IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 декември

07:43 | 18.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

НОИ отчете с 10% по-малко нови пенсионери спрямо 2016 г.
В. Сега

Увеличаването на възрастта за пенсиониране и на стажа, както и въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите от сектор "Сигурност", започнали от 2016 г. с последната пенсионна реформа, дават вече по-видим ефект за Държавното обществено осигуряване. Националният осигурителен институт отчита по-малко нови пенсионери, в пъти по-малко пенсионирали се военни и полицаи и намаляване на новите инвалидни пенсии. Близо 75 хиляди са новоотпуснатите пенсии към края на септември тази година, което е с почти 10% по-малко от миналата година.

От 2018 г. се орязва още едно обезщетение за безработица
В. Сега

Хората, които са принудени да напуснат работа по инициатива на работодателя срещу компенсация от поне 4 заплати, вече няма да получават пълно обезщетение за безработица от НОИ. Поредната репресивна мярка срещу правото на осигурените лица, изпаднали от пазара на труда, да получат подкрепа от общественото осигуряване срещу осигурителните си вноски, е прокарана с една от многото промени в Кодекса за социално осигуряване през Закона за бюджета на държавното осигуряване.

Нови лекарства ще има, но бавно и субективно
В. Капитал Daily

Опитите на управляващите да излязат от казуса с мораториума върху новите лекарства, който въведоха и прегласуваха след вето на президента и който засяга хиляди пациенти, продължават. В петък премиерът Бойко Борисов обяви от Брюксел, че е склонен да преразгледа мораториума и че ако един медикамент се заплаща в девет от всички страни - членки на ЕС, ще бъде плащан и в България. В събота обаче премиерът и здравният министър съобщиха, че няма да преразглеждат гласувания текст за мораториума. За сметка на това специализирана комисия към Министерството на здравеопазването ще решава кои нуждаещи се пациенти да получават лечение.

Софрата за Коледа с една трета по-скъпа
В. Монитор

Тази година коледната трапеза ще ни излезе с около една трета или с 30 лева по-скъпо в сравнение с миналата година, показа проверка на „Монитор“. Така, за да съберем четиричленното семейство около масата за Рождество ще ни трябват около 130 лева, докато миналата година сметката е била около стотарка. Около 20 лева ще похарчим, за да сервираме след дългите пости свинско месо.

Евтина Коледа, скъпа Нова Година
В. Труд

Празнуването на Коледа в чужбина става все по-популярно сред българите и излиза по-евтино от посрещането на Нова година. Независимо дали бюджетът ви е до 200 или над 2000 лева офертите за прекарването на празниците извън граница валят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още