IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечното кредитиране у нас расте и през първото тримесечие

Миналата година размерът на исканите кредити е нараснал с 12%, а тази година продължава да расте

14:28 | 20.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пазарът на жилищни кредити в България продължава да расте и през първото тримесечие на настоящата година, като главната цел за кредитоискателите e покупката на основно жилище. Това показва анализ на Пощенска банка за развитието на ипотечния пазар през последните три години. Първите три месеца на 2022 г. потвърждават възходящата тенденция в сектора, отбелязва банката.

Данните ѝ сочат, че през 2021 г. средният размер на исканите кредити се е увеличил с 12% и продължава своя ръст и през настоящата година. Принос за това имат увеличението на доходите на населението, атрактивните условия за жилищно финансиране и ниските лихвени проценти, заедно с повишеното търсене от страна на потребителите.

От анализа става ясно, че потребителите трайно насочват предпочитанията си към по-качествени жилища. Наблюдава се повишен интерес към имоти с отлични характеристики, в райони с по-добра инфраструктура и в близост до зелени площи. Все повече се търсят имоти монолитно строителство, които заемат 90% от дела на финансираните жилища през 2021 г., като все по-малък е интересът към панелните апартаменти и към имотите в строеж.

Като резултат от промените, които настъпиха в начина на живот по време на пандемията, клиентите търсят все по-големи и просторни имоти. Расте интересът към тристайните и четиристайни жилища, за разлика от по-маломерните, при които се наблюдава спад. В потвърждение на тази тенденция данните показват, че около 31% от финансираните имоти през първото тримесечие на годината са тристайни апартаменти, докато за 2021 г. този процент е бил 27%.

В унисон с повишеното търсене на качествени и просторни имоти банката отчита и ръст в средната цена на квадратен метър на обезпеченията по жилищни кредити, който през 2021 г. е 12% на национално ниво, като водеща по този показател е столицата.

Анализът на Пощенска банка показва още, че в профила на основния купувач влизат хора с високи и стабилни доходи, заети предимно в търговията, държавната администрация и ИТ сектора. Наблюдава се също така ръст на размера на самоучастието при покупката на имот, като през първото тримесечие на годината средните стойности на този показател са 35%. Остава стабилен средният срок на искания жилищен кредит, който е 24 години.

Според статистиката търсенето на жилища е съсредоточено главно в петте най-големи града в страната, които съставляват приблизително 80% от заявленията за ипотечен кредит в Пощенска банка. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, като столицата безспорно е доминираща в тази класация с 60% от сключените сделки.

Данните от последните месеци показват, че клиентите, които търсят финансиране за своя нов дом, все повече се интересуват и от добавената стойност и гъвкавостта, която им предлага кредитният продукт.

Очертават се и още една категорична тенденция в поведението на потребителите, които търсят допълнителна сигурност и спокойствие чрез застрахователните продукти, които предлага банката, като приблизително 80% от клиентите ползват Застраховка Живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr.Bah
преди 1 година
Щом 80% от клиентите ползват застраховка живот значи все пак ще изплатят апартаментите хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
1.Нажеженият някога жилищен пазар в Канада се пълни с все повече потиснати сделкиЦените на жилищата в Торонто са намалели с 9% от март насам /17.Юни.2022г/2.Когато ипотечният брокер Джеф Лейзърсън споменал на клиент за лихва от 6% тази седмица, той помислил, че е грешка. За последен път лихвите по 30-годишните кредити бяха с толкова висока лихва през 2008 г., когато ръководителите на централните банки тласнаха света към ера на ултраниски лихви, за да отдалечат икономиките от ръба на пропастта, пише Bloomberg.Какъв шок!, казва Лейзърсън, президент на компанията Mortgage Grader в Лагуна Нигел, щата Калифорния. Струва ми се, че ще видим много тежка рецесия, допълва той./пазара в САЩ с дата пак 17.Юни 2022 година ..3.Швеция -Жилищният балон в Швеция започва да спада, очакванията за цените се влошаватРязката промяна в очакванията почти може да се сравни с реакцията след фалита на Lehman Brothers, казват брокери в страната /16.Юни 2022 година 4.Швйцария -Швейцарската централна банка: Корекция на имотния пазар става все по-вероятна 16 юни 2022 година 5.Имотните пазари в САЩ и Европа преживяват спад на цените, тъй като купувачи излизат от пазара, казва глобалният главен инвестиционен директор на компанията Hines, един от най-големите инвеститори в недвижими имоти в света, цитиран от Bloomberg.Цените намаляват с около 5% до 10% спрямо година по-рано в някои страни, казва Дейвид Л. Стейнбах. Европа следва очертаната траектория от САЩ. Мисля, че ни предстоят няколко бурни месеца. Тази година ще бъде в бурни води, допълва той. 14/06/2022
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още