IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Паелинк: Проптех секторът в Европа расте експоненциално през последните 5 г.

Голямото предизвикателство през идните години ще бъде как да се финансира растежът на европейските проптех компании

17:51 | 03.11.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Дирк Паелинк е председател на European PropTech Association - PropTech House. Той ще бъде един от говорителите на първата международна проптех конференция в Югоизточна Европа PropTech Bulgaria 2020 / The SEE Conference, която ще се проведе на 4 и 5 ноември. 

- Инвестиционната програма ЕSCALAR на Европейската комисия, разработена съвместно с Европейския инвестиционен фонд, е нов модел за финансиране в Европа, включващ предприемачите. Бихте ли разказали повече подробности за програмата и какви са целите, които си поставя Комисията конкретно чрез финансирането на проптех компании?

- Програмата цели да мобилизира допълнителни инвестиции в скейлъп и стартъп компании, базирани в страни членки на ЕС, като активизира капитали от пенсионни фондове, застрахователни компании и други. Тези инвеститори, избягващи риска, ще бъдат стимулирани да инвестират в незрели компании чрез финансов механизъм, гарантиращ 50% от капитала, който те ще вложат в тях. През първата фаза механизмът ще се прилага само за инвестиционни фондове (не директни инвестиции в компании), които инвестират в скейлъпи и стартъпи.

Например фонд за частни капиталови инвестиции на стойност 20 млн. евро може да кандидатства по програмата ESCALAR. Ако бъде одобрен, пенсионни фондове също ще инвестират 20 млн. евро в този фонд, който на практика удвоява размера на средствата си и това му позволява да инвестира по-големи суми в скейлъп и стартъп компании.

- На какви критерии трябва да отговарят компаниите, за да получат финансиране по програма ESCALAR?

- Програмата е насочена към фондове. Те трябва да инвестират най-малко 25% от капитала в скейлъп компании, които трябва да са базирани в страна членка на ЕС. За да се възползват от програмата ESCALAR, фондовете трябва да изпратят предложение до Европейската комисия.

- Защо проптех секторът се нуждае от бързо и мащабно финансиране днес?

- Проптех е индустрия, която расте експоненциално от пет години насам. COVID-19 ускорява този растеж. Проптех индустрията в Европа създава висококачествени стартъпи и скейлъпи, но на Стария континент съществува недостиг на финансиране в сравнение със САЩ и Китай.

- Какъв ще е ефектът от европейската „Зелена сделка“ върху проптех индустрията в Европа? Възможно ли е проптех секторът да играе значима роля в декарбонизирането на Европа, подобряването на енергийната ефективност и постигането на целите за климата?

- Проптех индустрията се намира по средата на Green и Digital, които са две големи теми в дневния ред на Европейската комисия. Недвижимите имоти са отговорни за 44% от парниковите газове и за голямото потребление на енергия и вода.

„Зелената сделка“ ще наложи строги регулации, които целят постигането на климатичните цели на ЕС. За да отговори на изискванията на регулациите, секторът на недвижимите имоти ще трябва да се обърне към технологични решения (предоставени от проптех), които позволяват постигането на тези цели, като в същото време създават ефективност.

- Кои проптех сегменти привличат най-голям интерес от страна на инвеститорите?

- Базираните в страни членки на ЕС проптех компании предлагат висококачествени решения, поради което инвеститори от САЩ и Китай все повече насочват поглед към европейския проптех пазар. Най-предпочитаните сегменти са Manage and Operate, както и Live and Work.

- Какви характеристики трябва да притежава дадена проптех компания, за да бъде сметната за обещаваща от инвеститорите?

- На първо място трябва да позволява бърза възвръщаемост на инвестицията и на второ място трябва да предлага решение, което да бъде бързо приложимо на практика. Освен това решението трябва да дава възможност за по-нататъшен растеж и да отговаря на принципите на „Зелената сделка“ на ЕС.

- Европейската проптех асоциация обяви неотдавна партньорството си с Европейската космическа агенция. Бихте ли разкрили повече подробности за програмата PropTech Kick-Start и каква цел си поставя тя?

- Програмата цели да избере най-добрите проптех компании в ЕС, като им предостави финансова подкрепа и им позволи да интегрират в решенията си технологии, разработени в рамките на Европейската космическа агенция. Например геолокализиране, проследяване от разстояние на строителни обекти, предвиждане на райони, в които трябва или не трябва да се строи и т. н.

- Кои страни в Европа са лидери в проптех сектора и какви са политиките им в подкрепа на растежа?

Тъй като проптех до голяма степен е процес по дигитална трансформация на света на недвижимите имоти, не можем да кажем, че има страни, които са по-развити от други. Виждаме страхотни скейлъп и стартъп компании във всяка страна. Трансграничното сътрудничество, което Европейската проптех асоциация цели да разшири, води до създаването на много изключителни компании, в чиито екипи има представители на различни страни.

- Конкурентен ли е проптех секторът в Европа на Китай и САЩ и кои ще бъдат най-големите предизвикателства пред него през идните години?

- Европейският проптех сектор е конкурентен и на много високо ниво. Китай и САЩ инвестират много в базирани в ЕС проптех компании. Основното предизвикателство ще бъде как да се финансира растежът на европейските проптех компании с европейски средства и как да се гарантира, че проптех компаниите в ЕС няма да се установят на други континенти, а ще останат в Европа, като създават работни места в границите на Стария континент.

Програмата ESCALAR е първият финансов инструмент, който цели да постигне точно това, тя ще бъде последвана от още програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
не са продавачите, прекупвачите са. и много скоро ще го духaт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Ти наистина ли мислиш, че iPhone джунджуриите струват трилиони т.е повече от БВП на мнозинството от страните в света... Ако имаш да кажем 2 трилиона $ е много по-изгодно да си имаш цяла страна например като Австралия или Канада вместо няколко китайски цехчета за електронни джунджурии не мислиш ли? Тук говорим за цяла страна все пак... Всички освен мен си мислеха, че бърни мейдоф е гениален бизнесмен, но истината е друга обаче... Тех балона се спука веднъж, ще се спука пак и тогава много хора ще се хвърлят през прозорците буквално... Май си забравил какво стана преди точно 20 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
То за теб има ли нещо, което не е надценено?Или просто още си във феодалния строй и само ръсиш глупости на килограм за всичко, което е извън възможностите ти, защото "гроздето е кисело" или пък защото продавачите не се занимават с прошляци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Сега като се пукне проп-балона проп-тех ще се се срива експоненциално и дори ще изчезне напълно...Големият тех балон и той няма да издържи вечно... Ще имаме едно голямо отрезвяване рано или късно... Тех е балон и е най-надцененият бизнес модел в момента или изобщо в историята...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
и AI.всьо що е AI tech crypto стартира от грант 200 бимберици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
света се напълни с празнодумци и измислени термини... абе важно е тех да има в името или крипто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
значи е време да пропада логаритмично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още