IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отпусна още 109 млн. евро помощ за Украйна

Новият пакет от мерки за подкрепа се състои от 4 програми

18:09 | 08.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) предоставя на Украйна допълнителна помощ в размер на 109 млн. евро, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Новият пакет от мерки за подкрепа се състои от 4 програми и се съсредоточава върху децентрализацията, борбата с корупцията, подкрепата на гражданското общество и техническото сътрудничество, допълва се в съобщението.

Помощта беше подписана днес, по време на 21-та среща на върха ЕС-Украйна, от еврокомисаря по въпросите на добросъседството и разширяването на ЕС Йоханес Хан.

За децентрализацията в Украйна ЕС предоставя 40 млн. евро. ЕС подкрепя процеса чрез програмата U-LEAD от 2015 г. Тази реформа, според съобщението, е една от най-успешните, проведени от властите в източноевропейската страна. Тя даде възможност за доброволен процес на сливане на местните общности, прехвърляне на властта по-близо до гражданите по отношение на местните въпроси, включително бюджета, както и подобрено предоставяне на услуги на местно равнище.

ЕС допълва настоящата програма, за да засили административния капацитет на местно, регионално и национално равнище.

За борба с корупцията са предназначени 15 млн. евро. Действаща от 2016 г. Инициативата на ЕС за борба с корупцията (EUACI) допринесе за приемането на всеобхватна правна рамка, създаването на нови агенции за предотвратяване и разследване на корупцията, създаването на Висшия съд за борба с корупцията, както и въвеждането на модерни антикорупционни механизми, като електронна система за деклариране на активи и платформа за обществени поръчки, припомнят от ЕК.

Приносът на ЕС към втората фаза на програмата ще има за цел да гарантира устойчивостта на постигнатите досега антикорупционни реформи и допълнително да засили тези усилия както на национално, така и на местно равнище, допълва се в съобщението.

В подкрепа на гражданското общество в Украйна са 10 млн. евро. Целта на програмата е да повиши жизнеспособността и капацитета на организациите на гражданското общество и културните оператори да допринесат за развитието на отговорни, прозрачни и демократични институции, социално и икономическо развитие, както и за предотвратяване на насилствени конфликти.

Инструментът за техническо сътрудничество получава 44 млн. евро. Тази програма има за цел да подкрепи Украйна в осъществяването на ключови реформи, както и на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включително неговата задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още