IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Русия да се раздели с долара?

Правителството на президента Путин работи по план да отдели най-големите си индустрии от американската валута, но дали ще успее?

15:14 | 20.10.18 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на президента Владимир Путин заяви, че работи по план да спре да използва долара в икономиката на Русия, възлизаща на 1,6 трлн. долара, и да отдели най-големите си индустрии от американската валута. Това решение следва четирите години санкции на САЩ срещу страната и очакванията за нови ограничения, коментира Financial Times.

Американският Сенат обмисля предложения, които целят да накажат Русия за намесата ѝ в изборите в САЩ и международната агресия. Със санкциите най-големите банки на Русия реално ще бъдат откъснати от долара, а Москва ще изгуби достъпа си до международните дългови пазари.

Ограниченията реално ще забранят на военната индустрия и някои от най-големите ѝ корпоративни групи в Русия да използват долара, както и ще намалят рязко способността на големите петролни и газови играчи да взимат заеми в долари.

План на Андрей Костин, ръководител на руската банка ВТБ, в който банките и компаниите ще обърнат договорите в долари в други валути, има подкрепата на финансовото министерство, централната банка, а според Костин – и на Путин.

Освен това Кремъл иска да сключи сделки с основните си търговски партньори да използват руската рубла за внос и износ.

Този стремеж бе приветстван от страни като Китай и Турция, където отношенията със САЩ са също толкова обтегнати.

„Все повече страни, не само на изток, но и в Европа, започват да мислят как да сведат до минимум зависимостта си от долара“, заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков. „Внезапно те осъзнават, че а) това е възможно, б) трябва да се направи и в) може да се спасиш, ако го направиш по-рано“.

По-лесно обаче е да се каже, отколкото да се направи. Русия разчита силно на износа си на суровини и енергия – пазари, на които доларът е предпочитаната валута. А и е малко вероятно Кремъл да успее да убеди западните си партньори да търгуват с волатилната руска валута.

Затова може ли наистина Русия да спре да използва щатския долар?

Анализаторите са разделени за това колко тежки са били четирите години санкции срещу руската икономика, но влиянието върху валутните и облигационните пазари е значително.

След като министерството на търговията на САЩ обяви най-силните си мерки през април, рублата поевтиня с 18% спрямо долара.

US sanctions have hurt Russia's currency

Заплахата на Вашингтон за разширяване на ограниченията, включително със забрана на покупките на руски държавен дълг, доведоха до разпродаване на държавни облигации за 7,5 млрд. долара от чужденци.

Russia's dollar use is decreasing, but it remains dominant

Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
Ние сме съгласни и ще им плащаме в левове! Все пак вноса ни от русия е с над 6 млрд повече от износа ни!Давайте тавариши петрол за левовехахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 12
ABBA
преди 5 години
Че к'во му е на юана.Основно от Китай внасят.Какво купуват от краварите? ГМО - при тях е забранено.Шистов газ?Епъли? Тях пак у Китай ги дялат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 20
Hahoto
преди 5 години
Може ли Русия да се раздели с долара? Отговор: Много искат, но не могат! Сами го признават! Просто все още е по-изгоден от алтернативите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 5 години
Мисля че наистина си виждал извънземни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 13
ABBA
преди 5 години
"Въпроса е - иска ли Русия всъщност наистина да се откаже от долара?И ако иска, то защо не го прави наистина ами само плямпа"Защото от USAID поднесоха на Елцин конституцийка с валутен борд, в който пише, че международното (разбирай щатското) законодателство е над руското. Получава се параграф 22, за което 5-тата колона пречи да бъде съборен тоя параграф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Fair - справедлив, честенFire - пожарЕй, с тоя английски ще се избием някой ден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 9
bgMan
преди 5 години
Мине не мине време и някой от Русия пусне пак тази партенка.Въпроса е - иска ли Русия всъщност наистина да се откаже от долара? И ако иска, то защо не го прави наистина ами само плямпа докато всяка година търговския й оборот в долари скача. Голямо отказване, няма що...Ако е толкова силна, колкото се помпа по медиите досега да е наложила ако не рублата то някое друго разплащателно средство. Сибирски радиоактивен чакъл например. Едно светещо сибирско камъче = 10 американски гнили долара без покритие. Ама що ли пак с новото си средство трябва отново да се равняват с фалиралия долар дето отдавна нямал покритие не знам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 5
data
преди 5 години
ха , пък кой ви е спрял да се разплащате с квот си искате в момента ? Ми да оферират в рупли - кой ги е спрял ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 37
Стоян Петров
преди 5 години
Колкото до долара всички сте наясно, че той вероятно ще престане да бъде световно разплащателно средство и резервна валута. Това ще се случи когато му дойде времето, а не когато пожелае руския самодържец. Поне аз не виждам това събитие в близките 50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
за какво ти е ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още