнозира Андон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България по време на конференцията BalREc, организирана от Градът медиа груп.

Според него корекцията в цените ще дойде основно по линия на новото предлагане на жилища в строеж, което ще охлади очакванията на собствениците на имоти на вторичен пазар.

Данните на АДРЕС Недвижими имоти сочат ръст на цените на жилищата в София със 7% тази година. Според изпълнителния директор на имотната компания Гергана Тенекеджиева той не отразява покачването на стойността на даден имот, а факта, че се купуват все по-скъпи имоти. Все повече клиенти се ориентират към ремонтирани и обзаведени жилища, в резултат на което тристаен апартамент за ремонт в кв. „Гео Милев“ се продава на същата цена като двустайно жилище в добро състояние в същия квартал. Втората причина за ръста на цените според нея е общото увеличение на сделките с жилищни имоти ново строителство.

Средната цена на жилищата в София е 1079 евро на кв. м, като в повечето квартали остава далеч под пика от 1228 евро на кв. м, достигнат през 2008 г., сочат данните на АДРЕС. Като изключение от тенденцията Тенекеджиева посочи „Овча купел“ и „Младост“, където цените вече надхвърлят равнищата отпреди кризата.

Профил на купувача

Според Тенекеджиева три са основните профили на купувачите на имоти, които са активни на пазара. Първият са семейства или хора, които си търсят първо жилище. Вторият са физически лица, които искат да инвестират средствата си и се ориентират към новото строителство. Те са склонни да вложат парите си в по-начален етап на строителството, за да направят по-добра сделка с по-ниска цена на квадратен метър. Третият вид купувачи са хора, които нямат никакви спестени средства. Според Тенекеджиева преди тези купувачи са се срещали само в малките градове, а вече все повече присъстват и в София.

Данните на АДРЕС сочат, че преобладаващата част от купувачите предпочитат да инвестират в собствено жилище, като най-големият процент сделки се сключват от хора, които купуват жилище за първи път. Същите са наблюденията и на ЕРА – само 25% от клиентите на компанията купуват жилище с цел инвестиция, а останалите – с цел задоволяване на жилищни нужди.

В същото време растат изискванията на купувачите към имотите и заобикалящата ги среда и те не са под натиск да сключват бързи сделки. Тази тенденция води до удвояване на срока за продажба на жилища на вторичния пазар, който от 50 дни е достигнал сто дни, сочат данни на ЕРА.

Лесният достъп до кредитиране – основен двигател на жилищния пазар

Данните на ЕРА сочат, че с 500 лв. месечна вноска купувачите могат да си позволят да изплащат жилище на стойност 50 хил. евро за срок от 25 години. Месечна вноска от 800 лв. е достатъчна за изплащане на жилище за 80 хил. евро за същия срок, а от 1500 лв. – за имот на цена от 150 хил. евро.

Според Андон Андонов лесният достъп до кредитирането е една от основните причини за развитието на жилищния пазар. Той не очаква лихвите по ипотечните кредити да нараснат през идните две-три години с оглед на макроикономическата обстановка и политиката на Европейската централна банка, както и на изострената конкуренция между банките в България и високата ликвидност.

Румен Радушев, заместник-началник сектор „Банкиране на дребно“ в Пощенска банка, съобщи, че годината за банката ще бъде рекордна с общ обем на отпуснатите жилищни кредити от 350 млн. лв. 60% от ипотечния пазар в страната е съсредоточен в София. В същото време банката отчита ръст с 40% на желаещите да кандидатстват за ипотечен кредит, което е четвърта поредна година на увеличаване на кредитирането. Той обаче напомни, че силните ръстове на кредитирането се случват след шест години на спад.

Най-търсени остават двустайните жилища с дял от 50% от отпуснатите от банката ипотечни кредити, следвани от тристайните жилища. Средният размер на кредитите, отпускани от Пощенска банка е 60 хил. евро, като средно 30% от сделката се финансират от клиентите. Средният срок на кредита е 23 години, а средният доход на клиентите с ипотека достига 2200 лв.

Според Николай Марков, управляващ партньор в Dill Advisory, жилищният пазар в България ще остане стабилен през следващата година, като единствено сериозни сътресения в големи страни като САЩ, Китай, Русия може да окажат негативно въздействие и у нас.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
5
 
7
OPASEN до: bota156
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Мечтите ми съм ги реализирал вече :-))

1. МРЗ е база, от която зависят всички заплати - пряко ( на държавните служители, защото те са обвързани ) и косвено ( на частния сектор, защото те трябва да догонват нивото на държавните служители ).
Повишаването на заплатите води до повишаване на цените, което е инфлация!! :-))

2. В кой Държавен вестник да прочета за този "Закон" ? :-))))) хе хе
Точно търсенето и предлагането определя цената, т.е. цената на жилищата е такава, на каквато се правят сделките в момента. Именно тук грешат много от пишещите, според които цената трябва да е тяхната :-))
Въпросът е да предвидиш в бъдеще какво ще е търсенето и предлагането!!
За това и отворих темата за МРЗ и инфлацията ;-))

3. Защо питаш за последните 7 години?
За да определиш тренда и да направиш прогноза за следващите години трябва да тръгнеш от след кризисната година:
2016 = 0,1 % - край на кризата!!
2017 = 2,8 %
2018 = 2,7 %
2019 = ще видим в края на годината ;-))

Друг е въпроса колко е реалната инфлация??
Ако си честен ще се съгласиш, че животът е поскъпнал доста повече от "официалните" цифри...
1
 
22
 
6
преди 10 месеца
цените на имотите изядоха оптимизма за следващите поне 20 години в аванс.....сега предстои намаляване на населението и цените, заедно с увеличаване на данъците и лихвите.... необходим е много силен нов импулс ,който да провокира ново поскъпване, като например откриването на петролни залежи в Софийското равно поле или на диаманти на Витоша...
2
 
11
 
5
bota156 до: OPASEN
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ти с минимална заплата ли купуваш имот?
Закон за търсене и предлагане чувал ли си?
Колко е инфлацията за последните 7 години?
:-) хубаво е да имаш мечти
1
 
14
 
4
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
За мен този коментар е ключов за динамиката на пазара: "...ръст на цените на жилищата в София със 7% тази година... той не отразява покачването на стойността на даден имот, а факта, че се купуват все по-скъпи имоти".

Ако тълкувам правилно грешния изказ, имаме ръст на стойността на сделките, а не на цените. Казват ни, че реално няма ръст на цените на вторичния пазар, а че купувачите са се ориентирали към по-скъпите имоти. Тази тенденция явно заблуждава народа, че "инвестицията" в готово построено жилище ще им донесе доходност. Все едно всички да слезем от малките градски колички и да се качим на джипове и да кажем, че цените на колите са се покачили.
0
 
13
 
3
преди 10 месеца
800 лв/м, за 25 години, за 80 000 евро..., а ако лихвите се вдигнат?

Още от България
АПИ отново възлага проверка на здравината на Аспаруховия мост