IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средностатистическият потребител на жилищни кредити: над 35-годишен, семеен, вишист

Пощенска банка отчита ръст в търсенето на нови жилищни кредити от 50% за първата два месеца на 2019 г.

12:12 | 03.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изборът на нов дом е важен момент за всеки човек. Той изисква добро планиране, знания и най-често - допълнително финансиране. 

През последните години се отчита ръст на икономиката в страната, изразен в повишаване на доходите, намаляване на безработицата и др., като се наблюдава понижаване на лихвите и оживление на имотния пазар – фактори, които карат много хора да се възползват от благоприятните условия за покупка на собствен дом. По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2018 г. е 721, а новопостроените жилища в тях са 2345. Спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г. сградите са с 67 повече, или с 10.2%, а жилищата в тях се увеличават с 304, или с 14,9%.

Експертите на Пощенска банка отчитат продължаваща тенденция за ръст в запитванията за жилищно кредитиране през първите два месеца на годината – над 50% увеличение на исканията за нови жилищни кредити, получени в институцията, спрямо същия период на миналата година. Към края на 2018 г. общият размер на кредитния портфейл на банката в сегмента се увеличава с над 100 милиона лева и достига 1588 млн. лева спрямо 1486 млн. лева година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още