IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският ни дефицит следва тенденцията на намаление от началото на годината

От януари до май износът расте със 7,3% на годишна база, а вносът – с 3,5%, отчете НСИ

14:40 | 12.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България намали търговския си дефицит в края на май, след като през първите пет месеца на тази година търговията отбеляза ръст на годишна база, става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Наблюденията на Investor.bg показват, че във всеки месец в периода януари-май на 2019 г. има намаление на дефицита в сравнение с година по-рано, като най-голямо то е през февруари.

От 1 януари до 31 май износът на български стоки достига 23,308 млрд. лева, което е с 9,1% повече в сравнение със същия период на миналата година. Само през май общият експорт е на стойност 4,639 млрд. лева и се увеличава със 7,3% спрямо година по-рано.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

Внесените стоки в страната за първите пет месеца на тази година са на стойност 25,747 млрд. лева (по цени CIF), което е с 3,5% повече спрямо същия период на 2018 година. Само през май импортът намалява с 0,6% спрямо същия месец на миналата година и възлиза на 5,133 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

През първите пет месеца на 2019 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и е на стойност 2,438 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) то също е на минус с 675,7 млн. лева.

През май общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е на отрицателна територия с 493,8 млн. лева. По цени FOB/FOB то е на минус със 177,4 млн. лева.

Търговия с трети страни

За първите пет месеца на тази година експортът на стоки от България за трети страни нараства с 14,4% в сравнение със същия период на миналата година и достига 7,390 млрд. лева. Основни търговски партньори на страната ни са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Руската федерация и Република Северна Македония, които формират 50,9% от износа за трети страни.

Само през май износът на български стоки за трети страни нараства с 13% спрямо година по-рано и е на стойност 1,470 млрд. лева.

През периода януари - май при експортът за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на предходната година е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (58,2%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (31,8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“1 (10%).

Вносът на стоки в България от трети страни за петте месеца на тази година расте с 5,6% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 8,986 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

През май експортът от трети страни намалява със 7,3% на годишна база и е в размер на 1,669 млрд. лeвa.

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - май 2019 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на миналата година е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (28,6%) и „Храни и живи животни“ (22%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Машини, оборудване и превозни средства“ (1,2%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - май 2019 г. е с отрицателен знак и е в размер на 1,595 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е на минус с 818,9 млн. лева.

През май външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е на отрицателна територия с 199,7 млн. лева.

Търговия с ЕС от януари до април

През първите четири месеца на тази година износът на България за ЕС нараства със 7,3% спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 12,749 млрд. лева. Основни търговски партньори на страната ни са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67,3% от износа за държавите в Евросъюза.

Само през април експортът нараства с 8,4% спрямо година по-рано и е в размер на 3,142 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за ЕС през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите четири месеца на тази година, в сравнение с година по-рано, най-голям ръст е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (111,1%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (14,9%).

Импортът от ЕС през периода януари – април се увеличава с 2,3% спрямо същия период на предходната година и достига 13,297 млрд лева по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. Само през април вносът се увеличава с 8,4% на годишна база и е в размер на 3,479 млрд. лева.


Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от ЕС през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, за четири месеца в сравнение с преди година най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (44,6%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“1 (27,4%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за четири месеца е на минус с 548,5 млн. лева (табл. 1 от приложението). По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото  е положително и е в размер на  264,1 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още