IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 18 млн. лв. са приходите от разрешения за строеж в София през 2018 г.

Таксата за издаване на строителни разрешителни може да се увеличи, а средствата да отиват във фонд за благоустройство на територията, каза Здравко Здравков

11:34 | 08.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През 2018 г. приходите от разрешения за строеж в София надхвърлят 18 млн. лв. Това означава, че за последната една година има стартирали проекти с общо разгъната застроена площ от 1,8-2 млн. кв. м, казва в интервю за „24 часа“ главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Приходите от разрешения за строеж се увеличават с 40% спрямо 2017 г., когато са били 11 млн. лв. Според Здравков трябва да се помисли за увеличение на таксата за издаване на строителни разрешителни, която в момента е средно около 10 лв. на кв. м.

„Трябва да се мисли за увеличение на таксата, но средствата от нея да отиват във фонд за благоустройство на територията, какъвто бе предвиден в първоначалните текстове на ЗУТ, но после отпадна. Така средствата ще се ползват целево в зоните, в които са инвестициите. Например за отчуждаване на терените, предвидени за озеленяване“, казва Здравков. „Когато таксата работи в полза на обществото и се подобрява средата, можем да убедим общинските съветници и инвеститорите, че увеличението ще повиши не само себестойността на техния продукт, но ще подобри и целия квартал“, допълва той.

Здравков коментира и новия конкурс за обновяване на пространството около църквата „Света Неделя“. „Задачата за трансформиране на това знаково място е изключително сложна. Предизвикателство е да се интегрира разкритата археология със съвременното ниво и сложната архитектура“, отбелязва той.

Според Здравков е важно проектното решение за пл. “Св. Неделя” да насити с живот и околните пространства. „В бъдеще този пешеходен архитектурен и археологически разказ може да продължи към бул. “М. Луиза”, през пл. “Бански”, а на изток - през ул. “Съборна” до Градската градина. Надявам се конкурсът да даде най-рационалното проектно решение, което не само да изглежда отлично на картинка, но и да бъде ефективно и съобразено с възможностите на Столичната община. Нужен ни е разумен баланс между качествено решение и финансови възможности“, изтъква той.

Главният архитект се надява да има готов проект до края на 2020 г. „Ще има и обществени обсъждания, за да са наясно хората какво предстои. Искаме качествен краен продукт, който да бъде изпълнен до най-малкия детайл“, отбелязва той.

По отношение на ремонта на „Граф Игнатиев“ Здравков посочва, че повечето проблемни детайли там са свързани със завършването на дребноразмерните елементи в контактната зона с релсовия път. „Но всичко беше коригирано и чакаме изпълнителят да приключи работа. Ако имаме забележки, те трябва да бъдат отстранени и чак след това обектът ще се въведе в експлоатация. Разбирам желанието на хората този ремонт да свърши, но строежът трябва да приключи според изискванията ни като възложител“, казва Здравков.

Наредбата за транспортния анализ ще бъде готова в края на март, съобщава главният архитект. „Създаваме и основен инструмент, работил до 2009 г. в София – единен базов транспортен модел. Това е компютърен модел на града, отчитащ сегашните и бъдещите натоварвания и пропускателната способност на уличната мрежа. Когато той заработи, ще имаме единна система, в която ще въвеждаме бъдещи инвестиционни намерения“, отбелязва Здравков. Моделът ще включва натоварвания, брой хора и коли във всяка зона и ще изследва влиянието на бъдещите сгради, допълва той.

Здравков съобщава още, че се подготвят промени в Закона за културното наследство, които целят по-лесна процедура за налагане на законова ипотека. „Разходваме обществени средства и сме отговорни пред хората защо харчим парите им, за да поддържаме сградата на някого, който с години нехае за собствеността си. Не може да сте собственик на сграда с прекрасна архитектура в идеалния център и с години да не сте заковали дори един пирон в нея. Затова искаме при установяване на увреждане или умишлено разрушаване веднага да се налага законова ипотека независимо как се променя собствеността на сградата“, казва Здравков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още